Co lze odečíst z daní při pronájmu?

Co lze odečíst z daní při pronájmu?

Jak legálně pronajímat být a neplatit přitom žádné daně

Nepřiznání daně z pronájmu

Kladete si otázku: “Jak legálně pronajímat byt a neplatit žádné daně” – odpověď je jednoduchá: pokud nechcete mít opletačky s finančním úřadem, daň z příjmu plynoucího z pronájmu přiznávat dle zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů prostě musíte.
Archiv

Co lze dát do nákladů při pronájmu bytu

Co jsou daňově uznatelné výdaje:daň z nemovitosti,náklady na opravy a údržbu bytu,náklady na vybavení bytu,pojištění nemovitosti,úroky z hypotéky (na pořízení bytu),poplatky realitní kanceláři,paušální náklady na automobil (4 000 – 5 000 Kč / měsíc),odpisy nemovitosti.
Archiv

Co se počítá do příjmů z pronájmu

Při odečtení výdajů od příjmů vám zůstane základ daně, ze kterého pak jako fyzická osoba zaplatíte 15% daň. Jestliže byste si vydělali víc než 48násobek průměrné mzdy (pro rok 2022 to je 1 867 728 Kč, pro rok 2023 je to 1 935 552 Kč), částku nad touto hranicí daníte sazbou 23 %.
Archiv

Jak doložit příjmy z pronájmu

K budoucímu příjmu z pronájmu klient dokládá oba tyto podklady: Odhad nemovitosti výnosovou metodou se stanoveným měsíčním nájemným • List vlastnictví (LV) jiné nemovitosti, ve které bydlí. Na LV musí být alespoň jeden klient uveden jako vlastník/spoluvlastník.
Archiv

Jaká částka se nemusí danit

Pokud je roční příjem OSVČ pod 15 tisíc korun, případně méně než 6 tisíc, má-li výdělky i ze zaměstnání, daně přiznávat nemusí. Od letošního roku tato hranice zvyšuje až na 50 tisíc korun (uplatníte ji až v přiznání za rok 2023), u příležitostného příjmu ale zůstává třicetitisícový limit.

Co mám dělat když nemám na nájem

Sjednejte si schůzku s majitelem nebo jeho zástupcem a popište mu svou situaci. Pokud jde o jednorázový výpadek, s velkou pravděpodobností se dohodnete, že platbu uhradíte později. Jestliže však víte, že vaše situace může trvat déle, řešte s ním další možnosti. Například výměnu bytu za menší.

Jak na uplatnění skutečných výdajů při pronájmu nemovitosti

Skutečné výdaje z pronájmu

V tomto případě je nutné vést záznamy o příjmech a výdajích vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů v časovém sledu. Navíc oprávněnost těchto nákladů musíte být schopni prokázat finančnímu úřadu zpětně 3 roky, a 8 let při vykázání daňové ztráty.

Co patří do příjmů z pronájmu

Příjmy z nájmu, pokud nejde o příjmy ze závislé činnosti (§ 6 ZDP), příjmy ze samostatné činnosti (§ 7 ZDP) nebo příjmy z kapitálového majetku (§ 8 ZDP), jsou: příjmy z nájmu nemovitých věcí nebo bytů, příjmy z nájmu movitých věcí, kromě příležitostného nájmu podle (§ 10 odst.

Co nepatří do příjmů

Do příjmů se naopak nepočítá rodičovský příspěvek, dávky státní sociální podpory, zvýšení důchodu pro bezmocnost, stipendium při soustavné přípravě na budoucí povolání, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky …

Jaké příjmy se dani

1 a 2 zákona o daních z příjmů: „(1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč (50 000 Kč od 2023), pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

Co nesmi platit nájemník

V případě, že neexistuje ujednání o službách v nájemní smlouvě, hradí nájemce takzvané nezbytné služby stanovené občanským zákoníkem. Nicméně pronajímatel nemůže po nájemci požadovat platbu do fondu oprav, nebo poplatky za správu nebo pojištění celého domu, protože tyto služby neposkytují nájemníkovi okamžitý prospěch.

Kdo platí fond oprav nájemce nebo pronajímatel

Platí příspěvek do fondu oprav nájemník Příspěvek do fondu oprav hradí člen SJV, tedy vlastník bytové jednotky. Pronajímatel ho nájemci dát do služeb nemůže.

Co se musí danit

Podle zákona o daních z příjmů, § 38g, musíte přiznání podat, pokud vaše roční příjmy podléhající dani z příjmů fyzických osob za uplynulý rok (tj. 2022) přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

Co je osvobozeno od daně z příjmů

Od daní jsou každoročně osvobozeny příjmy podle § 10 odst. 3) zákona 568/1992 Sb a příjmy podle paragrafu 4 zákona. Jedná se například výdělky z příležitostné činnosti, výhry z loterií a sázek do milionu korun, příjmy z pojištění majetku, z nabytí vlastnického práva k pozemku (ze zřízení věcného břemene) a podobně.

Co zahrnout do nájemného

služby spojené s užívání bytu (co hradí nájemce)VytápěníVodné a stočnéDodávka pitné vody.Dodávka teplé a studené vody.Odvádění odpadních vod kanalizacemi.Užívání výtahu.Vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou.Odvoz komunálního odpadu.

Co všechno musí platit nájemník

Jedná se například o dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu.

Co nelze zahrnout do najmu

V praxi se nejčastěji jedná o spotřebu vody v bytě, vytápění bytu, spotřebu společné elektřiny v domě, odvoz domovního odpadu, úklid společných prostor, společnou televizní anténu a výtah. Rozhodně nelze nájemci do poplatků zahrnout fond oprav, poplatek za správu domu, odměny členům výboru a pojištění domu.

Co vše se počítá do dani

Do příjmů se zahrnuje hrubá mzda (ne superhrubá), hrubé příjmy z podnikání (ne příjmy minus výdaje), příjmy z pronájmu (opět bez odpočtu výdajů), důchody ze sociálního zabezpečení (starobní, invalidní), nemocenské dávky, peněžitá podpora v mateřství a dávky v nezaměstnanosti.

Jaké příjmy se nemusí danit

Pokud je roční příjem OSVČ pod 15 tisíc korun, případně méně než 6 tisíc, má-li výdělky i ze zaměstnání, daně přiznávat nemusí. Od letošního roku tato hranice zvyšuje až na 50 tisíc korun (uplatníte ji až v přiznání za rok 2023), u příležitostného příjmu ale zůstává třicetitisícový limit.

Jaké dary jsou osvobozeny od daně

A kdo nemusí platit darovací daň Z logiky věci tedy nedaníte příjmy z darů, pokud součet hodnot všech darů téhož dárce nepřesáhne hranici 15 000 Kč. Také pokud obdarovaný a dárce žijí nejméně jeden rok ve společné domácnosti, pečují o společnou domácnost nebo je obdarovaný na dárce odkázán výživou.

Na co si dát pozor při pronájmu

Pozor dávejte zejména na úrok z prodlení, který někteří pronajímatelé požadují za opožděnou platbu. Ve smlouvě je také možné sjednat kauci, kterou se majitel nemovitosti jistí pro situace, kdy nájemce neplatí nájem nebo byt či jeho vybavení poškodí. Částka ale nesmí přesahovat trojnásobek měsíčního nájemného.

Co nelze zahrnout do nájmu

V praxi se nejčastěji jedná o spotřebu vody v bytě, vytápění bytu, spotřebu společné elektřiny v domě, odvoz domovního odpadu, úklid společných prostor, společnou televizní anténu a výtah. Rozhodně nelze nájemci do poplatků zahrnout fond oprav, poplatek za správu domu, odměny členům výboru a pojištění domu.

Co lze odečíst z dani 2023

Kompletní přehled nezdanitelných položek

Druh odpočtu Maximální odpočet ze základu daně
Penzijní připojištění 24 000 Kč
Soukromé životní pojištění 24 000 Kč
Dary 30 % ze základu daně
Odborové příspěvky 1,5 % zdanitelných příjmů nebo 3 000 Kč

Co lze uplatnit jako slevu na dani

Jaké slevy na dani lze uplatnitZákladní sleva na poplatníka.Sleva na manželku nebo manžela.Slevy pro invalidního důchodce.Sleva na studenta.Sleva za umístění dítěte (školkovné).Sleva na evidenci tržeb.Slevu na dítě (daňové zvýhodnění).

Jak se dani ostatni příjmy

Autorské příjmy

Pokud výše autorských příjmů nepřesáhne 10 000 Kč za rok, podléhají srážkové dani ve výši 15 %. V případě vyšších příjmů než 10 000 Kč za rok, se tyto příjmy zdaní dle pravidel pro zdanění příjmů z podnikání a jiné samostatné činnosti.