Арт деко стил (Art Deco): лукс с екзотични мотиви

Стилът арт деко е лека, грациозна, еклектична дизайнерска посока, която успешно съчетава отпечатъците на различни култури: африканска екзотика, индийски мотиви, египетско изкуство и стил ампир. Този екзотичен микс е предназначен да изненада и зарадва както собствениците, така и гостите..

снимка - интериор в стил Арт Деко

Арт деко стил - снимка

Буквално Арт Деко означава „декоративно изкуство“. Тази тенденция се появява през 30 -те години на ХХ век в страните от Америка и Западна Европа в резултат на синтеза на няколко стила, успешно заместващи модерния. Интериорният дизайн в тази посока най -често се избира от представители на елитния клас, които имат изискан, изтънчен вкус и не могат да си представят живота си без лукс. Те не се страхуват от смели и изискани форми, знаят как да оценят и удивят другите с изключителни артикули..

Отличителни черти на стила арт деко в интериора

Отличителна черта на интериора в стил Арт Деко са строгите геометрични форми. Други забележителни характеристики:

  • остри линии;
  • стъпаловидни форми
  • декор под формата на завои и зигзагове;
  • контрасти и ярки очертания;
  • масивни огледала.

При декорирането на пространството в тази посока трябва да се използват скъпи и редки естествени материали. Стъкло, дърво, естествена кожа, лакирани повърхности, слонова кост, алуминий, неръждаема стомана, лъскави керамични или каменни плочки – всичко това е неразделна част от Art Deco.

По принцип стилът на интериора е проектиран в неутрални цветове: черно, бяло, сиво, сребро, бежово, кафяво. Понякога има нюанси на метал, както и добавяне на луксозно злато, зелено, синьо, червено или бордо.

Интериорни детайли

Един от важните детайли на интериора е цветът, който подчертава статуса на дизайна на апартамента. Например, бежова и златна цветова гама е подходяща за луксозна спалня, която трябва да се подчертае с блясъка на огледалата и кристала. За декорация на шкаф са подходящи по -тъмни нюанси. Няколко скъпи тела, кожени мебели със златни акценти и лакирана дървена ламперия придават на стаята завършен вид..

интериорни детайли в арт деко - снимка

Най -често в интериорния дизайн на Art Deco се използват следните щампи:

  • тънка или дебела лента;
  • повтарящи се кръгове, ромби или квадратчета;
  • флорални мотиви в текстилния дизайн;
  • животински щампи.

Мебели

Мебелите в тази посока се избират по следния принцип: ако стените са светли, тогава мебелите трябва да са тъмни и обратно. За да придаде на пространството сплотен и шикозен вид, мебелната смес трябва да изглежда холистична и скъпа. Краката и опорите за маси и столове често се правят в различни необичайни форми. За украса на седалките се използва тапицерия от естествена кожа..

Мебели в стил Арт Деко - снимка

Поразителна черта на тази тенденция е използването на фитинги с плавни силуети. Обковът е украсен и с декоративни стъклени вложки с орнамент. Благодарение на това строгите интериорни детайли визуално изглеждат хармонично и балансирано. Препоръчително е собствениците на картини да използват не повече от две произведения на изкуството в интериора, за да не пренасищат стаята с малки предмети..

Диван в стил Арт Деко - снимка

Дизайн на кухнята

Кухнята в стил Арт Деко е специална и уникална сама по себе си. Той има пикантност (красива ваза, свещници или оригинална бронзова фигурка), която привлича вниманието веднага щом влезете в тази стая. Дизайнът на кухнята използва лакирано и полирано дърво, както и кожа, стъкло, неръждаема стомана.

арт деко дизайн на кухня - снимка

Цветовете най -често включват черно и бяло, което може да се комбинира и с други цветове. Например, черното ще изглежда добре със сребро, а бялото с тъмния шоколад. В кухнята не трябва да има много мебели. Трябва да го изберете в съответствие с най -новите технологични постижения. В центъра на просторната кухня е трапезарията. Най -добре е да поставите остров в средата на стаята с котлони, мивка и работна зона..

Кухненски интериор в стил Арт Деко - снимка

Арт деко в интериора на спалнята

Леглото в спалнята в стил Арт Деко е фокусът, който привлича най -голямо внимание. Най -добре е да го оборудвате с хромирани крака, висока табла, инкрустация и патина. Необичайната форма на тахтата и тоалетката е много характерна, дори задължителна за този интериор. Дизайнът на спалнята не е завършен без наличието на огледала, които я правят светла и просторна. Следователно големите огледала трябва да бъдат навсякъде: на вратата на шкафа, в нощното шкафче и на тоалетката..

Спалня в стил Арт Деко - снимка

За декориране на спалнята се използват спокойни цветове: бяло и бордо, сиво и черно, бежово и шоколад. Често можете да видите използването на три цвята, единият от които е елемент на лукс, а другите два служат като фон. Последното и важно докосване на спалнята е кристал или необичаен стъклен полилей.

интериор на спалня в стил Арт Деко

дизайн на спалня в арт деко - снимка

Арт деко в интериора на хола

Дизайнът на хола в стил арт деко трябва да отговаря на основните критерии за тази посока. Тук можете спокойно да използвате красиви мебели със стилни метални дръжки, огледални вложки и ясни геометрични форми. Мебелите трябва да имат нестандартна форма, като същевременно са удобни, практични и удобни.

хол в стил арт деко - снимка

Стаята за гости е декорирана предимно в тъмни цветове. Яркостта и пъстротата са неприемливи в цветовата схема на тази стая. Като декор в хола можете да използвате различни продукти от кожа, естествено дърво, слонова кост, бамбук и полускъпоценни камъни. Използвайки тези материали, можете да създадете интересна декорация, която ще привлече вниманието на гостите..

Баня

Дизайнът на баня в стил Арт Деко трябва да бъде драматичен и луксозен. Този стил ви позволява да прилагате необичайни елементи. Например, душ във формата на глава на елен или леопард. Най -добре е да използвате стъкло, неръждаема стомана, керамика и мрамор в банята. По стените можете да поставите модел, който визуално прилича на кожа на леопард. Черно -белите плочки ще изглеждат хармонично на пода. Таванът не трябва да се прави в тъмни нюанси, тъй като това може визуално да открадне простора на стаята. Мебелите за баня се избират според размера на стаята.

интериор на баня в стил Арт Деко - снимка

При производството на вани и мивки се използват стомана, чугун и акрил. Тоалетната е със стандартна форма. Смесителите и други елементи е по-добре да изберете от хромиран материал или неръждаема стомана. Ако пространството позволява, банята в стил Арт Деко може да бъде украсена с фонтан от ковано желязо или бронзова статуетка.

Интериор на къща в стил Арт Деко

Декорирането на къща в стил Арт Деко ще изглежда изгодно поради простора и голямата площ на стаята. Въз основа на основните принципи на проектиране, много по -интересни решения могат да бъдат приложени в дизайна на къщата. И дори тъмните нюанси, присъщи на стила, няма да изглеждат мрачни поради естествената светлина, което ще допринесе за визуалното разширяване на пространството. Арт деко дизайнът ще създаде атмосфера на лукс и богатство във вашия дом.

Нека да видим как изглежда интериорът в стил Арт Деко в реалния живот:

На нашия уебсайт всеки ден публикуваме красиви и вдъхновяващи интериори от цял ​​свят, ето някои от тях:

– Елементи от арт деко в интериора на къща в Московска област

– Необичаен апартамент под наем в Рим