Jak se živí pijavka?

Jak se živí pijavka?

Co vylucuje pijavka

Pijavka lékařská (Hirudo medicinalis) je vzácný zástupce z kmene kroužkovců, který se dříve hojně užíval k odebírání krve a k zlepšení krevního oběhu.

Čím se živí pijavice

Tři čtvrtiny druhů jsou hematofágní parazité, živí se krví obratlovců. Menšina druhů se živí dravě a loví jiné bezobratlé. Pijavice žijí převážně ve sladkých vodách, ale i v mořích, ve vlhkých tropech se vyskytují i suchozemské pijavice.

Čím se liší pijavka od žížaly

U pijavek je totiž segmentace těla na části na rozdíl od žížal falešná, jelikož vnější články těla jednotlivých pijavic neodpovídají článkům vnitřním. Rozdílná je také jejich potrava, jelikož pijavky jsou ektoparazité živící se krví obratlovců nebo patří mezi predátory, kteří loví larvy hmyzu a drobné vodní tvory.

Jak se leci pijavicemi

Aplikace pijavic ředí krev, brání tvorbě sraženin, zpevňuje stěny cév, reguluje a vyrovnává krevní tlak. Díky vylučovaným látkám mají aplikace antisklerotické účinky – tedy zpevňují cévní stěny a zvyšují jejich elasticitu, a současně do sebe se slinami pijavice dostáváte přírodní antibiotika.

Jak dlouho žije pijavka

Pijavice, stejně jako například žížaly, shromažďují oplozená vajíčka v opasku. Z opasku jsou poté vajíčka uvolněna v kokonu. Kokony vodních pijavic se nacházejí na vodních rostlinách a kamenech. Zatím není známo, jak dlouho žijí sladkovodní pijavice, pravděpodobně žijí několik let.

Čím se živí pijavka lékařská

Co je pijavice lékařská

Pijavice se živí sáním krve od sladkovodních, mořských i suchozemských obratlovců, nebo jsou i dravé. Mají sací ústrojí na obou koncích těla.

Jak uchovat pijavice

Pozor pouze na jejich podchlazení teplotami okolo 3-5°C, toto jim nesvědčí, stejně jako teplotní šoky při promývání. Pijavice uchováváme rozprostřené do nízké vrstvy v minimu vody, až pouze ve vlhku, lze doporučit, ale není podmínkou, jejich překrytí kartonovou lepenkou ( viz instruktážní video).

Jak lovit sumce na pijavice

Pokud seženeš pijavky tak použij dva háky nad sebou na jednom návazci,na každý minimálně pět kousků tak aby dohromady tvořily takový cop. Pochopitelně živé,jak se snaží plavat tak to vypadá dost lákavě. Splávek velký,normální průběžnou kačenu. Hloubku alespoň 20 nad dno,ty potvory se dokážou rychle zahrabat i s háčkem.

Jak Napichnout pijavici

Nastražení pijavic na háček

Pijavice se nastražuje, stejně jako například masní červi, kousíček do tkáně na jejich silnějším konci. Když pijavice nepřemluví žádnou rybu k záběru, lze je z háčku opatrně sundat a vrátit zpět do boxu a příště opět použít!

V jaké hloubce hledat sumce

Po většinu roku je nejnadějnější hloubkou pro lov 1-2 metry pod hladinou. Teprve pokud tato hloubka nepřinese úspěch, můžeme zkusit jít níž nebo až zcela na dno. V chladnějším období se potrava sumců stahuje do hlubších míst revírů a nástrahy by je měly následovat.

Jak na podvodní splávek

Při lovu sumců na podvodní splávek můžeme použít celou paletu nástrah. Nejčastěji se pak používají nástražní ryby, rousnice, anebo pijavice. Nástražní ryby mohou být v některých případech dokonce i mrtvé.

Kdy nejvíc berou sumci

Vrcholná sezóna lovu sumce připadá na červen až září. S ochlazováním vody jeho aktivita postupně klesá, neboť největší hlad dostává při teplotách vody kolem dvaceti stupňů Celsia.

Jak velký podvodní splávek

Podle mých zkušeností lze považovat nosnost splávku 30–40 g za zcela univerzální pro většinu nástražních ryb (ty se většinou používají menší než na bójku) i typů vod. Pokud bychom však chtěli nastražit např. 45cm kapra, byla by nosnost splávku 50-80 g na místě.

Jak chytat sumce na těžko

Jedna z možností, jak chytat sumce tzv. „na těžko“ je nalíčit návazce u dna, nebo kousek nade dnem a nabídnout jim živou, či mrtvou rybku, nebo její části. Specialista na norský rybolov hlásí: Sezóna zahájena.

Jak vytáhnout sumce z vody

Pokud je sumec ochotný spolupracovat, můžeme zvednout prut směrem k obloze, ale vždy musíme být připraveni na únikový manévr a prut zavčasu srovnat. Pokud se tak nestane, rychle dovíjíme šňůru za současného pohybu špičkou prutu směrem k sumci. Takto pokračujeme až do úplného zdolání.

Jak na sumce s podvodním splávkem

Při lovu sumců na podvodní splávek používáme návazcovou šňůru o nosnosti 100 až 150 kilogramů. Pro výrobu návazce nám postačí 80 až 150 centimetrů této šňůry. Co se týče splávků, tak ty se vyrábí v gramážích od 10 do 200 gramů. Podvodní splávky na sumce upevňujeme buďto s pomocí zarážky, uzlíku nebo kouskem párátka.

Kdy jít na sumce

Hlavní sezóna lovu sumce souvisí především s teplotou vody a místními předpisy. V ČR jsou nejlepšími měsíci k lovu sumce červen až polovina či konec září. Braní v červnu a červenci je obvykle ovlivněno třením a téměř každý rok je v průběhu těchto měsíců zhruba čtrnáctidenní období, kdy je záběr sumce spíše náhodou.

Na co se dá chytit sumec

Proto k jejich lovu volíme především rousnice, kuřecí droby, plátky jater, atd. V pozdějším jaru, když teplota vody dosahuje 15-17 stupňů, už sumci nejsou tak vybíravý a spolknou všechno, na co narazí. V této době je nalezneme jak v hloubce, tak i na menších mělčinách.

Jak správně zabít sumce

Sumce je samozřejmě nutné nejprve co nejšetrněji zabít. Nejprve ho omráčíme ránou do hlavy, musí být sílná, protože sumec má silnou lebku. Pak na jeho temeni nahmatáme konec lebky a tak 2 až 3 prsty od ní ho usmrtíme dlouhým, úzkým nožem, ten zabodnem tak hluboko, aby jsme s jistotou probodli mozek ryby.

Jak navázat na těžko

Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním.

Jak nejlépe na sumce

Začátečníkovi stačí prut od 2,5 do 3 m délky a nosnosti alespoň sto gramů. Naviják by měl být silnější, disponující alespoň 150 m silonu o tloušťce minimálně 0,40 mm. Toto je asi ta nejjemnější výbava, se kterou se cíleně můžeme vybrat na lov sumce. Použití tenčího silonu s odvoláním na menší ryby je pouze hazardem.

Kde chytit sumce

Velmi dobrým lovištěm bývají i oblasti, kde navečer loví boleni. Jejich přítomnost je dána masivním výskytem ouklejí a drobných rybek a sumci tato místa v nočních hodinách s oblibou také navštěvují. Na členitých revírech se vždy snažím vybírat k lovu místa, kde se hlubina mění v mělčinu.

Jak chutná sumec

Sumec je vynikající ryba, chutí tak trochu připomínající kapra. Jedná se o největší sladkovodní rybu žijící v Evropě. Nemá šupiny a charakteristické jsou dlouhé „vousy“. Maso vždy zbavujeme kůže, porcujeme na filety nebo podkovy, obsahuje minimum kostí a poměrně velké množství tuku.

Co je to lov na feeder

Feeder je moderní způsob rybolovu. Při lovu na feeder se používají speciální feederové pruty s tenkými ohebnými špičkami, které slouží k signalizaci záběru. Feeder znamená anglicky krmítko. Takže dalším typickým znakem lovu na feeder jsou krmítka.

Jak se váže prut

Otevřete překlapěč navijáku a vlasec protáhněte veškerými očky prutu. 3. Namontujte zarážku, navlékněte korálek, nasuňte klouzavý (tzv. "angličák", hloubku regulujete posunutím zarážky nad splávkem) nebo pevný splávek (hloubku nástrahy regulujete posunováním splávku).