Японски стил в интериора: част от Дзен философията в къщата

Японският стил в интериорния дизайн е вид етнически тенденции в минимализма, в които има безупречни цветови комбинации и лаконични форми, съчетани с нестандартни дизайнерски решения. Това може лесно да се намери от изобилието от естествени материали и цветни аранжировки (икебани). Това трябва да се хареса на тези, които обичат прости, добре структурирани пространства с минимум мебели..

Съдържание:

Какво прави апартамента в японски стил различен??

Можете да започнете дизайна на апартамент с избор от цветове. Вдъхновени от природата, японците предпочитат предимно дискретни светли нюанси (млечни, светло бежови и кремави). Тези нюанси преобладават при избора на цвят на стени, мебели и тъкани. Трябва да обърнете внимание на факта, че всички повърхности в апартамента трябва да са гладки. Като цяло тази посока не изисква много усилия. Достатъчно е просто да спазвате правилната цветова схема и да се придържате към минимализма при избора на мебели. Дизайнът на стаята в японски стил включва:

  • Остров за отдих в центъра на стаята;
  • Наличие само на необходимите мебели от естествено дърво;
  • Винтидж материали;
  • Плъзгащи се бамбукови врати;
  • Комбинация от дървени, стъклени и метални елементи;
  • Таваните в японски стил трябва да са квадратни или правоъгълни;

Осветление в японски стил

Осветлението в тази посока е от особено значение. Той е в състояние да създаде спокойна, спокойна атмосфера в стаята в духа на философията на дзен. Вижте модерните таванни светлини Shoji. Те са покрити с хартия, която е смес от целулоза и полиестер, така че издържат по -дълго. За да създадете разсеяно осветление, можете да изберете настолни лампи от лампи от бамбук или татами.

Висулките също са отличен избор. Те са идеални за всяко пространство. Първоначално те са били изработени от мед и се състоят от 4-6 страни. Днес тези полилеи и лампи в японски стил са направени от хартия, лепило и бамбук. Обикновено се поставят в добре осветени коридори..

Къща в японски стил

Къщите обикновено са малки и са близо една до друга. Основните характеристики на традиционното жилищно пространство осигуряват уединение, естествена светлина, защита от атмосферните влияния и близък контакт с природата, независимо от размера на къщата и нейното местоположение. Повечето жители на града не могат да си позволят дом за всяко семейство. Интересното е, че техните апартаменти съдържат традиционни елементи като джакузи и вход за стълбище. Интериорът на къщата често включва една стая с татами. Елементи на традиционен интериорен дизайн, които отдавна вдъхновяват западните архитекти, могат да бъдат намерени по целия свят.

Спалня в японски стил

Правилният начин за проектиране на спалня е да започнете с подовете и да се изкачите нагоре. Мат-татами е идеален за покриване на пода. Традиционните постелки за татами са направени от оризова слама и са много удобни за ходене без обувки. Ако не можете да намерите татами, които да покрият целия под, просто поставете малка постелка за татами пред леглото..

Мебелите, които се използват в източната култура, имат ниски крака. Следователно легло в японски стил за тематична стая трябва да е възможно най-ниско до пода. Допълнете леглото с парчета бамбук и поставете основния лакиран скрин до него. Вместо легло, можете да поставите матрака директно на пода.

При избора на мебели трябва да се помни, че всички мебели в спалнята трябва да задоволяват изключително функционални нужди. Затова не затрупвайте пространството, оставете само най -важното. Интериорният дизайн на спалня в японски стил не толерира излишъка.

Декоративните предмети, изработени от естествени материали като бамбук, оризова хартия или дърво, ще помогнат за декорирането на стаята. Покажете изяществото на леглото и столовете си с копринени възглавници или закачете копринени завеси в спалнята си. Фенерите от оризова хартия, висящи от тавана, също ще добавят автентичност към стаята. Вземете една или две картини на природата или черешови цветове.

Кухня в японски стил

Интериорният дизайн на кухнята в японски стил не може да бъде приписан на специфично настроение. Кухнята може да бъде топла и уютна, както и дискретна и просторна. Трябва да създадете привлекателно и удобно място за прекарване на време с приятели и семейство.

Що се отнася до декора, тогава с красиви детайли, интериорът на кухнята ще стане перфектен. Моля, обърнете внимание на следното:

  • Бамбук в подова ваза;
  • Панел с йероглифи или изображения на хора;
  • Подложки като седалки или покривки;
  • Ястия и порцелан в японски стил: сервизи за чай, купи и купи;
  • Памучни кухненски завеси;
  • Абажури от оризова хартия.

Мебели в японски стил

Мебелите трябва да бъдат избрани в контраст, например, изработени от черно лакирано дърво. Японците предпочитат елегантни мебели с ниски крака. Това може да бъде ниска масичка за кафе, а ниските тахти и възглавници, поставени директно на пода, могат да се използват като място за сядане..

Всекидневна в японски стил

<Минимализмът в детайлите на декора и простотата на формите са отличителен белег на тази етническа тенденция. Ето защо си струва да изключите ненужните детайли от интериора на хола, като например снимки, картини, фигурки и модерни елементи от метал и стъкло. В хола стените трябва да са светли. Можете да закупите бял или кремав тапет в японски стил върху плат или зеленчукова основа..

Можете да смекчите строгостта и да добавите повече комфорт с помощта на традиционни растения (бонсай), надписи от йероглифи, изображения на клонки на сакура, както и автентични аксесоари (меч катана). Полезни детайли като параван, завеси и завеси за прозорец в японски стил с контрастни изображения.

Интериорът на хола включва подови настилки от бамбук или ламинат. Такъв под ще издържи дълго време, практичен е за използване, лесно се почиства и не се страхува от горещи предмети..

Баня в японски стил

Традиционната вана за тази тенденция е дълбока купа (офро), напълно скрита в пода. Изработен е от естествено дърво. Преди да се потопите във ваната, трябва да вземете душ, който се намира отделно. В банята има и зона за преобличане, отделена от екран или преграда. За да създадете ориенталски интериор в малка баня, можете да приложите стилизация с помощта на керамични плочки и панели. Изберете светли, спокойни цветове. Основната стена може да бъде обработена с дърво или слама. Разсеяното осветление на място е чудесно допълнение към спокойна атмосфера..

Предлагаме виртуално пътуване през красива модерна къща в японски стил:

Вижте също някои от уютните интериори на нашия уебсайт:

– Японски стил: изглед от Швеция

– хотел East Nobu в Лондон