Таванско помещение: от стари фабрики до стилни градски апартаменти

Таванско помещение е модерен индустриално-градски стил на интериора, характеризиращ се с изобилие от открито пространство и наличие на индустриални елементи (много високи тавани, недовършени тухлени стени, открити греди и тръби, циментови подове и др.).

Този стил влезе в модата и стана изключително популярен както в САЩ, откъдето идва, така и в Европа. Предпочита се от креативни, свободолюбиви хора, които ценят практичността, креативността и минимализма. Въпреки факта, че интериорната декорация според всички канони на таванско помещение изглежда доста бюджетна, тя с право се счита за един от най -скъпите стилове в света..

Съдържание:

Корените на таванското помещение имат своите корени във фабричните квартали на Манхатън през 40 -те години на миналия век. Поради бързото покачване на цените за наем на земя в центъра на града, индустриалните предприятия бяха принудени да преместят производството си в предградията. Празните сгради се продаваха за стотинки, които бяха използвани от представители на Нюйоркската бохемия.

В такива помещения млади художници и музиканти провеждат изложби, създават и се заселват на огромни открити пространства с присъщия им творчески подход. Още през 50 -те години тези апартаменти станаха много популярни и значително поскъпнаха поради удобното и елитно местоположение, простора и специалния градски чар. Така изоставените фабрични и складови площи се превърнаха в луксозни жилища в стил таванско помещение..

След САЩ кризата разтърси повечето европейски градове. Фабрики и фабрики са освободили централните улици. Празните помещения започнаха да се оборудват за жилищни апартаменти, водени от модните американски тенденции.

Стил на таванско помещение в интериора: общи характеристики

В превод от английски „таванско помещение“ буквално означава таван, таван, галерия, последен етаж на склад или фабрична сграда. Всъщност интериорът в стил таванско помещение първоначално прилича на работилница или работилница. Но като се вгледате внимателно, можете да забележите оригиналния стил на дома и да оцените смелия вкус на неговите собственици..

Таванско помещение е огромно открито пространство. Както е правилно, той има повече от сто квадратни метра и е изобилно изпълнен с естествена слънчева светлина, която грее през широки прозорци. Неговите основни и отличителни черти са високите тавани и липсата на прегради..

Веднъж в интериора на таванското помещение, можете без усилие да видите противоположния ъгъл на стаята. В такова индустриално пространство само банята, спалнята и помощните помещения са изолирани от любопитни очи. Тоалетната винаги е скрита, а банята може да бъде разположена директно в зоната за спане.

Хармоничното съчетание на различни архитектурни решения е основната концепция на стила. В такова пространство елементите на древността (износени тухлени стени, лющещи се рамки, метални стълби и вентилационни системи, които се виждат) изглеждат съвсем естествено до съвременните технологии, практични осветителни системи, хромирани детайли и огледала..

Основните характеристики на стила на таванско помещение:

  • Безплатен и отворен план. Минималното използване на вътрешни стени и прегради е основното мото на стила.
  • Високи тавани. Индустриалното таванско помещение е разпознаваемо преди всичко поради леките си, недостижими тавани в тандем с носещи греди, открити вентилационни конструкции или комуникационни тръби.
  • Груба декорация на стени. Изобилието от бетон, небрежното измазване и тухлена зидария са съществени елементи, които подчертават девственото складово пространство.
  • Ярки нюанси. Въпреки известна грубост и небрежност, модерното таванско помещение не толерира твърде тъмни детайли, поглъщащи естествена светлина. За да се увеличи максимално проникването на слънце в стаята, завесите обикновено не се използват..
  • Камини и печки. Традиционно те служиха за отопление на студени фабрични помещения. С течение на времето тези елементи от стила на таванското помещение се превърнаха в несъмнен акцент и здраво се вкорениха в интериора..
  • Стълби. Височината на тавана и ширината на пространството ви позволяват лесно да оборудвате второто ниво. Например за спалня или работна зона. Най -популярните материали за стълби са дърво и метал.
  • Многофункционални мебели. За този стил е подходящо да се комбинират модерни, дизайнерски мебели с детайли „от миналия век“. Тоновете се избират главно неутрални, само с малко впръскване на ярки акценти..

Традиционният интериор в стил таванско помещение е голямо открито пространство с тухлени стени, подове от бетон или естествени материали, минимално обзавеждане, ярки аксесоари и модерни уреди. Съвременните дизайнери разделят таванското помещение на няколко области:

  • Бохемски. Характеристиките на класическата фабрична сграда са напълно запазени. Мебелите и аксесоарите обаче са избрани с креативност, присъща на творческите личности. Тук новите дизайнерски решения се комбинират със стари, износени, сякаш случайно намерени на депо, интериорни предмети. Когато създавате бохемско таванско помещение, трябва да дадете предпочитание на предмети на изкуството като декор. В такава игрива и свободна атмосфера те абсолютно не могат да се комбинират помежду си. Най-вече това са картини в авангарден стил, скулптури, икебана и музикални инструменти.
  • Бляскаво. Така нареченото бляскаво таванско помещение се откроява със своята особена цветова палитра. Привържениците на такъв интериор избират нетрадиционна комбинация от пастелни нюанси на спектрални цветове. Например, тя може да бъде сиво-кафява или сиво-люлякова гама. Особено внимание се отделя на декора – лампи, полилеи, сенници, LED осветление, подови лампи. Барокови огледала, големи растения в бетонни саксии и кожи на пода също могат да служат като акцент на такова пространство..
  • Индустриален (индустриален). Това е най -популярната таванска тенденция в интериорния дизайн. За да го въплътите в жилищно пространство, като апартамент или селска къща, си струва да създадете атмосферата на производствена сграда или фабрична работилница. За това се използват метални конструкции, вентилационни тръби, дървени ферми и проводници. Мебелите са максимално функционални, с правилни геометрични форми.

Таванското помещение е идеално за любителите на космоса, въздуха и естествената светлина. Разбира се, не всеки има достъп до абсолютно отворено оформление на дома. Но добавянето на основните елементи на този тавански стил е възможно в почти всяко пространство..

Отличителни елементи на таванското помещение в интериора

За да създадете интериор в този уникален стил, идеална е голяма стая без прегради (или с минимално използване на тях), с огромни прозорци и бетонни или тухлени стени, типични за таванско помещение. Цялото пространство трябва да бъде изградено върху комбинация от съвременни и стари (умишлено състарени) материали, текстури и повърхности. Умело съчетавайки отличителните елементи на стила, дори в малък апартамент с ниски тавани, можете да добавите малко градски чар.

Стени. Отвореният етажен план елиминира наличието на масивни вътрешни стени. Те са оставени само за изолиране на бани, помощни помещения или спални. За зониране на пространството стените могат да бъдат заменени с вътрешни прегради. Стъклени блокове, през стелажи, екрани са идеални като такива прегради. Също така, за да създадете различни зони, можете да използвате мебели (бар брояч в кухнята) или границите на разделяне на подовата настилка по вид материал.

Що се отнася до боядисването на стени в стил таванско помещение, то трябва да е в съответствие с оригиналния индустриален стил. Например всички носещи стени са тухлени или бетонни, без мазилка. Те също могат да бъдат грубо измазани или небрежно покрити с бяла или сива боя на водна основа..

В обикновен малък апартамент стените са оформени с декоративна тухлена зидария или дървени дъски. Покриването на тапети в такъв интериор е табу. В редки случаи изключението е тапет, имитиращ тухла или стара каменна стена..

Под в тавански стил. Бетонът е класическо подово покритие за производствено хале. Недостатъкът е, че по своята същност той е доста студен и не практичен. В този случай той може да бъде заменен с:

  • Мозаечен бетон;
  • Под от дъски (или ламинат, имитиращ го);
  • Паркет;
  • Керамични плочки (в кухнята и банята);
  • Изкуствен камък или мрамор.

Благодарение на използването на различни материали за подовата настилка, кухнята или спалнята могат да бъдат отделени от общата площ на жилищното пространство. Килимите и пътеките също ще помогнат за постигане на зониране..

Таван. За високи тавани използвайте вкоренени промишлени елементи като дървена облицовка, греди или ферми, вентилационни тръби. Въплъщавайки таванско помещение в интериора на малък апартамент с ниски тавани, ще бъде достатъчно да ги измажете и да ги боядисате в бяло.

Прозорец. За да може достатъчно голямо количество ярка слънчева светлина да навлезе в стаята, прозорците трябва да бъдат възможно най -големи. Перфектната комбинация за американско таванско помещение-прозорци от пода до тавана с хипнотизиращ градски пейзаж.

Прозорците са предимно дървени или боядисани с боя за имитация на дърво. В никакъв случай не трябва да претоварвате прозорците със завеси, тюл и завеси. Белите памучни ролетни щори ще изглеждат изгодно в този лаконичен интериор. Най -добрият вариант са вертикални или хоризонтални щори.

Зониране. Създаването на таванско помещение се основава на принципа на свободното зониране. Свободата, светлината и пространството са основните ценности на стила, които са изключително важни за запазване при планиране на дом и подреждане на мебели..

Функционалните зони могат да бъдат обозначени с помощта на прегради, изработени от стъклени блокове, двустранни стелажи, подови настилки или различни цветове на стените. Мебелите също са важен елемент за създаване на илюзията за зониране. Например, диван ще помогне да се отдели трапезарията от хола..

За да се освободи жизненото пространство от чужди предмети, трябва да се обърне специално внимание на помощните помещения (килер, съблекалня, пране и др.), Които са изолирани от любопитни очи зад стените.

Декор и аксесоари в стил таванско помещение. Рекламни плакати, графити, фотографии, картини, посоки, декоративни възглавници, скулптури, оригинални фигурки и вази – всички декоративни елементи по ваш избор ще помогнат да се подчертае уникалността и оригиналността на интериора. Наличието на разнообразни дизайнерски елементи ще направи пространството възможно най -цялостно и оживено.

Осветление в стил таванско помещение

Таванското помещение се характеризира с използването на различни източници на осветление. С помощта на голям брой лампи можете не само перфектно да осветявате пространството на тъмно, но и да го зонирате, подчертавайки всяка жилищна зона поотделно. За да осветят такава обемна стая, те често използват:

  • Полилеи. Масивен полилей полилей е доста необичаен елемент за градски интериор. И все пак, дори сред груба мазилка, студен бетон и необработена тухлена зидария, полилей с метална рамка и стъклен нюанс ще изглежда напълно подходящ. Такъв детайл ще подчертае очарованието на стила и ще се превърне в централен акцент на дневната или трапезарията..
  • Висящи лампи. Този вид осветление е популярен не само заради своята уникалност, но и заради своята функционалност. Благодарение на свободно висящите проводници – те често се използват в комбинация с вериги – такива лампи могат лесно да се спускат и повдигат до желаната височина, създавайки своеобразен гирлянд.

  • Подови лампи. Подовата лампа ще създаде истинска атмосфера на комфорт дори в такъв брутален стил като таванско помещение. Размерните устройства с големи абажури и нетривиален силует (студио светлина, железопътен прожектор) са добре дошли.
  • LED светлини. Този метод на осветление ще изглежда особено изгоден в малък апартамент. Такава “вълшебна” светлина визуално ще направи пространството по -светло и ще му добави обем.

В такава просторна стая основната светлина може да не е достатъчна, когато работите на бюро. В този случай си струва да направите избор в полза на оригиналната настолна лампа с гъвкав крак..

Мебели в стил таванско помещение

Таванско помещение е стил с минимално използване на мебели. В зависимост от посоката на стила (бохемски, бляскав, индустриален), той може да бъде ултрамодерен или античен. В такава подземна атмосфера връзките на старата и новата ера ще изглеждат хармонично. Така че стилен кожен диван в хола може да се превърне във фокус на пространството заедно с луксозна маса и столове със скъпа тапицерия в зоната за хранене..

Основните изисквания за мебели в този стил са функционалност и лаконичност. Например, малки предмети (столове, пулове, фотьойли, маси, закачалки) могат да бъдат на колела за лесно придвижване из стаята. Използвайки такива елементи, можете лесно да освободите допълнително място по всяко време. Що се отнася до материалите, традиционно се предпочитат кожа, пластмаса, висококачествена дървесина, здрава стомана и алуминий с хромирани вложки..

Важно е да избягвате поставянето на оборудване и мебели близо до стените. Това ще помогне да се постигне усещането за „празен“ дом, в който жилищните зони са разположени на островите. Високият гардероб нарушава визуалното единство на стила на таванското помещение. Може да се замени със закачалка или съдържанието да се постави в помощни помещения, ниши или разтегателни шкафове под стълбите..

За спалнята изберете ниско легло в стил таванско помещение в светли цветове. Например легло на платформа с тапицерия от плат. Оригинално легло, изработено от метал или сурово дърво, ще ви помогне да подчертаете индустриалната линия на стил..

Кухненските мебели в стил таванско помещение съчетават различни текстури и материали. Грубите дървени рафтове са хармонично комбинирани със стъклена престилка и лъскав комплект. Доста често кухнята се комбинира с хола, отделяйки зони с остров, бар или диван.

Тавански стил в интериора на апартамента

Жилището, оборудвано на базата на работилницата, е доста непретенциозно. По правило не е необходимо да се разсрочва напълно. Но декорирането на едно или двустаен апартамент в стил таванско помещение е доста трудно. На първо място, трябва да се обърне специално внимание на преустройството: частично или напълно разрушаване на неносещи стени.

Комбинирането на няколко жилищни зони (например кухня с хол) е възможно чрез значително разширяване на вратите. Широките прозорци от пода до тавана ще помогнат за внасянето на повече слънчева светлина в пространството. Така тя ще изглежда по -широка и по -просторна..

При избора на облицовъчни материали си струва да се придържате към простотата и краткостта. Ламинат, имитиращ дърво, ще се впише идеално в интериора на хола в стил таванско помещение. Използвайте големи плочки, за да отделите тази зона от кухнята. Някои стени трябва да бъдат оставени недокоснати, други трябва да бъдат облицовани небрежно с бяла боя или облицовани с плочки „като тухла“. Не е нужно да криете вентилационната система от любопитни очи, комуникационни тръби и проводници – те са тези, които създават естетиката на истинско брутално таванско помещение.

Стил на таванско помещение в интериора на кухнята

Често се отделя малко място за кухня в стил таванско помещение. Като правило той се намира в един от ъглите на хола. Интериорът на кухнята съчетава голямо количество стъкло и хром.

Централното място в тази област заемат съвременните технологии: хладилник, съдомиялна машина, фурна, кафе машина. Особено внимание трябва да се обърне на хармоничната комбинация от технологични врати и мебелни фасади..

По -добре е да изберете мебели за трапезарията, придържайки се към духа на минимализма. Като ярък акцент можете да използвате нисък античен буфер или резбовани дървени столове.

Всекидневна в стил таванско помещение

Основните акценти в интериора на хола са големи прозорци, дървен под, груби стени и масивен стилен диван от висококачествена кожа или плътен текстил. Пространството близо до дивана е изпълнено с фотьойли, тахти и масичка за кафе. Основното правило при поставянето на мебели е да се избягва всякакви бъркотии. Книгите и декорът могат да бъдат поставени в отворени рафтове или стени.

Спалня в стил таванско помещение

Спалнята е най -уединеното място в атмосферата на таванското помещение. Обичайно е да го заградите със стени или да го отделите от основното пространство с непрозрачни прегради. Ако височината на тавана позволява, спалнята може да бъде преместена на второ ниво.

Боядисването на стените в плътни, спокойни цветове ще ви помогне да направите стаята по -удобна. В този случай една от стените може да се остави необработена (бетон или тухла). Малка камина ще разреди твърдостта на градския стил. Малка спалня ще бъде визуално разширена с панорамен прозорец или гардероб с голямо огледало или лъскави врати.

По желание спалнята може да бъде украсена с цветя и декоративни възглавници. Важно е да се гарантира, че тези елементи не се открояват от цялостния стил на таванското помещение. Ако банята е в съседство със спалнята, те могат да бъдат разделени със стъклена преграда или дори да зонират пространството само с подови настилки..

Баня в стил таванско помещение

Банята може да бъде проектирана в коренно различни посоки: от опитен еклектизъм до свръхмодерни високотехнологични. По този начин си струва да се започне от избора на водопроводно оборудване..

Бани

В този интериор ще бъде абсолютно естествено да изглежда като старинна баня на крака-крака, както и като многофункционална душ кабина. Допълнете стаята с безтегловност от стъклени рафтове и отличително проектирана мивка.

Детска стая в стил таванско помещение

Детската стая е уникално пространство във всеки дом, защото именно тук можете да проявите максимален полет на въображението. Разбира се, всеки родител иска детето му да бъде в комфорт и безопасност. Тъй като таванското помещение е доста брутално, стаята на дете или тийнейджър в този стил трябва да се разрежда с ярки контрастни нюанси..

Основният акцент може да бъде изключителен килим, бобени торби или стъклен стол, окачен на тавана. В същото време мястото за спане и работа трябва да бъде възможно най -неутрално. Те могат да бъдат разделени с параван или леглото да бъде поставено на второто ниво..

Коридор в стил таванско помещение

На коридора трябва да се обърне специално внимание, защото именно от нея започва запознаването на гостите с жилища. Интериорът на такъв коридор включва използването на светли цветове и ярко осветление. За удобство в коридора има гардероб или скрити ниши за връхни дрехи.

Селска къща в стил таванско помещение

Много по -лесно е да украсите интериора на къща в стил таванско помещение, отколкото в малък апартамент. Голямото открито пространство е идеално за пресъздаване на атмосферата на фабричен етаж. Разбира се, фасадата на къщата е лицето на целия дом. Украсата му говори много за начина на живот на собствениците. Собствениците на тухлени къщи често украсяват не само интериора, но и фасадата в градски стил. Лека атмосфера на свобода ще бъде създадена от груба декорация на стени, широки прозорци и кафяв или сив покрив..

Тавански стил в студио апартамент

Едностайно таванско помещение определено има право на съществуване. Използвайки характерните елементи на този стил, можете успешно да украсите дори малко пространство..

Сега нека да гледаме няколко видеоклипа за истински тавански помещения в Ню Йорк:

На нашия уебсайт често говорим за интериори в стил таванско помещение от цял ​​свят. Ето няколко примера:

– Творческо таванско помещение за известна актриса в Ню Йорк

– Стилно таванско помещение в Швейцария

– Таванско помещение с аплпийски картофи в Москва

– Най -доброто таванско помещение в Ню Йорк

– Светло таванско помещение в Сидни