Co jsou to pijavice?

Co jsou to pijavice?

Co je to pijavice

Pijavice (Hirudinea) jsou kroužkovci blízce příbuzní máloštětinatcům. Je známo asi 300 druhů.

Jak fungují pijavice

Aplikace pijavic ředí krev, brání tvorbě sraženin, zpevňuje stěny cév, reguluje a vyrovnává krevní tlak. Díky vylučovaným látkám mají aplikace antisklerotické účinky – tedy zpevňují cévní stěny a zvyšují jejich elasticitu, a současně do sebe se slinami pijavice dostáváte přírodní antibiotika.

Jak se zbavit pijavic

K sundání pijavice se doporučuje ohníček z cigarety, alkohol, sůl, příjemně vonící eukalypltý olej nebo tea trea oil. V případě druhého jmenovaného se nejedná o čaj, ale o olej z rostliny Melaleuca alternifoia. Odtrhávání se nedoporučuje proto, že rána zůstane otevřená a může se stát zdrojem infekce.
Archiv

Kde hledat pijavice

Obecně Pijavice žijí nejčastěji na bahnitém, ale i kamenitém dně stojatých i tekoucích vod. Jsou to jak dravci, tak i paraziti.
Archiv

Jak se živí pijavka

Pijavice se živí sáním krve od sladkovodních, mořských i suchozemských obratlovců, nebo jsou i dravé. Mají sací ústrojí na obou koncích těla. Na přídi a zádi je vytvořena přísavka.

Jak uchovat pijavice

Pozor pouze na jejich podchlazení teplotami okolo 3-5°C, toto jim nesvědčí, stejně jako teplotní šoky při promývání. Pijavice uchováváme rozprostřené do nízké vrstvy v minimu vody, až pouze ve vlhku, lze doporučit, ale není podmínkou, jejich překrytí kartonovou lepenkou ( viz instruktážní video).

Jak dlouho žijí pijavice

Pijavice, stejně jako například žížaly, shromažďují oplozená vajíčka v opasku. Z opasku jsou poté vajíčka uvolněna v kokonu. Kokony vodních pijavic se nacházejí na vodních rostlinách a kamenech. Zatím není známo, jak dlouho žijí sladkovodní pijavice, pravděpodobně žijí několik let.

Jak přiložit pijavici

Jak přesně Na pijavici se přiloží prst a velmi pečlivě se několikrát „pohladí“ po zádech. Od hlavy ke koncové části. Tento stimulační proces je potřeba několikrát opakovat.

Jak lovit sumce na pijavice

Pokud seženeš pijavky tak použij dva háky nad sebou na jednom návazci,na každý minimálně pět kousků tak aby dohromady tvořily takový cop. Pochopitelně živé,jak se snaží plavat tak to vypadá dost lákavě. Splávek velký,normální průběžnou kačenu. Hloubku alespoň 20 nad dno,ty potvory se dokážou rychle zahrabat i s háčkem.

Jak dlouho žije pijavka

Pijavice, stejně jako například žížaly, shromažďují oplozená vajíčka v opasku. Z opasku jsou poté vajíčka uvolněna v kokonu. Kokony vodních pijavic se nacházejí na vodních rostlinách a kamenech. Zatím není známo, jak dlouho žijí sladkovodní pijavice, pravděpodobně žijí několik let.

Čím se živí pijavka lékařská

Co je pijavice lékařská

Pijavice se živí sáním krve od sladkovodních, mořských i suchozemských obratlovců, nebo jsou i dravé. Mají sací ústrojí na obou koncích těla.

Jak se množí pijavice

Jak se rozmnožují Pijavice jsou hermafroditi, příbuzné žížalám. Opasek se jim tvoří, oproti žížalám, který ho mají po celý život, jenom v době kopulace. „Při ní se pijavky omotají kolem sebe a vymění si samčí spermie.

Co to je hirudin

Hirudin je přírodní peptid, který se vyskytuje ve slinných žlázách pijavic (Hirudinea) a má antikoagulační účinky, to jest zabraňuje srážení krve. To má zásadní význam pro výživu těchto parazitů, neboť po přisátí vypustí pijavice hirudin do těla a může se živit sáním krve svého hostitele.

Jak sundat pijavice

Pokud na kůži najdete pijavici násilím ji neodrhujte. Mohlo by dojít, že část těla pijavice zůstane v kůži a mohla by způsobit zanícení. K odstranění pijavice použijte sůl nebo teplo (vysoušeč vlasů). Po odstranění pijavice ránu vyčistěte, vydezinfikujte a zalepte.

Jak velký podvodní splávek

Podle mých zkušeností lze považovat nosnost splávku 30–40 g za zcela univerzální pro většinu nástražních ryb (ty se většinou používají menší než na bójku) i typů vod. Pokud bychom však chtěli nastražit např. 45cm kapra, byla by nosnost splávku 50-80 g na místě.

Jak se živí pijavka lékařská

Pijavka lékařská patří v ČR k druhům kriticky ohroženým. Je to ektoparazit živící se krví obratlovců, zejména savců a obojživelníků, přičemž juvenilní jedinci se živí výhradně na obojživelnících. Sání krve pijavkou lékařskou je v medicíně známo už od starověku.

Jak chytat sumce na podvodní splávek

Při lovu sumců na podvodní splávek používáme návazcovou šňůru o nosnosti 100 až 150 kilogramů. Pro výrobu návazce nám postačí 80 až 150 centimetrů této šňůry. Co se týče splávků, tak ty se vyrábí v gramážích od 10 do 200 gramů. Podvodní splávky na sumce upevňujeme buďto s pomocí zarážky, uzlíku nebo kouskem párátka.

Jak na sumce ze břehu

Pokud jste bez člunu tak můžete použít nástrahy, které jdou jednoduše nahodit (sumčí boilies, pelety nebo lov na játra). Pro chytání sumce ze břehu potřebujete prut v délce 2,4 – 2,7 metru. Někdo má rád i delší pruty kolem tří metrů, takový klacek v sumcovém kalibru už dokáže prověřit vaši fyzickou kondici.

Jak navázat na těžko

Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním.

Jak chytat na podvodní splávek

Na podvodní splávek nastražíme jeden jednoháček, sumcový č. 6 nebo 7, na který napíchneme 2 až 3 velké rousnice. Nebo můžeme přidělat na podvodní splávek sestavu z jednoho nebo dvou trojháčků (dáváme dva trojháčky nad sebe). Na ty můžeme nastražit 5 a více rousnic na jeden háček.

Co je to feeder

Slovo „feeder“ znamená v angličtině krmítko a feederový prut je tedy krmítkový prut nebo prut pro chytání s krmítkem. Samo o sobě to nestačí – hlavním poznávacím znakem feederových prutů jsou výměnné chvějivé špičky sloužící k detekci záběru.

Jak se váže prut

Otevřete překlapěč navijáku a vlasec protáhněte veškerými očky prutu. 3. Namontujte zarážku, navlékněte korálek, nasuňte klouzavý (tzv. "angličák", hloubku regulujete posunutím zarážky nad splávkem) nebo pevný splávek (hloubku nástrahy regulujete posunováním splávku).

Na co je feeder prut

Při lovu na feeder se používají speciální feederové pruty s tenkými ohebnými špičkami, které slouží k signalizaci záběru. Feeder znamená anglicky krmítko. Takže dalším typickým znakem lovu na feeder jsou krmítka. Díky feederovému krmítku nástraha na háčku leží vždy poblíž hromádky voňavého krmení.

Jak se chytá na těžko

Na položenou: když si chcete užít pohodu

Lov na položenou neboli na těžko patří mezi nejoblíbenější metody rybaření v českých vodách. A to hned z několika důvodů. Prvním z nich je klid a pohoda během lovu. Po nahození prut odložíte do stojanu, vypnete vlasec a dáte na něj zvukový signalizátor záběru nebo číhátko.

Co je to feeder prut

Feeder je moderní způsob rybolovu. Při lovu na feeder se používají speciální feederové pruty s tenkými ohebnými špičkami, které slouží k signalizaci záběru. Feeder znamená anglicky krmítko. Takže dalším typickým znakem lovu na feeder jsou krmítka.