Стил Прованс в интериора: изискана простота на френската страна

Стилът на Прованс е провинциален френски стил, свързан с леки, южни стилове. Той отразява вековните традиции на френските селски къщи и нетленната красота на Лазурния бряг. Прованс, или „френска държава“, е много популярен сред хората, които се стремят да внесат нотка на селски чар в своя интериор, като същевременно запазят елегантността на френски дом.

Голяма и светла кухня във френски стил

Стилът е получил името си в чест на едноименния регион в южната част на Франция, известен със своите живописни морски пейзажи, опияняващия аромат на цветя, улици, избелени от яркото слънце и пикантна кухня. През 17 -ти век представители на буржоазията, в опит да се отърват от строгите класически линии и градската суета, започват да се заселват в отдалечена провинция. Вдъхновени от местната красота и премерен селски живот, те проектират новите си домове по прост, но елегантен начин..

бяла маса за хранене на открито в двора на селска къща в южната част на Франция

Провансалският стил в интериора придобива изключителна популярност в Европа през 19 век. На първо място, тя е привлечена от атмосферата на простота, спокойствие и естественост, присъща на селото. И днес атмосферата на френската страна все още омагьосва мнозина със своята уникална енергия, благоприятстваща релаксация и почивка от ежедневната суматоха. Ако искате да изпълните дома си с лек средиземноморски чар, комфорт и хармония, стилът на Прованс е най -добрият избор , както за селска къща, така и за модерен градски апартамент.

Отличителни черти на стила на Прованс в интериора на апартамент и къща

Интериорният дизайн в стил Прованс е проникнат със свежестта на солен бриз, пикантността на провансалските билки и опияняващия аромат на лавандула. Той съчетава очарованието на провинциалния уют и комфорт с древността и лукса. В много отношения той е в унисон със селския стил, с едва забележимата изтънченост на френско имение. И така, какво характеризира стила на Прованс?

леки класически мебели в хола във вътрешността на френска провинциална къща

Характеристики на интериорния дизайн в стил Прованс:

  • Топли пастелни цветове;
  • Стенна декорация с мазилка;
  • Естествени материали с естествена текстура;
  • Стари мебели с драскотини, патина, дърворезба;
  • Изобилие от свежи цветя и хербария;
  • Порцеланови и керамични фигурки;
  • Таванни дървени греди;
  • Ковани декоративни елементи;
  • Шиене, волани, кройки;
  • Модели на цветя.

Френският стил Прованс в съвременния интериор се характеризира с изобилие от светли и топли, естествени нюанси. Този привидно селски стил отдавна е престанал да бъде прерогатива само на селски къщи и се е превърнал в неразделна част от градските жилища..

бяла библиотека с масичка за кафе в хола в провансалски стил

Всеки може да внесе в дома си атмосферата на Прованс. За да направите това, изобщо не е необходимо да организирате основен ремонт или преустройство. Достатъчно е само да добавите някои отличителни интериорни детайли и да създадете необходимите асоциации с помощта на естествени тъкани, естествени материали и светли цветове с малки пръски от ярки нюанси..

Френски цветове на страната

Прованс носи усещането за горещо крайбрежие. В този провинциален стил те използват предимно успокояващи, пастелни, сякаш изгорени на слънце тонове. Основните цветове на стила на Прованс са меки и нежни. Сред тях най -популярните са:

  • Бял,
  • пясък,
  • крем,
  • заглушено жълто,
  • светло синьо,
  • бледо зелено,
  • лавандула.

Стая в пастелни и бежови цветове в класически интериор на Прованс

Нюансът на изсушена глина и богатият аква цвят също заслужават специално внимание. Важно е да се спазва тази цветова палитра както в декорацията на стените, така и в елементите на декора и текстила. В същото време мебелите трябва да останат малко по-ярки, хармонично да се открояват на фона на стените в пастелни цветове. За да се създаде необходимия ефект на стареене и впечатлението за повърхности, изгорени от южното слънце, натъртвания, неравности и декоративни пукнатини ще помогнат.

Дизайн на стени, подове и тавани

Мазилката е основният начин за декориране на стени в стил Прованс. За да се доближи максимално до стила, мазилката се нанася неравномерно, с издутини и грапавини. Изгорелите и плешиви петна са абсолютен акцент в интериора. Текстурираната мазилка ще помогне за постигане на желания ефект в модерен апартамент или къща..

Спалня с голямо легло със снежнобяла измазана стена

Тапетите са напълно нехарактерни за провансалски дом. Независимо от това, те могат да бъдат използвани за удобство, ако желаят собствениците на пространството. В този случай традиционните хартиени тапети, релефни под измазаната повърхност, ще помогнат за постигане на илюзията за необработена повърхност. Стилът на Прованс в апартамента също позволява използването на тапети с флорален модел..

Светло зелен тапет с флорален модел на фона на остарял дървен скрин

Доста често облицовъчната дъска се използва за декорация на стени. Интериорът на къща във френски стил включва боядисване на такава обвивка с предимно бяла боя. Това показва отчетлива разлика между стила на Прованс и други стилове на кънтри, където естественият нюанс на дървото е запазен предимно. Декорацията на кухнята е коренно различна от останалите стаи. Тук за декорация на стени най-често се използват естествен камък, тухла или многоцветна мозайка. В допълнение, този стил се характеризира с декорация на стените с мазилка под формата на клони и лози..

мебели за спалня в пастелни цветове на светло син дървен стенен фон

Вратите и дограмата са дървени, покрити с бяла боя. Те могат да бъдат изкуствено състарени или украсени с флорална живопис. За да се увеличи максимално проникването на естествена светлина, се използват интериорни врати със стъклени вложки. Френските прозорци от пода до тавана са идеални за този стил. В дизайна на апартамента те могат да бъдат заменени с прозорци с многосекционни рамки..

Класическа трапезария с дървен под и таван

Плочките и дървените дъски са класически подови настилки в Прованс. Като правило се използват светлокафяви или теракотени плочки със скосени ъгли. Що се отнася до дъските, те са боядисани или оставени необработени. Както при стените и мебелите, ефектът на „стареене“ се използва и при подови настилки. Френската държава не толерира килими, паркет, линолеум или ламинат. Провансалските тавани обикновено са бели или боядисани в светли цветове. При проектирането на селска къща или апартамент с високи тавани често се използват декоративни таванни греди. По правило те са покрити с контрастираща боя. Разбира се, в малка спалня с нисък таван такава декоративна техника ще изглежда изключително неподходяща..

Дървени греди на тавана и каменен под в интериора на френска къща

Завесите, текстилът и цветята са неизменни компоненти на френския комфорт

Лекотата и простотата на стила на Прованс ясно се вижда в декорацията на прозорците. Традиционно къщите в този регион имаха малки прозорци с изглед към градината. Завесите не бяха използвани, защото просто нямаше нужда от тях. Понякога прозорците бяха украсени с въздушни завеси, които лесно пропускаха въздух и светлина. Отдавайки почит на традициите, за декориране на прозорци е по -добре да изберете безтегловна тюл, сатен, ситец с малък флорален принт или мъниста.

Леки завеси от ситц с флорален принт

Тъй като френският кантри е селски стил, естествените материи преобладават в интериора. В декора най -често се използват памук, лен, муселин и вълна. Понякога има елементи от обемисти тъкани, като например matlasse. Текстилните цветове са предимно приглушени. Когато създавате провансалски комфорт, не пренебрегвайте флорални, раирани и карирани тъкани. За да подчертаете средиземноморската линия на стила на Прованс, е подходящо да добавите черупки и дори риболовни мрежи към дизайна..

Възглавници с калъфки за възглавници от естествени материи в интериора на френска спалня

В опит да се доближи максимално до природата, френската страна е пълна с живи или изсушени растения. Ваза с цветя несъмнено ще добави свежест към интериора, ще го насити с пъстри цветове и ще засили усещането за селска къща. Използвайте обичайни в региона цветя: ириси, макове, слънчогледи, лавандула. Заедно с прегради от ковано желязо и дървени стелажи, можете също да зонирате пространството с саксия с растения. Флоралните мотиви и зелените листа ще изглеждат страхотно върху завеси, покривки и картини.

Мебели в стил Прованс

Мебелите в провансалски стил съчетават два аспекта: елегантност и функционалност. Акцентът е върху материала, от който са изработени мебелите. Предпочитание се дава на светло оцветено дърво: орех, кестен, ясен, дъб. Допуска се използването на плетени и ковани елементи. Но е по -добре да откажете съвременните материали..

Лек класически френски интериор в хола

Скринове, бюфети с крака, столове с резбовани елементи и различни бюфети с много чекмеджета са класическо обзавеждане в стил Прованс. Най -често срещаните цветове са сиво и бяло с елементи на изкуствено стареене (драскотини, пукнатини, стружки). Тапицерия на мека мебел (дивани, фотьойли и пулове) в приглушени нюанси с цветен модел. Можете да добавите нотка на античност към интериора със собствените си ръце, като изберете модерни, но подходящи за дизайна мебели.

Стени с глинено покритие и дървен таван във вътрешността на хола

Дизайн на кухня в стил Прованс

Кухнята е сърцето и душата на къщата. Днес стилът на Прованс в интериора на кухнята е един от най -популярните за декориране на селски къщи и градски жилища. Все повече елементи от Прованс се добавят към класическия стил на интериора, което ви позволява да разреждате строги линии, както и да постигнете желания комфорт и атмосфера на гостоприемство.

Дървени мебели, кошница и каменни плочки на пода в кухнята в стил Прованс

Провансалският стил се характеризира със специално внимание към детайлите. Ето защо е много важно да напълните светла кухня с ярки акценти:

  • Кухненски прибори в стил Прованс,
  • декоративни боядисани плочи,
  • саксии,
  • глинени съдове,
  • буркани с подправки и билки,
  • кошници с клонки лавандула,
  • фантастични бутилки с масло,
  • готварски книги и др..

Фигурка на петел като символ на Франция ще добави специален чар към кухненския декор.

бели мебели и сив саксия в интериора на кухнята

Дизайнът на кухнята в стил Прованс се отличава не само със своята красота и комфорт, но и с гъвкавостта си. Например, отворените рафтове, в зависимост от местоположението, могат да се използват за декорация или да бъдат място за съхранение на кухненски прибори. Съвременните технологии се крият зад фасадите. Микровълнова печка и електрическа кана в такава селска атмосфера ще изглеждат малко нелепо..

Прованс стил в интериора на спалнята

Украсата за спалня в стил Прованс е идеална за романтици. Слънчевият средиземноморски усет може да бъде проследен във всеки детайл.

Спалня в пастелни цветове с под от камък

За декора на голяма спалня, картини, текстил, цветя и растения се използват в изобилие. Висящите лампи ще добавят елегантност. Полилей с димер е най -удобният и практичен вариант на осветление за такава стая..

Красиво легло със светъл балдахин в спално бельо в класически интериор на спалнята във френски

Прованс стил в интериора на хола

Стилът на Прованс в хола се характеризира със слънчева светлина, откритост и наситеност. Тук грубите стени и изтърканите мебели са хармонично преплетени с порцеланови фигурки, безтегловни плетени кошници, ковчежета, клетки за птици и рамки със семейни снимки. Селският вкус ще добави използването на стар чайник, кофи и кани като ваза или саксия за стайни растения.

Отворена и светла всекидневна с таван от мазилка

Що се отнася до осветлението на хола, външният вид на осветителните тела е много важен. По правило кованите конструкции (полилеи, бра и подови лампи) ще изглеждат най -хармонично. LED светлини и точкова система – табу за стила на Прованс.

Баня в провансалски стил

Стилът на Прованс в банята, както и в интериора на цялата къща, предполага изобилие от ярка слънчева светлина. Следователно прозорецът в банята е задължителен. Тя може да бъде с всякаква форма и размер..

Бяла баня с позлатени мивки

Всички мебели и мебели за баня трябва да са в селски стил. Това могат да бъдат дървени табуретки и пейки с ефект на лющеща се боя. Цветовата палитра на мебели за баня се състои от бели, сини, сини и маслинови нюанси с използване на метални детайли. Елиминирайте предмети от пластмаса и неръждаема стомана.

Светла баня от мрамор

Подходящият водопровод ще помогне за завършване на картината: извита баня с ковани крака и овални мивки с кранове, подобни на бронз. Дървените рафтове с плетени кошници за съхранение на хигиенни предмети са идеално допълнение..

Прованс стил в интериора на детската стая

Декорирането на детска стая в стил Прованс отваря неограничени възможности за творчество. Тук можете да поставите малка библиотека или зона за чай със съответстващи аксесоари..

детска стая в стил френски прованс

В нюанси пастелните цветове са добре дошли. Ако прозорците на стаята са с изток, се препоръчва да декорирате пространството в студени сини и лавандулови тонове. За стая, обърната на запад, използвайте по -топло покритие. Можете също да експериментирате и да подчертаете една от стените с тапети с флорален принт или декоративна живопис..

интериор на детската стая в интериорния дизайн Прованс

Плетените кошници за играчки ще бъдат подходящи в интериора на детската стая. Завесите, покривките и възглавниците трябва да се избират изключително от естествени материи. Полукръгъл балдахин в главата на леглото ще изглежда доста елегантен.

Коридор във френски селски стил

Прованс е идеален за коридор за малък апартамент, защото присъщите му светли цветове визуално ще разширят площта. Дългият коридор също ще изглежда не по -малко изгоден..

Входно антре със стълби във френски стил Прованс

В минималистично селско пространство са достатъчни багажник, пейка и малък шкаф. Изключително подово огледало в дървена рамка ще добави още повече чар..

Интериор на селска къща в стил Прованс

Дача в стил Прованс е печеливша комбинация. Дървени елементи, плочки, камък и тухли са в челните редици на френската кънтри музика. Допускат се метални части под формата на стойки, свещници и дръжки за мебели. Груб, но в същото време благороден, полилей, изкован от метал, изглежда.

интериор на стая в селска къща

Създаването на интериор в стил Прованс не е проста и отнемаща време задача. Но, придържайки се към основните правила, със сигурност ще създадете изключителен, уютен и комфортен дом, който ще зарадва вас и вашите гости..

Класически полилей, диван и маса в малка стая

Предлагаме виртуално пътуване през стаите на великолепната вила La CAVALERIE, разположена във френския регион Прованс:

Нека сега видим как изглежда интериорът в стил Прованс с конкретни примери: