Цвят венге в интериора: дизайнерски съвети

Концепциявенге ”се появи в речника на дизайнерите не толкова отдавна, но вече се е утвърдил там. Какъв е този цвят? С какви мебели може да се комбинира? Какви стилове са подходящи за създаване и сянката все още ли е модерна? Ще разгледаме тези въпроси, както и ще дадем съвети от известни интериорни дизайнери, така че да можете ефективно и стилно да използвате венге за украса на вашето домашно пространство..

Съдържание:

Какво е венге: история и модерност

Според проучване, проведено сред топ 100 на най -добрите дизайнери в света, цвят венге един от трите най -популярни. Името си дължи на едноименното дърво, което е разпространено само на едно място на земята – в Западна Африка..

Естественият материал е известен със своята висока производителност, издръжливост и изключителен външен вид. През 19 и 20 век безразборното обезлесяване доведе до факта, че дървото е на ръба на изчезване. Затова в началото на 2000 -те повечето африкански страни забраниха прибирането на реколтата. Изобретателните производители на мебели решават проблема чрез имитация и така се появява цвят венге.

Естественото дърво има дълбок, богат тъмнокафяв цвят с черни жилки. Съответно цветът венге е събирателен образ на нюанси, който включва няколко нюанса. Изцяло естествена порода, като правило, не се копира. Ето защо “дърво венге„Това е рядкост. По правило този цвят означава най -тъмните кафяви палитри, граничещи или превръщащи се в черно. Сред дизайнерите няма консенсус относно каноничния образ. Цветна снимка на венге:

Високата популярност на сянката доведе до факта, че в допълнение към стандартните ламинирани покрития, тя е разработена боя венге. Използването му е от значение за дървени мебели или декорация на стени. Въпреки доста тъмния цвят, венгето се счита за признак на аристокрация и лукс, така че много предпочитат сянката пред всички други аналози..

С викторианско докосване, мебели венге в интериора върви най -добре с класиката. Но, за разлика от дъб, орех и други познати дървесни нюанси, той идеално се вписва във футуристичен дизайн. Тъмен венге съвпада перфектно със стъкло и метал, типично за хай-тек. Но теорията е едно, практиката е съвсем друго. Нека разгледаме характеристиките на приложението с конкретни примери..

Основни препоръки за използване на венге в интериора

Опитът на стотици дизайнери, родени в хиляди експерименти с използването на цвят, ви позволява да формулирате правила, които трябва да се спазват:

  • венге тъмно използва се в комбинация с леки елементи, например бледожълт дървен под;
  • цветът визуално намалява пространството, така че трябва да помислите правилно за осветлението, за да избегнете ефекта на “компресия”;
  • ако стаята е малка, използвайте врати в цвят венге, столове или отделни елементи на декора, купчина тъмни мебели ще превърне вече застоялото пространство в заешка дупка;
  • Комбинацията от вертикални и хоризонтални работи много ефективно, например плотове, диван, горната част на нощни шкафчета и шкафове могат да бъдат направени в цвят венге, а стените, вратите, предната част на мебелите в по -светли нюанси до бяло.

Последният вариант е практически референтният. Черното и бялото е лайтмотив, който никога не остарява. Той преминава не само през много интериори, но също така може ясно да се види в колекциите от дрехи от известни модни къщи. Какви други опции са възможни освен каноничните?

Какъв цвят съвпада с цвета на венге

Тъмен цвят венге, но са възможни вариации от бордо кафяво до черно и лилаво. Сенките от своя страна влияят върху избора на останалата част от палитрата. Също така си струва да се отбележи, че цветът на венге е светъл – се различава по наличието на златни или светли петна, основната гама остава в диапазона от наситено кафяво до сиво-черно.

В допълнение към бялото, комбинацията с бежово изглежда много стилно. Интериорът придобива специална изтънченост и е изпълнен с комфорт. Най -често това решение се използва в дневни или трапезарии. За да направите пространството по -елегантно и помпозно, се препоръчва да добавите деко в злато. Това могат да бъдат възглавници, рамки за картини, картини с завеси или шарки по стени или тавани. Важно е да не прекалявате и да използвате петна умерено, така че да подчертават цвят венга, вместо да се конкурира с него.

На трето място по полярност е маслиновият цвят.. Мебели венге заобиколен от стени от всякакъв нюанс на зелено изглежда много впечатляващо и необичайно. Въпреки неистовата популярност на тази комбинация, в интернет няма толкова много снимки, съответно такова решение ще стане доста креативно и ще ви позволи да създадете уникален дизайн. Добре подходящ за кухнята, тъй като зеленото подпомага храносмилането и помага в борбата с наднорменото тегло, като активира вътрешните ресурси на тялото.

Мебели в цвят венге върви добре с червено и оранжево. Трябва веднага да се отбележи, че това е доста агресивно решение, поради което е подходящо да се използва при декориране на офис или друга стая, която не посещавате много често. Въпреки ефектния външен вид, няма да можете да се отпуснете и да се отпуснете, сенките стимулират активната мозъчна дейност.

Спалня венге в комбинация с небесно синьо или синьо – това е решение на най -добрите традиции на кралската династия Бурбони. Тази опция е елегантна на френски и перфектно ви позволява да подчертаете мебелите, превръщайки ги в централната част на композицията. Синьото отпуска, така че добрият сън и усещането за енергична сутра са гарантирани.

Любителите на футуризма се съветват да използват сив и мокър асфалт, но и двата цвята няма да добавят приятни емоции. Вариант по -скоро за офис, чийто директор се представя като част от „Матрицата“ и не вижда изход от безкрайния лабиринт от скучно ежедневие. С други думи, идеален за упорити песимисти. След като разбрахте какъв цвят на стените е подходящ за мебели от венге, помислете за използването му в декорирането на стаи.

Декориране и декор: 4 интересни идеи

Маси, столове, гардероби, различни шкафове и дори ламинат в цвят венге са неща, които няма да изненадат никого. Затова предлагаме няколко интересни, нетривиални идеи:

Напоследък в апартаменти, където има достатъчно място, вместо ремонт, стана модерно да се монтират фалшиви стени. Да ги направите в цвят венге е добро решение, благодарение на което ще бъде по -лесно да зонирате пространството..

Цвят венге в съветите на интериорните дизайнери

Цветът на мебелите венге е абсолютно неутрален от гледна точка на психологията. Поради тази причина дизайнерите обичат и го използват, за да създадат повечето от концепциите. Тъмните тонове предизвикват усещане за спокойствие и увереност в подсъзнанието, така че човек се чувства комфортно. Този трик обяснява популярността на цвета венге. Но за да постигнем наистина изключителни резултати, предлагаме да се вслушате в практическите препоръки на професионалистите:

Не всички се разглеждат, но най -практичните съвети за работа с цвят венге. Опитайте тези идеи, докато ремонтирате и вижте колко са ефективни.!

Предлагаме на вашето внимание информативен видеоклип за плотове от венге:

Вижте и красивия американски интериор, в чийто дизайн е използван цветът на венге.

На нашия уебсайт всеки ден публикуваме вдъхновяващи фоторазкази за красиви къщи и апартаменти от цял ​​свят..