Kde se nachází čočka?

Kde se nachází čočka?

Kde se využívají čočky

Slouží především v optice, ale také v jiných oborech, pro ovlivnění šíření světla v širším smyslu, tj. viditelného světla, infračerveného a ultrafialového záření. Čočky jsou nejčastěji skleněné, ale k jejich výrobě se běžně používají také plasty.
ArchivPodobné

Odkud je čočka

Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni.

Která čočka je nejzdravější

Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách).

Proč nejíst čočku

Čočka sice obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, podobně však jako další luštěniny (například fazole a černé fazole) málo aminokyseliny methioninu. To je důvod, proč se jako další rostlinné potraviny považuje za neplnohodnotný zdroj bílkovin.
Archiv

Kdy vznikly čočky

Za vynálezce kontaktních čoček je považován oftalmolog Adolf Gaston Eugen Fick , který zároveň poprvé použil termín „kontaktní čočka“. Ten v roce 1888 zkonstruoval prototyp, který je považován za první úspěšný model kontaktní čočky.

Kde se tvoří obraz

Obraz vzniká v mozku

Zrakový vjem se však přímo v oku netvoří. Obraz toho, co vidíme, vzniká v mozku. Pro oko je adekvátním podnětem viditelné světlo s vlnovou délkou 350–780 nanometrů, které vnímají světločivé buňky oční sítnice.

Kde se pěstuje čočka v ČR

Čočka je teplomilná plodina dařící se v kukuřičné a sušší řepařské oblasti (Polabí, Poohří, jihozápadní Morava i sušší bramborářské oblasti (Třebíčsko)).

Kdy se sází čočka

Čočku vyséváme koncem dubna nebo počátkem května, když je půda již prohřátá, aby pokud možno rychle vzešla. Není tak citlivá na mrazíky jako fazole, ale přece jen jí teplo jde vždy k duhu. K setí vybereme záhon čistý a nezaplevelený, protože čočka má malou schopnost odolávat zaplevelení.

Jak často jíst čočku

Jak často jíst luštěniny

Výživová doporučení říkají, že luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně. Spoustu lidí však odradí jejich složitější příprava nebo to, že citlivější jedince mohou nadýmat.

Proč je čočka zdravá

Čočka má vysokou nutriční hodnotu, je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin, které naše tělo potřebuje a mělo by dostávat každý den. Kromě klasické zelené čočky je k dostání i čočka červená, černá a dalších více než 50 druhů.

Které fazole jsou nejzdravější

Fazole bílá máslová se dováží z Madagaskaru. Tento typ fazolí je velký, zploštělý, ledvinového tvaru. Po uvaření mají měkkou, moučnatou konzistenci. Tyto fazole lze kombinovat s jakoukoliv zeleninou, patří mezi nejzdravější potraviny vůbec.

Kdo vynalezl čočky

George Robert CarruthersPaul Rudolph
Čočka/Vynálezci

Kdo vymyslel čočky do očí

Za vynálezce kontaktních čoček je považován oftalmolog Adolf Gaston Eugen Fick , který zároveň poprvé použil termín „kontaktní čočka“. Ten v roce 1888 zkonstruoval prototyp, který je považován za první úspěšný model kontaktní čočky.

Proč máme dvě oči

Svět vidíme prostorově díky tomu, že máme oči dvě

Oči však neslouží jen k získávání informací o tom, co je kolem nás. Pomáhají také s orientací v prostoru. Díky tomu, že má člověk oči dvě, vnímá svět kolem sebe prostorově. Aby však prostorový obraz vznikl, je třeba, aby každé oko vidělo předmět z jiného úhlu.

Kde se nachází rohovka

Rohovka je zakřivená průhledná část oka, která kryje duhovku i zornici. Jde o „neviditelnou” hmotu, která je umístěna na přední straně oka. Rohovka je velmi důležitá součást našeho zraku, protože tvoří zhruba 2/3 celkové optické lámavosti očí. Rohovka zabezpečuje lom a průchod světla k zornici.

Na čem roste čočka

Z čočky konzumujeme semena a ta u čočky rostou, podobně jako u hrachu či fazolí, v luscích. Kdo však ale nikdy neviděl rostlinu čočky, nebuďte zklamaní, až zjistíte, že v jednom lusku je 1 až 2 semínka čočky! Opravdu, tak málo! Sklízí se, až jsou semena vyzrálá a suchá.

Jak šít Oseni

Kdy a jak zasít osení na velikonoce

Do misky nebo květináče si připravíme zeminu do výšky přibližně 8 centimetrů. Zeminu lehce stlačíme posypeme ji semínky obilí. Semínka vysejeme hustě vedle sebe a lehce je zasypeme cca 2 cm silnou vrstvou zeminy. Lehce ji stlačíme a výsev osení je hotový.

Jak dlouho vydrží čočka

Uvařené luštěniny (hrách, čočka, fazole, sója…) se mohou uchovávat buď v chladničce, kde vydrží v uzavřené nádobě asi pět dní, nebo se mohou zmrazit. Zmrazené vydrží asi tři měsíce.

Proč nejíst luštěniny

Luštěniny obsahují antinutriční látky. Bohužel existuje i důvod proč syrové luštěniny nejíst. Jejich stinnou stránkou je skutečnost, že obsahují antinutriční látky (zkráceně označované jako antinutrienty), což jsou rostlinné látky, které narušují trávení a vstřebávání ostatních živin.

Co vymyslel Otto Wichterle

Kontaktní čočkaOtto Wichterle / VynálezyKontaktní čočka je moderní optická zdravotní pomůcka určená k nasazení přímo na oční rohovku. Wikipedie

Kdo vynalezl první brýle

V podstatě to byli italští mniši, kteří ve 13. století vytvořili první částečně broušené čočky. Tyto čočky fungovaly jako zvětšovací skla. Při zhotovování těchto čoček mniši používali druh křemene zvaný beryl.

Co se vynalezlo v Česku

České vynálezy a vynálezciHeliogravura.Otto Wichterle: Kontaktní čočky a silon.Lodní šroub.Semtex.Antonín Holý: Léčebné preparáty proti AIDS.Remoska.Machovo číslo.Jára Cimrman.

Co se dá vyčíst z očí

Oko je zdravotní mapou člověka, a pokud v ní lékař umí číst, může pacientovi dokonce zachránit život, řekl pro týdeník Téma primář oční kliniky FN Motol Milan Odehnal. Při běžném vyšetření lze z očí vyčíst třeba první známky cukrovky, infarktu, některých nádorů, roztroušené sklerózy nebo AIDS.

Kdo má modré oči

V Evropě se kromě hnědé barvy, typické pro Afriku a Asii, setkáváme také s barvou očí modrou, zelenou, šedou a dalšími variantami. Přitom právě modré oči jsou typické pouze pro evropské populace (a populace s evropským původem). Příčina této odlišnosti je v mutaci genu HERC2 na 15.

Kde je slepá skvrna

Slepá skvrna se nachází na zadní straně oka nedaleko od žluté skvrny (macula lutea), má oválný tvar a velikost asi 1,5 mm. Je vidět pomocí oftalmoskopu na nosní straně žluté skvrny. Vyšetření disku zrakového nervu je důležité při diagnostice glaukomu a jiných očních nebo nervových poruch.