Скандинавски стил в интериора: дизайн със скандинавски характер

Скандинавският стил е дизайн в бели, бежови и пастелни цветове, който се характеризира с четири основни компонента: простота, практичност, строги линии и сдържана елегантност. Смес от стилове от скандинавските страни роди домашно пространство, изпълнено с чистота, светлина, мебели и декор, изработени от естествени материали и лека палитра от цветове. И в резултат на това имаше усещане за абсолютно единство с природата. Възраждането на стила се случи през 1990 г., когато дизайнерите започнаха смело да използват всеки елемент от декора като неразделна част от интериора..

Скандинавски стил в интериора - снимка

Как се появи скандинавският интериорен стил? Произхожда от суровите природни условия на Северна Европа, където има дълги зими и малко дневна светлина. Хората прекарваха по -голямата част от годината на закрито и често тесните къщи се нуждаеха от светлина, пространство и комфорт. Ето защо тя е доминирана от необходимостта от източници на светлина, практичност и намиране на неща в публичното пространство. Така получихме дизайн, който уверено съчетава красота и функционалност..

интериор в скандинавски стил - снимка

Съдържание:

Дизайн на апартамент в скандинавски стил: отличителни черти на северната естетика

Искате ли да превърнете пространството на вашия апартамент в елегантно, функционално и в същото време уютно пространство? Тогава апартаментът в скандинавски стил е правилното решение. Ето някои основни правила, които трябва да спазвате при избора на елементи за декорация:

  • Пускайте на дневна светлина, използвайте огледала и отразяващи повърхности;
  • Изберете ослепително бели и светли нюанси – слонова кост, бежово, светло кафяво, млечно, кремаво;
  • Изхвърлете сложните фитинги и обемистите мебели. Мебелите трябва да бъдат прости и ясни;
  • Купете мебели от естествено дърво в светли нюанси;
  • Фокусирайте се върху един или два ярки аксесоара;
  • Нуждаем се от рационализирана “опростена” форма на вградени мебели;
  • Всеки елемент е неразделна част от интериора, следователно показва само красиви неща;
  • Създайте уютна атмосфера с удобни артикули като пищни възглавници за дивани и меки килими.

Стая в скандинавски стил - снимка

Интериор на стая в скандинавски стил - снимка

Палитра

Чувствайте се свободни да изберете най -светлия нюанс на бялата светлина, както и заглушените тонове. Спокойните тонове като бежово, млечно и слонова кост, комбинирани с бяло, ще внесат повече светлина в стаята, дори в най -облачния ден.

Какво друго е бялото добро за скандинавския интериор? Бялото е празна дъска или фон, на който можете да играете с цветови схеми – от меки пастели до ярко черни акценти. Трябва да се отбележи, че студеното бяло е по -подходящо за помещения с южно изложение, тъй като те получават повече светлина и топлина. По -топлите тонове на бялото са идеални за стаи със северно изложение. В допълнение, белият цвят визуално ще направи всяка стая по -просторна, отколкото е в действителност..

кухня -трапезария в скандинавски стил - снимка

Бежовите тонове намират ли ви за скучни? Предимството на успокояващите и меки тонове не означава, че скандинавският дизайн е лишен от енергия и динамика. Напротив, добре поставените ярки акценти като керамика, килими и диван възглавници в ярки цветове ще добавят харизма в стаята ви. Разпръснатите цветове като сиво, черно, червено и жълто обикновено се избират да се комбинират с бяло..

стая в сиво и бежово - снимка

Етаж

Природата в дома е принцип, който скандинавците спазват. Ето защо дървото преобладава в къщите им като основен материал. Фаворитите са мебели и подови настилки от бор, бук и ясен в светли цветове, които идеално се вписват в идеята за „стил за естественост“. Дървени подове са поставени във всички стаи, с изключение на банята. Килимите на пода не са задължителни, но ако не можете да си представите интериорен дизайн в скандинавски стил без килим, изберете го в светли и бежови цветове или разредете интериора с малък ярък килим. На мода са и подовите настилки от небрежно завършени дъски, които могат да бъдат боядисани в бяло..

Мебели в скандинавски стил

Изберете гардероби, легла, маси и столове, изработени от естествено дърво или боядисани в бяло мебели – скринове, рафтове за книги и маси. В този случай дизайнът на мебелите трябва да бъде без излишни декоративни елементи. Например, диван с дървена рамка и големи бели и сиви възглавници и масичка за кафе от дърво ще са подходящи. Мебелите с отворени дървени крака също изглеждат изгодни..

Мебели в скандинавски стил - снимка

Завеси

Скандинавският стил в интериора на апартамента и плътните масивни завеси са несъвместими неща. Каква текстура на завеса е подходяща за северните мотиви? Светлите завеси от естествена тъкан са идеални: прозрачна и лека коприна, шифон, най -финото бельо, муселин или мрежа. Изхвърлете опциите с волани, волани и лъкове, както и завеси с блясък. Чудесен вариант – дълги разфасовки от ефирен бял плат.

Каква дължина на завесите да се даде предпочитание? Това могат да бъдат завеси с дължина до пода с големи бримки или капси, ефирни и безтегловни, както и светли завеси. Можете също да използвате щори и ролетни щори. Основното правило е завесите да бъдат прости, съобразени с тона на ситуацията и да изпълняват основната си функция..

Опции за дизайн на стени

Светлина

Лампи за полилеи, бра, огледала и свещи са неразделни спътници на кухня-хол в скандинавски стил, както и на спалнята. Също така не можете да правите без размерни прозорци в тези стаи. Просто казано, колкото повече отражатели и източници на светлина, толкова по -добре се предава идеята. Голямо значение се придава на огледалата, стратегически разположени да разширяват пространството и да отразяват околната светлина. Лакираните мебели също разсейват светлината благоприятно. Тук идеално ще се впише полилей със свещи, като основен източник на изкуствена светлина, както и електрически лампи с прости линии и форми, които ще осветяват помещението и няма да му дадат ефект на затрупване..

Как да изберем декор за такъв апартамент?

Украсете стените с картини в скандинавски стил или скандинавски фотографии на природата. Това могат да бъдат изображения на норвежки фиорди, водопади в Исландия, величествени елени и нарвали. Вмъкнете снимки в груби дървени рамки, за да получите пълен мотив. Поставете огледала, украсете завеси с дискретна лента, можете също да разделите стаята с двустранна стена. Трябва да се отбележи, че традиционният текстил е естествен памук. За да предадете автентичност, погледнете карираните материи, особено комбинациите от бяло и червено, бяло и синьо..

Опции за дизайн: кухня в скандинавски стил

Ако имате ултра малка кухня и трябва да използвате всеки сантиметър, скандинавският стил в кухненския интериор ще бъде най-добрият ви помощник. Най -големият плюс е, че този лек и ефирен дизайн е в състояние да „разшири“ най -тесните кухни, въпреки своя лаконизъм и сдържаност.

Кухня в скандинавски стил - снимка

В допълнение към основния бял цвят, най -популярните нюанси за кухнята са тези, чиито тонове могат да се променят в зависимост от осветлението (слонова кост, мляко, сметана). На такъв фон кухненските прибори с флорални шарки ще изглеждат страхотно, както и яркозелени и жълти нюанси и геометрични линии..

Кухненски интериор в скандинавски стил - снимка

Нищо повече – това е основното правило на дизайна на кухнята в скандинавски стил. Модулните стенни шкафове, безупречно елегантните висящи рафтове и ергономичните кухненски повърхности, които включват стъкло, дърво и метални елементи, са гръбнакът на този дизайн. Най -горните рафтове са най -често отворени, оставяйки кухненските аксесоари отворени за окото. В ъглите можете да поставите шкафове и моливи с гладка повърхност и без излишни фитинги. В центъра на композицията на кухненския интериор може да има малка маса, бар плот и столове от един или различни модели, както и предмети с нотка на рустикализъм – груби плетени столове или дори градински мебели.

Спалня в скандинавски стил

Въздушната и в същото време светла, но релаксираща атмосфера на спалнята създава перфектната релаксация. В същото време стаята е изцяло бяла – по избор цветова схема. За спалнята идеално е изпръскването на богати цветове под формата на тапети в главата на леглото, спално бельо, лампи, картини и ярки аксесоари. Интериорът на спалнята в скандинавски стил обикновено включва широко легло, нощни шкафчета, подови лампи, лампи и гардероби..

интериор на спалнята - снимка

В спалнята можете да се съсредоточите върху стената в главата на леглото или стената, перпендикулярна на нея. За това те традиционно използват тапети с контрастен модел или украсяват специална стена с картини, плакати или фотографии. В спалнята е позволено да се украсяват с всякакви предмети – възглавници, занаяти, украсени покривала и големи растения в саксии. Дизайнът на спалнята може да се извърши с помощта на фототапет.

Всекидневна в скандинавски стил

Когато изпълнявате този дизайн в хола, трябва да вземете предвид характеристиките на стаята, а именно наличието на масивни прозорци и високи тавани. Изборът на цветова палитра е традиционен за този стил: меки нюанси на бяло, млечно, слонова кост и бита сметана. Те често се комбинират със сиви, кафяви, бледосини нюанси, които украсяват дограмата и повърхността на камината..

хол в скандинавски стил

За да пресъздадете архитектурата на хола в скандинавски стил, трябва да изберете рационално мебелите. Няма място за обемисти шкафове и сложни елементи – само функционалност. За хола можете да създадете мебелна композиция от комбинация от текстури на стъкло, метал и дърво. Съдържанието на рафтовете обикновено е изложено, а самите рафтове перфектно балансират хола, ако в него присъстват асиметрични елементи. Тапицираната зона може да бъде представена само с диван. Също така е важно да имате един или два цветни акцента..

интериор на хол в скандинавски стил - снимка

Баня в скандинавски стил

По -малко е по -добре от повече – основният принцип, който трябва да следвате, когато декорирате скандинавска баня. Сведете необходимото количество водопровод до минимум. Вана или душ, умивалник и тоалетна ще бъдат достатъчни. Водопроводът в ослепително бяло с метални кранове от четка е идеален за хай-тек. Може да се допълни с отразяващи повърхности и огледала по стени и рафтове. Банята става много уютна благодарение на мебелите от естествено дърво или камък. Допълнете стаята си с живи аксесоари за баня.

Детска стая в скандинавски стил

Добре проектирана детска стая в скандинавски стил ще изглежда по-лека и по-просторна. Боядисайте стените в бяло или използвайте светлокафява дървена дъска, за да добавите усещане за топлина и пространство, а също така да служи като фон за вашите смели акценти. Можете също така да експериментирате с цветни винилови стикери и смело да опънете едно или повече светлини от низ по стена или таван. Плюс това, винаги има място за смешна бебешка лампа във формата на животно..

Коридор в скандинавски стил

Коридор или коридор в скандинавски стил първоначално предполага много пространство и минимално количество мебели: закачалка за дрехи, плетена кошница за съхранение на обувки, стойка за чадър на входа на стаята. В зоната на залата можете да поставите пейка или диван, както и да поставите малък килим и да украсите стените с черно -бели фотографии. Лаконична лампа ще бъде достатъчна за осветление. Основната характеристика е поддържането на баланса на спокойните тонове в дизайна на стени и подове, които разреждате с ярки аксесоари..

Къща в скандинавски стил

Скандинавският стил на къщата включва използването на изобилие от естествени материали и различни източници на светлина. Резултатът е функционално пространство, изпълнено с прости линии с малко декорация. Можете лесно да разпознаете такава къща, тъй като нейният отличителен белег са масивни прозорци, през които се вижда вътрешността на къщата, и стъклени врати, комбинирани с дървена облицовка..

Фасадата на къща и вила в скандинавски стил е направена предимно от дърво, най -надеждният и естествен довършителен материал. В повечето случаи те избират дървена облицовка, екологично чист материал, който ефективно задържа топлината вътре в къщата. Термопанелите и блоковите къщи също са популярни, придавайки на екстериора максимална уникалност..

Скандинавска селска къща - снимка

На какъв цвят подплата да се даде предпочитание? Това могат да бъдат смели решения, като комбинация от светли цветове за фасадата с тъмни нюанси на рамки на прозорци и врати. Този контраст е особено полезен през снежна зима. Има и изцяло бели къщи, без намек за облицовка, просто боядисани с фасадна боя. Външният цвят е бял в комбинация с тъмни отвори на врати и прозорци. Ако къщата е изцяло в тонове на тъмно дърво, тогава определено има огромни панорамни прозорци. Покривът обикновено е двускатен, таванските помещения се използват като офис или спалня.

Скандинавският стил в интериора на селска къща се характеризира със строгост и функционалност в дизайна, както за вътрешна, така и за външна декорация. Минимум декорации при завършване – и ще получите вила, която е идеална за крайградски живот и частния сектор на голям град. Ако харесвате този „строг“ уют, изберете датски дизайн, тъй като той никога няма да излезе от мода..

Нов дом – нова философия

Философията на Hygge (на датски за „комфорт“) е тайната съставка във финландския интериорен дизайн. Това означава да се наслаждавате на простите удоволствия от живота ден след ден – независимо дали става въпрос за чаша кафе в уютна домашна обстановка, общуване с приятел и семейство или прекарване на време сам със себе си. Кой от нас не би искал да създаде приветлива и приятна атмосфера в къщата за комфортно забавление? Каквото и да е времето извън прозореца, винаги има време да внесете частица Hygge във вашия дом..

А ето как изглежда на живо – представяме няколко красиви видео ревюта на скандинавския интериор:

Вижте снимки на някои истински апартаменти в скандинавски стил:

– Очарователен бял апартамент в Стокхолм

– Хубав интериор в Гьотеборг

– Работи на скандинавския фотограф Рагнар Омарсон

– Стилен апартамент с необичайно оформление в Стокхолм