Jak udělat podlahu v pergole?

Jak udělat podlahu v pergole?

Jakou podlahu v pergole

Betonová dlažba se hodí i do nezastřešených pergol, keramická dlažba pak může v mrazu praskat, takže spíše do uzavřených pergol, kde se dá vytápět. Dřevěná podlaha. Dřevo je nejnáročnější na údržbu a určitě musí být pod střechou. Ještě lépe, když je pergola zasklená a uzavřená i z dalších stran.

Jakou dlažbu pod pergolu

Zámková (betonová) nebo keramická dlažba

Stará dobrá klasika pro pergolu. Zámková dlažba patří k těm finančně méně náročnějším řešením. Na rozdíl od keramické dlažby se pokládá nasucho. Keramická dlažba se hojně využívá u přímořských států.
Archiv

Jaký materiál na pergolu

Podlaha pergoly

Měla by tedy být odolná a jednoduše udržovatelná. Nejlepší životnost má obecně kámen, beton a dlažba, nicméně krásu dřeva to nenahradí. Nejoblíbenější typy podlahy: Kamenná podlaha – vybírejte kameny s rovnou plochou, aby se vám dobře pokládaly do hlíny nebo betonu.
Archiv

Jak hluboké základy pod pergolu

Vždy dodržujeme nezámrznou hloubku min. 800mm , v případě jílu jako zde raději více. Do betonu patří kamenivo štěrk 16-32 , 10-16 , písek 2-4 , cement a plastifikátor. Bez štěrku by to opravdu beton nebyl.

Co na zem pod pergolu

Jaké podlahy můžete pod pergolu položitDřevo – dřevěná podlaha bude ladit snad s každým typem pergoly.Zámková nebo keramická dlažba – patří ke stálicím, které nepodléhají módním trendům, a navíc vás jejich pořízení finančně nezruinuje.Dřevoplast (WPC) – jde o spojení vlastností dřeva a plastu.

Co do pergoly

Do blízkosti pergol se nejčastěji vysazují popínavé rostliny. Jednoleté je nutné každoročně obnovovat, trvalky dokáží vytvářet krásný stín v blízkosti pergoly po dlouhá léta. Některé popínavky se pnou pouze do výše očí, jiné dokáží postupně během let vytvořit souvislou vrstvu porostu prakticky po celé střeše pergoly.

Co dát pod pergolu

Výběr podlahy pod pergoluZámková nebo keramická dlažba. Zámková dlažba je nestárnoucí klasikou a patří mezi nejlevnější varianty.Dřevo. Velmi populární jsou dřevěné podlahy, které lze využít u moderní novostavby i u roubenky u lesa.Kámen.Dřevoplast.

Co dát pod venkovní dlažbu

Za podkladní vrstvu nám poslouží betonová deska. Vyžadujeme-li mimořádnou pevnost dlážděné plochy, můžeme dlažbu položit na podkladní betonovou desku nebo do suchého betonu. Nesmíme zapomenout vytvořit správný sklon plochy, protože podkladní vrstvy v tomto případě povrchovou vodu nemohou odvádět.

Čím obložit pergolu

Pergola, kterou si vylepšujeme postupně, by měla být také pro potěchu oka obložená nějakým zajímavým materiálem. Můžeme ji obkládat dřevem nebo kamenem, ale my jsme pro obklad pergoly zvolili obkladové pásky.

Jaké vruty použít na pergolu

Pro spoje se používají dva druhy vrutů – se zápustnou a s talířovou hlavou. Jde o silné vruty s průměrem dříku šest milimetrů, jsou ale konstruované tak, že většinou jdou zašroubovat bez předvrtání. Doporučujeme ale předvrtat díl, kterým vrut prochází, jen tak se perfektně přitáhne k druhému dílu.

Jak daleko od sebe krokve na pergolu

Používáme vodováhu a olovnici, aby sloupky i vazníky a krokve byly přesně svisle nebo vodorovně. U hoblovaného dřeva můžeme spoje zesílit vodovzdorným lepidlem. Sloupky mohou být od sebe vzdáleny až 2,7—3 m; čím je však vzdálenost mezi nimi větší, tím masivnější musí být jak sloupky, tak nosníky.

Jak udělat základ na pergolu

Standardní velikost betonové patky je 30 x 30 až 40 x 40 cm. Hloubka založení betonové patky musí být v nezámrzné hloubce, tedy v 800 mm pod úrovní terénu. Můžeme použít i betonové ztracené bednění, ze kterého v rýze vyskládáme sloupek, který vybetonujeme betonem.

Čím osázet pergolu

Popínavé rostliny k pergole

Na slunném místě se bude dařit vinné révě, pnoucím růžím, vistárii, povíjnici nebo trubači. Ve stínu využijete podražec či břečťan, do polostínu se hodí popínavá hortenzie, klematis, hlohyně, zimolezy, přísavníky nebo brslen.

Jaké světlo do pergoly

Stropní světlo, které bude osvětlovat jídelní stůl nebo kout v pergole, by mělo být dostatečně silné. Různé závěsné lucerny nebo LED pásky využijte jako dekorativní doplněk nebo pro přisvětlení tmavších koutů. Využít můžete také nástěnná LED svítidla, která paprsky rozptylují do stran a vytváří tak příjemné světlo.

Jak nejlépe zastřešit pergolu

Mezi nejčastější patří:komůrkový polykarbonát (čiré desky × desky s krupičkou),plný polykarbonát,sklolaminát (vlnité desky × role),asfaltové šindele,plechová krytina,plexisklo,PVC desky.

Co položit na starou venkovní dlažbu

Pokud máte na podlaze starou dlažbu a toužíte po její nahrazení dřevěnou podlahou, ale nemáte čas a prostředky, máme pro vás perfektní řešení. Místo toho, abyste starou podlahu bourali, můžete na ni položit vinylové panely imitující dřevo a vytvořit tak zcela nové aranžmá interiéru.

Jaký podklad pod dlažbu

Skladba pod zámkovou dlažbu a její provedení závisí především na stávajícím podloží a na budoucím účelu. Obecně je doporučeno pro pěšinky volit podklad o celkové výšce 25-30 cm, pro příjezdové cesty a stání aut 35-40 cm. V obou případech je třeba použít šterkodrť s frakcí 0-32, případně 0-63 mm.

Jak ukotvit pergolu do zamkove dlazby

Jak kotvit pergolu do betonu nebo dlažby Pro kotvení velmi tvrdého povrchu, jako je beton nebo například zámková dlažba, se používají speciální podlahové úchyty K301. Tyto úchyty mají tvar písmene U a pomocí hmoždinek se připevní k podkladu. Do „účka“ se pak zasadí pergolový sloupek.

Jak spojit trámy na pergole

Pro spoje se používají dva druhy vrutů – se zápustnou a s talířovou hlavou. Jde o silné vruty s průměrem dříku šest milimetrů, jsou ale konstruované tak, že většinou jdou zašroubovat bez předvrtání. Doporučujeme ale předvrtat díl, kterým vrut prochází, jen tak se perfektně přitáhne k druhému dílu.

Jak silné sloupky na pergolu

Dolní nosné trámy by měly mít profil 10×14 až 12×16 cm. Horní příčky by pak měly být vyrobeny z latí o tloušťce 4×12 nebo 6×14 cm. Aby vše drželo pohromadě, potřebujete proto pozinkované vruty.

Jak spojit pergolu

Spoje. Při stavbě zahradního domku nebo pergoly používáme nejvíce jednoduché truhlářské spoje na čep a dlab, nebo přeplátování. Jejich výrobu nám usnadní ostrá čepovací pilka, úhelník, vhodně široké dlátko a palička. Použít je také možné různé kovové spojky a úhelníky.

Co dát na střechu pergoly

Mezi nejčastější patří:komůrkový polykarbonát (čiré desky × desky s krupičkou),plný polykarbonát,sklolaminát (vlnité desky × role),asfaltové šindele,plechová krytina,plexisklo,PVC desky.

Jak nejlépe ukotvit pergolu

Nejoblíbenějším způsobem uchycení pergoly do země představují zemní vruty. Kopání hlubokých jam a lití betonu se totiž naštěstí můžete vyhnout. Výbornou alternativou pro menší pergoly, které nebudou muset bojovat s poryvy větru, jsou zemní vruty na pergolu. U toho způsobu ukotvení pergoly nemusíte hloubit žádné vrty.

Jak ukotvit patky na pergolu

Patka kotevní s roxorem, U deska s prolisem

Poté se vyvrtají otvory pro vruty a sloupek se začistí. V betonovém podkladu se vyvrtají díry pro hmoždinky, které se natlučou do připravených děr. Kotevní pilíř se přichytí na sloupek pomocí vrutů a vruty se nechají povolené, utáhnou se až po usazení a ukotvení sloupku.

Čím nechat Porůst pergolu

Aby pergola působila přirozeně a celkově do prostředí zapadla, měli byste ji nechat porůst popínavými rostlinami. Při jejich výběru se řiďte nejen barvami, ale i orientací podle světových stran. Popínavé rostliny mají své osobité vlastnosti.