Co s nezralou paprikou?

Co s nezralou paprikou?

Jak urychlit zrání paprik

Papriky: Zaštípněte vršek, dbejte o teplotu

Paprikám při výšce cca 30 cm zaštípněte vrcholový pupen. Pokud je pěstujete volně, letos jim je zima, třebaže v předchozích letech se jim mohlo dařit. Pokud i tak nějaké plody nasadily, jen se jim nechce zrát, pokuste se zbudovat provizorní foliový kryt.

Jak sušit červenou papriku

Povařené papriky necháme odkapat, rozložíme na síta určená pro sušení ovoce a zeleniny a sušíme v troubě zpočátku při teplotě 50 stupňů, později při 60 stupních a dosoušíme opět při 50 stupních. Papriky můžeme sušit samozřejmě i v sušičce. Po té je uskladníme v plátěném sáčku nebo v uzavíratelných sklenicích.

Co s přebytkem rajčat a paprik

Papriky s rajčaty smícháme a jen krátce povaříme, dle chuti můžeme dochutit pár stroužky nasekaného česneku nebo přidáme chilli papričku (feferonku), můžeme i trochu osolit, záleží na tom, jak budeme dále papriky s rajčaty při vaření využívat. Slouží například pro výrobu leča, do gulášů, pod pečená a dušená masa…

Jak uchovat zelené papriky

Skladování paprik vyžaduje sucho a relativně teplo

Kapie skladujte v chladném a suchém prostředí ideálně při teplotě 8 až 9°C při relativní vlhkosti 85 až 90%. Takových podmínek můžeme dosáhnout ve větrané garáži, chodbě nebo v suterénu domu.

Jak zmrazit papriky

Vhodné je připravené naplněné papriky naskládat vedle sebe na alobalovou misku, nejlépe po čtyřech kusech, a vsunout do sáčku. Po vytlačení vzduchu a uzavření dejte zamrazit.

Jak zpracovat červenou papriku

Paprika je všestranná. Jen málokterá zelenina se dá vařit, mrazit, péct, grilovat, zavařovat, nakládat, sušit a přitom stále dobře chutná. Plněná paprika a paprika v oleji jsou obecně nejoblíbenějším způsobem zpracování této typické letní zeleniny.

Jak sušit papriky v troubě

Troubu předehřejte na 80 °C, případně 40 °C u horkovzdušné trouby, a papričky rozložte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme šest až osm hodin, v průběhu můžete papričky jednou nebo dvakrát obrátit.

Jak se suší semínka z paprik

Po vybrání správných plodů plod opatrně rozkrojíme a semena z něj vyjmeme, ve většině případů již nemusíme semena dodatečně čistit. Poté semena rozprostřeme na síto/pečící papír a pozvolně sušíme při pokojové teplotě.

Jak zpracovat papriky na zimu

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak zpracovat papriku a uchovat ji na zimu, je mrazení. Papriku očistěte, pokrájejte na nudličky nebo kostky, dejte do nádob či igelitových sáčků a zamrazte. Na plněnou papriku dejte zamrazit očištěné celé papriky, zbavené jaderníků.

Co z rajčat na zimu

Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky.

Co udělat ze zelených paprik

Zuhelnatělé papriky bez slupky je ideální zamixovat do pomazánek, dipů, omáček a polévek, anebo rozkrájet do salátů, sendvičů, omelety či míchaných vajec.

Jak zamrazit rajcata a papriky

Rajčata a papriky můžeme jednoduše nakrájet a narovnat společně do mikrotenových sáčků, zagumičkovat a uložit do mrazničky. Cibuli mrazit nemusíme, ta vydrží bez mražení a nemusí zbytečně zabírat místo, navíc je levná proti vzácnější plodové zelenině.

Jak Blanšírovat papriku

Vhodit očištěnou a nakrájenou zeleninu do vroucí slané vody a krátce povařit na skus. Zeleninu rychle vylovit a šokově zchladit ve velkém množství ledové vody. Znovu zeleninu prohřát libovolným způsobem, ale až těsně před podáváním.

Jak naložit papriky v oleji

Paprika v oleji bez sterilizace

Na kilo papriky potřebujete litr vody, po dvou deci oleje a octa, dvě lžíce cukru a dvě lžičky soli. Papriku očistěte, nakrájejte a dejte do vroucího nálevu. Zde nechte vřít 5 minut. Potom převařené papriky opatrně vyndejte z nálevu, dejte do sklenic a zalijte nálevem.

Jak sušit pálivé papriky

Přímo na sluníčku chilli papričky sušit nenechávejte, naskáčou jim puchýře. Pokud sušíte chilli doma, třeba na kuchyňské lince, na parapetu okna, tak pod plody vždycky dejte papírový ubrousek, nebo nějakou vzduch propouštějící misku (proutěnou, slámovou). Nikdy nesušte ve skleněné, nebo plastové nádobě.

Kdy začít hnojit papriky

Obvykle je nutné hnojit od začátku vegetace, během růstu až do kvetení a tvorby plodů, aby mělo hnojení papriky potřebný efekt. HNOJÍK je jediné ekologické organické hnojivo, které kromě živin poskytne paprikám přírodní ochranu proti škůdcům a plísním.

Proč se sází papriky po dvou

Obecně zahrádkáři upřednostňují sázení paprik po dvou díky opoře. Rostliny pak méně poléhají, vklíní se do sebe a při dalším růstu si zajistí maximální stabilitu.

Co s červenou paprikou

Díky tomu, že obsahuje rutin, zabraňuje ateroskleróze. Pokud si ji chcete nejzdravěji tepelně upravit, upečte ji v troubě. Výborná je ale syrová, grilovaná, usušená či nakládaná. Vašim pokrmům dodá na šťavnatosti.

Co dělat s paprikami

Zuhelnatělé papriky bez slupky je ideální zamixovat do pomazánek, dipů, omáček a polévek, anebo rozkrájet do salátů, sendvičů, omelety či míchaných vajec.

Co s přebytečnými rajčaty

Pokud se vám urodilo rajčat víc, než stíháte zkonzumovat, pak vyzkoušejte recept nejen na domácí kečup, ale i rajčatovou salsu či čatní, případně polévky, které lze stejně jako většinu omáček zavařit a uchovat na zimu. V zimním období tyto zásoby jistě oceníte.

Jak nechat dozrát zelené papriky

Stejným způsobem můžeme sklízet i papriky. K zelenině je přínosné přidat zralé jablíčko – urychlí svými výpary zrání rajčat či paprik. Čalamády, do kterých přidáme část nezralých rajčat společně k paprikám a zelí, není třeba se obávat.

Jak uchovat papriky v mrazáku

Odstraňte stopky, omyjte je a dobře osušte. Pak je rozdělte podle velikosti, rozložte na talíř nebo tác a dejte zamrazit. Až pak je naskládejte do krabiček určených do mrazničky nebo sáčků. Před použitím je pak vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte.

Jak zavařit papriky na zimu

Připravte si nálev z litru vody, čtvrt litru octa, 3 lžíce cukru a 1,5 lžičky soli. Převařte, dochuťte a horkým nálevem zalijte papriky asi 3 cm od horního okraje poháru. Dejte do teplé vody v hrnci a sterilizujte při teplotě 80 – 90 °C asi 10 – 15 minut. Paprika v oleji se dá připravit i bez zavařování.

Jak zpracovat pálivé papriky

Ideálním způsobem, jak zpracovat vypěstované chilli papričky na zimu, je podle zkušeností Petera Gajdoština naložení do kvalitního oleje. Ať už naložíte celé plody, pokrájené, nebo namleté. Z těch tak připravíte široce využitelnou chilli pastu.

Jak uchovat pálivé papriky

Papričky skladujte v chladu a suchu – ideálně v lednici v pootevřeném sáčku nebo papírovém pytlíku. Při nákupu sušených papriček vybírejte nejlépe nepolámané celé kusy bez známek skvrn nebo povlaku na povrchu. Skladujte v suchu, temnu a chladu.