Jak prát 100% Viskozu?

Jak prát 100% Viskozu?

Jak prát 100% bavlnu

100% bavlnu můžete prát na 40-60° C, pokud je nebarvená, tak ji můžete i vyvářet a bělit. Bavlnu s příměsí lycry, elastanu nebo syntetiky perte výhradně na 40° C. Prádlo před praním otočte naruby, zapněte knoflíky i zipy. Nezapomeňte prádlo roztřídit podle barev.

Jak srazit Viskozu

Při máčení a máchání velkejch kusů látek můžete vlákna i nevratně poškodit. Třeba bambusová viskóza (a viskózy obecně) je při namočení křehká a vlákna se můžou viditelně polámat. A to už nikdy nespravíte. Vysrážet materiál můžete i propařením napařovačkou.
Archiv

Co ušít z viskózy

Z viskózy se šije zpravidla letní oblečení (tílka, topy, halenky, košile, lehké šaty, maxišaty, sukně krátké i dlouhé, kalhoty), oblečení pro významnější příležitosti (společenské šaty, tuniky, sukně, kalhoty, business oblečení) i noční a domácí prádlo (domácí kalhoty, šatovky, noční košile, pyžamo), různé módní …
Archiv

Jak žehlit Viskozu

Oblečení z viskózy, které je velmi příjemné na nošení, se zpravidla nemusí žehlit. Co ovšem dělat, když na žehlení košil, šatů či kalhot z viskózy stále trváte Tyto oděvy umístěte na podložku na žehlení a použijte na ně pouze vlažnou žehličku. Oblečení z viskózy žehlete ideálně na bavlněném potahu na žehlící prkno.
Archiv

Jak prát povlečení z bavlny

Bavlněné povlečení lze prát v pračce a doporučená teplota je 40, maximálně 60°C. Pokud není povlečení zásadněji znečištěno, nechte teplotu praní na 40°C a při prvním praní ji také udržte na nižší teplotě.

Jak prát 100% polyester

Polyester perte na program “syntetika”, který používá šetrnější postup praní. Zvolte teploty dle všitého štítku. Pokud štítek už na oblečení nemáte, barevný polyester perte na 30 °C, bílý můžete prát až na 40°C. V případě vysoce odolných skvrn můžete zvolit ještě vyšší teplotu, nikdy ale nepřekračujte 60 °C.

Na co je viskóza

Vlákno získané tzv. viskózovým postupem, který byl vynalezen před více než sto lety. Je to „obyčejná“, běžná viskóza, ze které se vyrábějí převážně úplety na trička a lehké tkaniny na letní šaty nebo kalhoty. Je měkká, příjemná na nošení, prodyšná, lehce chladivá a levná.

Proč se srazí oblečení

Mýtus: Prádlo se v sušičce srazí

Ano, to může být do jisté míry pravda, ale pouze při nevhodném zacházení. Avšak pokud budete vaši sušičku prádla používat tak, jak máte, riziko sražení oblečení během sušení klesá na nulu. Při nežádoucím smrštění tkaniny je na vině nedostatek vlhkosti uvnitř vláken.

Co je lepsi polyester nebo viskóza

Na nošení je oblečení z viskózy příjemné a v létě chladí. Nevýhodou je bohužel to, že se při praní na vyšší teploty sráží a snadno se prodře. Vyrábí se z ní jak lehké letní šaty, tak úpletové na zimu. Polyester je umělé zlo!

Jak na šití úpletů

Pro šití úpletů používejte vždy speciální jehlu určenou na šití úpletu. Označenou stretch nebo ball point nebo Jersey. Jehla má kulatější špičku, která proniká mezi vlákna pleteniny a netrhá je. Máte-li k dispozici kráčející patku, určitě ji k šití úpletu použijte.

Co je 100 viskóza

Viskóza je celulózové vlákno na bázi přírodních surovin, které se získává ze dřeva a bavlny. Viskóza je tedy vlákno z chemicky zušlechtěných přírodních surovin. Je velmi savá, měkká, příjemná na omak, má specifický matný lesk a umí se dobře s tělem aklimatizovat.

Jak správně žehlit

Vždy pamatujte, že je nutné žehlit pohybem nahoru a dolů, neboť kruhové pohyby mohou vést k poškození materiálu. Snažte se žehlit průběžně, alespoň jednou týdně. Jinak se prádlo nakupí a za jedno odpoledne se ho pak nezbavíte. Žehlení si můžete zpříjemnit třeba tím, že si pustíte oblíbenou hudbu.

Na jaké otáčky prát povlečení

Správná volba programu a nastavení otáček

Nastavte potřebnou teplotu v rozmezí 40 až 60°C a rychlost otáček 1 000 až 1 200 za minutu. Rychlost otáček nenastavujte nejvyšší, aby nedošlo k poškození vláken a tvaru povlečení.

Na jakou teplotu prát ložní prádlo

DOPORUČENÍ: Obecně platí, že ložní prádlo pereme v teplotním rozmezí 40 až 60°C. Bílé nebo bavlněné povlečení lze prát až na 60°C, zatímco u krepu je vhodné zvolit teplotu nižší

Jak prát syntetické prádlo

Nejlepší na praní polyesteru je program „syntetika“, který by měl být k dispozici na všech moderních pračkách. Teplotu volte podle štítku přímo na oblečení. Barevný perte na 30 ⁰C, bílý můžete i na 40 ⁰C. Pokud máte na oblečení velmi odolnou skvrnu, teplotu zvyšte, ale nikdy nepřekračujte 60 ⁰C!

Co se pere na syntetiku

Syntetika – tento program je určený pro oblečení, které po vyprání nevyžaduje žehlení. Jsou to například věci z polyamidových, akrylových a polyesterových látek. Pokrývky – tento program je speciálně určený pro velké věci, jako např. přikrývky a polštáře.

Jak poznat Viskozu

Bavlna, len, viskóza

Po vložení do plamene vzplane a hoří i po vytažení z plamene. Vůně kouře připomíná kouř dřeva a nebo papíru . Popel je jemný a šedý a zůstane ho jen malé množství.

Co je 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Co se stane kdyz se pere na 60

Pro zničení choroboplodných zárodků – 60°C

Zvýšená teplota ale sama o sobě všechny bakterie nezabije, k tomu je potřeba užít kvalitní prací prostředek, který dílo zkázy (pro patogeny) dokoná.

Co se stane kdyz Vyperu prádlo na 90

Pozor na vysoké teploty praní

Každý materiál má jinou doporučenou maximální teplotu, na kterou ho můžete prát. Těžko očekávat, že pokud bavlněné tričko máte prát na 30°C a vy ho vyperete na 90°C, nic se nestane.

Proč šicí stroj nedělá stehy

Při silných místech občas stroj neprovazuje (vynechává) stehy. Pomůže zvýšit přítlak patky, pokud ani to problém nevyřeší, zkuste dát silnější jehlu a případně šít ručně “kolečkem”. U softshellu se velmi často stává, že steh vynechává stehy, velmi často pomůže vyměnit standardní jehlu za stretch.

Co je pružný steh

Pružný steh

Používá se pro šití pletenin, nekrčí se u něj materiál. Používejte se strečovou jehlou a kvalitní nití.

Co se nesmí žehlit

Pokud jde o umělé materiály, jako je polyester, ale také flanel nebo tvíd, musíte je žehlit na nízké teploty, jinak byste látku nenávratně poškodila. Žehlete je vždy z rubové strany. Naopak bavlna nebo len snesou velmi vysoké teploty a na nižší teploty je nikdy dobře nevyžehlíte.

Proč se žehlí prádlo

Žehlení velmi spolehlivě zničí viry a bakterie, a to je pro zdraví dítěte i kondici jeho pokožky důležité. Pokud však perete prádlo na teplotu 60 °C, není žehlení bezpodmínečně nutné pro eliminaci bakterií.

Jak dlouho se pere povlečení

První praní povlečení by mělo proběhnout okamžitě po zakoupení a před prvním použitím. Jednak předejdete případným vyrážkám nebo alergickým reakcím a také se díky praní povlečení provoní a změkne. Z hygienických důvodů se doporučuje prát a měnit povlečení každých 14 dní.