Средиземноморски стил – магията на романтиката на южното крайбрежие във вашия дом

Средиземноморският стил в интериора е дизайн, който се отличава с проста и романтична естетика на топли европейски страни: леки, земни и морски тонове в интериора, както и широкото използване на естествени материали като керамика, дърво, ковано желязо и памук. Дизайнът съчетава лаконичност, простота и удобство. Следователно той ще намери място във всяка къща или апартамент. Ако искате да изпълните дома си със слънчевата романтика на Испания, изобилието от топли цветове на Италия, морската свежест на Гърция и подправките на Мароко, интериорът в средиземноморски стил със сигурност ще бъде въплъщение на всичко по-горе..

Средиземноморски стил в интериора - снимка

интериор в средиземноморски стил - снимка

Ежедневният, приятелски начин на живот на Южното крайбрежие се отразява в „спокоен“ дизайн, от градински и селски мебели (вдъхновени от Гърция) до дърво, ковано желязо и каменни елементи (с произход от Италия). Всяка страна в този регион има свои собствени нюанси, тъкани и текстури в дизайна, но все още има много повече общи черти. Нека да ги разгледаме.

интериорна стая в снимка в средиземноморски стил

Съдържание:

Средиземноморски стил в декорацията на апартаменти: отличителни черти

  • Тази дизайнерска посока се стреми към цветове, вдъхновени от слънчевата природа. Ключът към пресъздаването на този стил е изборът на правилните цветове за стени, подове, мебели и тъкани. Потърсете вдъхновение в сините, тюркоазени, лавандулови нюанси на морето, буйния цъфтеж на растенията, топлите пясъци на крайбрежието и прохладата на облачното небе. Ако студените нюанси не ви харесват, дайте предпочитание на теракота, маслина, червено, розово и наситено жълти “слънчеви” цветове.
  • Довършителните работи, мебелите и аксесоарите трябва да бъдат изработени изключително от естествени и надеждни материали: дърво, ковано желязо, стъкло, камък. Техните естествени, студени тонове трябва да се разреждат с ярък текстил: възглавници, килими и спално бельо..
  • Интериорният дизайн в средиземноморски стил позволява подове от керамични плочки, които могат да бъдат „изолирани“ с мек килим. Възможно е също така да се покрие с имитация на ламинат от дърво или груби избелени дървени дъски.
  • За да се намали теглото на мебелите, предимството се дава на завеси от лека, ефирна материя. На завесите е разрешен чист модел. Категорично е невъзможно да се използват завеси с ламбрекени, пискюли и драперии. Кованият корниз ще се превърне в дискретна декорация.
  • Таванът трябва да е висок. Оптималната цветова палитра се състои от матов пясъчен, бежов, млечен нюанс. Оригиналните тавани са украсени с масивни дървени греди..
  • Тапетите и облицовката на стените не са типични за къщи по южното крайбрежие. Достатъчно е да измажете и боядисате стените в светъл нюанс..
  • Когато избирате аксесоари, не забравяйте, че те трябва да бъдат функционални, в противен случай рискувате да натоварите интериора с ненужни детайли. Апартаментът в средиземноморски стил не толерира излишъка. Отличителната черта на този стил е неговата непретенциозна красота, функционалност и лаконизъм. Не забравяйте, че претенциозността и луксът са му напълно чужди..
  • Можете да изразите творчеството си в интериора на дома с подробни текстури на стени и тапицерия на мебели. Намирането на материалите, с които можете да въплътите тази идея, не е трудно. В продажба има богат избор от комплекти бои и апликации.
  • Дизайнът на апартамент в средиземноморски стил изглежда по -завършен, ако в него има мозаечни елементи. Това ще изисква фини или натрошени керамични плочки или комплект огледала. Можете да срещнете мозайката вътре и извън къщата, както и в кухнята, в зоната на басейна и в коридора. Ако искате да добавите малко игривост към стаята, тогава можете да я използвате навсякъде във вашия апартамент или къща. Например, когато декорирате престилка в кухнята.

Апартамент в средиземноморски стил - снимка

Кухня в средиземноморски стил: какво да вземете предвид при проектирането

Кухнята или кухнята-хол в този интериор са вкусен коктейл от културните традиции на южните страни. Искате ли да въплътите идеята за уют, гостоприемство и удобство? Кухнята в средиземноморски стил ще ви осигури функционално разнообразие. Дизайнът може да включва много елементи. Но това изобщо не означава, че стаята трябва да бъде пренаситена с детайли. Изберете всяка комбинация: от слънчеви цветове до приглушени пясъчни нюанси. Всичко е ограничено само от вашето въображение и бюджет. 

Кухня в средиземноморски стил - снимка

Мебели

кухненски мебели в снимка в средиземноморски стил

Стени

Тапетите и панелите в кухнята са рядкост в този дизайн. По правило стените са облицовани с плочки или камък. Плочките в средиземноморски стил могат да бъдат подредени в мозайка. Що се отнася до избора на цветове, най -често срещаните са богати нюанси на жълто, мек крем, пясък, както и разнообразни петна от “слънчеви” цветове. Кухнята също може да бъде проектирана в различни топли цветове, което я прави още по -уютна през зимата..

 

Етаж

Що се отнася до пода, той често е покрит с керамични плочки в цветова схема, която е в хармония със стените и тавана. Ако керамичният под ви се струва студен, поставете мека подложка.

Таван

Гредите от масивно дърво в сиво и тъмно кафяво са популярна характеристика на тавана. Те са идеални за просторна кухня. В апартамент би било най -добре да боядисате тавана с матова бежова боя.

дървен таван - снимка

Кухнята в средиземноморски стил разполага с голяма трапезария. В този случай зоната за готвене и трапезарията могат да бъдат разделени с допълнителна работна повърхност или бар плот.

Спалня в средиземноморски стил: основни мотиви

Първи стъпки със спалня в средиземноморски стил? Първо решете мотивите на коя държава искате да следвате. Цветен испански или синьо -бял гръцки? Или може би по -сдържан италианец? Ето някои от по -популярните опции..

спалня в средиземноморски стил - снимка

Италианско средиземноморие

Този стил се характеризира с груби селски мотиви. Очарованието на Стария свят се постига чрез тъмни подове, пищни масивни мебели и тавани с дървени греди. Смелата комбинация от ярко оранжево и червено често се използва при избора на спално бельо. Земните и неутрални цветове служат като фон за живите аксесоари. Средиземноморският стил в интериора на спалнята може да включва и текстурата на венецианска мазилка.

италиански средиземноморски интериор на спалнята - снимка

Гръцко Средиземноморие

Гръцките влияния в интериора могат лесно да бъдат разграничени от наситените сини и тюркоазени тонове, които предават цветовете на морето. Тази морска цветова палитра често се комбинира с хрупкава бяла мазилка и избелени подове. Белите стени работят добре с автентичен гръцки дизайн на тавана и спалното бельо. Този избор може спокойно да се нарече както традиционен, така и модерен..

интериор на гръцка стая в средиземноморски стил

Универсален дизайн

Средиземноморският дизайн на спалнята е идеален за такова пространство поради топъл и приветлив декор, който съчетава класически, модерни и нестандартни варианти. И така, богато украсено легло с четири кули изглежда луксозно в комбинация с модерни настолни лампи, спално бельо и деликатни завеси за прозорци..

Всекидневна в средиземноморски стил и нейните характеристики

Цвят

На първо място, трябва да изберете правилната палитра, но първо да решите коя тенденция ще бъде решаваща. Ако сте избрали италиански, тогава дайте предпочитание на нюансите на земята: от сиво, пясъчно до жълто и теракота. В случая с гръцката тенденция, идеалният избор би бил бял, син, маслинен и светъл теракот..

Мебели

Независимо от стилистичния фокус на хола, заложете на дървени мебели. За да предадете богатството на италианската естетика, закупете мебели с изящни елементи от ковано желязо. Интериорът на хола обикновено включва нисък диван, няколко фотьойла, масичка за кафе, библиотека или рафт. Освен това можете да поставите скрин. Поставете лампи и високи столове за декорация.

Запълването на хола с обикновени „селски“ мебели от дърво е съвсем в гръцкия дух. Също така са приемливи плетени столове и пулове с памучни покривала и пелерини. В този случай мебелите трябва да бъдат подредени така, че да има достатъчно място за удобно движение..

Етаж

Както в спалнята, подът обикновено е облицован с керамични плочки, естествен камък, боядисани дървени дъски или суров ламинат..

Стени и таван

За да отговори на изискванията за стил в интериора на хола, трябва да се изключи всяка обработка на стени, с изключение на релефна мазилка и оцветяване в матов нюанс. Грубите дървени греди на тавана – елемент от декора, характерен за оригиналния дизайн – са избрани така, че да съответстват на отворите на прозорците и вратите. Трябва да закупите полилей с ковани детайли само ако пресъздадете италианския стил в хола..

Декор

Приключихте ли с ремонта? Време е да започнете да декорирате. Той е този, който ще създаде уют във вашата всекидневна. Затова не се колебайте да купувате декоративна керамика: саксии, декоративни чинии, амфори. Ковани свещници и лампи ще придадат на вашия хол специален чар на комфорт. Също така, не забравяйте ярко оцветените възглавници и меките килими..

Баня в средиземноморски стил: специфики на дизайна

Банята в южен стил е много лесна за разпознаване благодарение на оригиналния си декор. В този случай е препоръчително да се откажете от масивната баня. Сменете го с душ кабина или чиста, заоблена баня.

Естествените материали са тук във всичко, от довършителни материали до аксесоари за баня. Интериорът на банята е идеално допълнен от флорални декорации, както и от антично огледало или амфора. Стените и таваните могат да бъдат украсени с ивица в античен или римски стил.

За стените се препоръчва за това дизайнерско решение да се използват плочки в традиционни цветове. Препоръчително е подовата настилка (изработена от дърво или керамични плочки) да се оборудва с отопление. Идеалната баня съчетава естественост и елегантност с минимален декор.

мебели, изработени от естествени материали в средиземноморски стил - снимка

Къща в средиземноморски стил: външен изглед

Никой друг дизайн не може по -добре да предаде класическия чар и красотата на средиземноморското крайбрежие. Това решение е едно от най -популярните в света. Въпросът е как можете успешно да предадете идеята му в дома си.?

селска къща в средиземноморски стил - снимка

Ако вашият дом все още се строи, тогава е най -добре да изберете сводестата форма на прозорците и вратите. С това решение ще можете да постигнете плавен преход между вътрешно и външно. В края на краищата интериорът на къща в средиземноморски стил е тясно свързан с екстериора..

Къща в средиземноморски стил - снимка

Особено внимание трябва да се обърне на верандата, стълбите, беседки и вътрешни дворове, които са необходими. Можете да започнете с елегантна ограда от ковано желязо, да допълвате екстериора с фонтан или басейн. Също така жителите на южните райони широко използват ковани елементи във външния дизайн на къщата, по такъв начин, че да се припокриват със същите елементи вътре в къщата. Не забравяйте, че средиземноморският стил на къщата е богат на зеленина. С такова южно дизайнерско решение в екстериора можете лесно да създадете атмосфера на къща на брега..

Предлагаме виртуална обиколка на две красиви вили, декорирани в средиземноморски стил: Вижте и нашите истории за къщи в този стил: – средиземноморски стил: гледка от Ибиса – каменна къща от 15 век в Дубровник – Луксозно имение в средиземноморски стил в Калифорния