Jak chytat sumce na podvodní splávek?

Jak chytat sumce na podvodní splávek?

Jak velký podvodní splávek

Podle mých zkušeností lze považovat nosnost splávku 30–40 g za zcela univerzální pro většinu nástražních ryb (ty se většinou používají menší než na bójku) i typů vod. Pokud bychom však chtěli nastražit např. 45cm kapra, byla by nosnost splávku 50-80 g na místě.
Archiv

Jak chytit sumce na Privlac

Sumce potřebujeme důkladně napíchnout na háček, hrot háčku se musí zapíchnout do dost tvrdého materiálu a tak je třeba používat šňůry, které ani i píď nepovolí. Ostrý a kavlitní háček, který se při námaze nenarovná, by měl být samozřejmostí, i když více stojí!

Jak začít chytat sumce

Kdo chce začít lovit sumce, právě položená je správná volba, jak se sumci začít. Velkou výhodou je fakt, že lze začít chytat sumce i na klasické kaprové pruty, pokud mají alespoň trochu kvalitní očka. Ovšem nepodceňujte sílu kmenové šňůry, ale i nosnost použité bižuterie a především nosnost návazců.

Jak porcovat sumce

Nařízneme kůži za hlavou, ze všech stran, řez vedeme přesně kolem jeho lebky a z druhé strany pod kloubky prsních ploutví. Kůži pak, nejlépe kleštěmi, stahujeme směrem dolů, podobně, jako když se stahuje kůže králíka. Kůži stáhneme nejprve k řitnímu otvoru. Směrem k hlavě rozřízneme břišní a prsní část těla sumce.

Jak vyrobit podvodní splávek

Pokud znáte splávky od „Bubeníka“, které mají karabiky na zátěž,, i tyto si lze poměrně jednoduše vyrobit. Stačí obratlík nasadit na konec bužírky a zajistit ho lepidlem nebo například elektrikářskou páskou.

Co je podvodní splávek

Podvodní splávek slouží jako plovák, který nástražní rybu (případně rousnice, játra nebo sumčí boilies) vynese nad dno a tím ji efektivněji nabídne cílové rybě.

Kde chytit sumce

Sumec se vyskytuje kromě pstruhových pásem řek v horských oblastech, snad na každém revíru. Podle mých zkušeností, čím menší voda, na které lovíte, tím je větší pravděpodobnost úlovku. Nejjednodušší metodou lovu je klasická položená, neboli na těžko. Jako nástrahu nejraději používám pijavice.

Jaká šňůra na sumce

Šňůra na sumce by měla mít nosnost alespoň 40 kg. Někdo vybírá extrémy a použijte šňůru na 100 kg. Ono je pravda, že je to jistější, ale na druhé straně tato šňůra má i větší průměr a je těžší. Při lovu na trhačky na 200 m ji ani nedokážete zvednout z vody.

Kdy sekat sumce

Poznáme tak záběr a moment, kdy sekat. Sekáme tehdy, když nám číhátko vyjede až k prutu. Místo žížal lze na háček navléknout i menší živou nástražní rybku, stačí ji zavěsit za hřbet. Pěkně se bude mrskat na dně a lákat tak sumce k záběru.

Kdy se mohou chytat sumci

Vrcholná sezóna lovu sumce připadá na červen až září. S ochlazováním vody jeho aktivita postupně klesá, neboť největší hlad dostává při teplotách vody kolem dvaceti stupňů Celsia.

Jak se dělá sumec

Sumce naporcujeme, prošpikujeme proužky slaniny, osolíme a poprášíme jemně paprikou. Pekáček vymažeme máslem, poklademe kolečky brambor, na ně položíme porce ryby, na kolečka nakrájenou cibuli, rajčata a papriku, posypeme špetkou šalvěje, poklademe lístečky másla a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

Jak grilovat sumce

Porce sumce osušíme v papírové utěrce a upečeme zprudka na rozpáleném grilu po obou stranách (mřížku grilu potřeme špekem nebo trochou oleje, aby se ryba nepřichytila). Sumce pečeme dle výšky filetů 1–3 minuty z každé strany. Rybu nepropékejte úplně, aby nebyla suchá.

Jak dlouhý návazec na sumce

Jedná se o asi 60 cm dlouhou bužírku. Zhruba ve třetině délky je pomocí lepící pásky připevněna karabina, do které upínám zátěž. Po sestavení celé montáže vede kratší konec ke splávku a delší k prutu. Tato pomůcka se hodí i pro lov s podvodním splávkem či na položenou.

Jak navázat prut na sumce

Bude-li naší nástrahou ryba, měl by se návazec přizpůsobit její velikosti a optimalizovat vzdálenost mezi háčky, aby návazec poté přiléhal k nástražní rybě. Podle zvolené metody je možné nyní v případě potřeby navázat podvodní splávek cca 15 centimetrů od posledního háčku a ten zafixovat dvěma zarážkami.

Jak navázat Bojku na sumce

Bójku navážu ke šňůře a hlavním prutem si ji přitáhnu nad kotvící olovo. Celou sestavu pořádně napnu. Povolím brzdu tak, aby mi sumec při záběru nestrhl prut do vody, a pak už jen sleduji světýlko na hladině. Záběr někdy bývá razantní, jindy naopak nenápadný.

Jak hledat sumce

Každopádně sumce můžeme hledat opět v hlubších částech řeky a v prohlubeninách. Taková místa se velmi často nacházejí na vnější straně ohybu řeky, kde jsou dno a břeh proudící vodou vymílány a sumec zde má ideální stanoviště.

Jakou Pletenku na sumce

já používám Tuf line. Je to vynikající šňůra. Netrhá se a unese fakt strašně moc.Je placatá a tmavě zelená je to asi 0,80mm a je na 91 kg( chytám s tím hlavně ve Španělsku na Ebru a i u nás hlavně na Labi,Seči a Lipně,ale u nás stačí tak do 50kg).

Jak správně namotat Pletenku na naviják

Namotáme jen tolik vlasce či kmenové šňůry, aby, při pohledu ze předu navijáku, nebyl vlasec (šňůra) na navijáku vůbec vidět. Vlasec (pletenka) by měl být maximálně zarovnán s horním okrajem cívky. Pokud namotáme méně, než se vleze na cívku, nebudeme nahazovat tak daleko, jak by to šlo s plnou cívkou.

Jakou návnadu na sumce

Jako nástrahu volím téměř vždy živou rybu, nebo větší množství menších ryb. Pravděpodobně nejuniverzálnější nástraha je ryba ve velikosti zhruba 20 – 25cm. Běžně však volím ryby velikosti kolem 40-50cm a snažím se vyselektovat záběry menších sumců.

Kdy nejvíc berou sumci

Vrcholná sezóna lovu sumce připadá na červen až září. S ochlazováním vody jeho aktivita postupně klesá, neboť největší hlad dostává při teplotách vody kolem dvaceti stupňů Celsia.

Jak dlouho se peče sumec

Sumce se slaninou nejdříve zprudka orestujeme na pánvi z obou stran a poté ho přendáme do pekáčku k zelenině. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut na 170°C. Ke konci pečení rybu posypeme sýrem, slabě osolíme a ldyž se sár roztaví, troubu vypneme a podáváme.

Jak naložit sumce

Lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,8 kg soli a 0,1 kg cukru, podle vlastního uvážení můžeme ještě okořenit cibulí, česnekem, citronovou šťávou či bylinkami. Po vychladnutí nálev nalijeme na naporcované maso. Maso necháme v láku minimálně 8 hodin, u větších kusů klidně 12 hodin.

Jakou šňůru na sumce

Šňůra na sumce by měla mít nosnost alespoň 40 kg. Někdo vybírá extrémy a použijte šňůru na 100 kg. Ono je pravda, že je to jistější, ale na druhé straně tato šňůra má i větší průměr a je těžší. Při lovu na trhačky na 200 m ji ani nedokážete zvednout z vody.

Kde se vyskytuje sumec

Řeky, rybníky a jezera – stojatá nebo pomalu tekoucí a teplejší voda s bahnitým dnem, bujnou vegetací a dostatkem úkrytů. Někteří sumci žijí i v brakických (smíšených sladko-slaných) vodách.

Jaký průměr šňůry na sumce

Určitě by měl být s průměrem alespoň 0,50 mm a více. Dále se při výběru vlasce musíme upřít i na to, jakým způsobem chceme lovit. Pokud lovíme na krátké vzdálenosti- do 20 metrů, zvolme si vlasec hrubší a hlavně tvrdý.