Co způsobují štěnice?

Co způsobují štěnice?

Kde kladou štěnice vajíčka

Samičky štěnic kladou vajíčka nejčastěji do blízkosti postele, na chráněná místa jako jsou švy a spoje matrací, mezi pružiny, za čelo postele přiléhající ke zdi. Vajíčka najdete i ve štěrbinách mezi parketami, v prasklinách starého nábytku, za rámy obrazů.
Archiv

Co odpuzuje štěnice

Štěnice odpuzuje dle našich letitých zkušenosti:dýmovnice s vysokým obsahem látky cyfenothrin.spreje s obsahem látek methoprén, přírodní pyrethrum a piperonyl butoxid.

Jak poznat štěnice v posteli

Pokud máte podezření na štěnice, podívejte se okolo postele, kde se štěnice nejčastěji skrývají. Našli jste malé černé tečky, jako když rozsypete mák Nejspíš se jedná o trus štěnic. Klidně může být i přilepený k povrchu.

Co zabíjí štěnice

Spolehlivým způsobem jak zabít štěnici je vystavit ji vysokým nebo nízkým teplotám. Štěnice žijí při pokojových teplotách, nejideálnější kolem 25°C. Jestliže štěnici vystavíme teplotě nad 47°C usmrtíme ji, nicméně jen stádium živého jedince. Na stádium Vajíčka je potřeba k spolehlivému zničení teplota 60°C a více.
Archiv

Jak se zbavit štěnic v postelí

Hubení štěnice postelní Zásah provádíme odstraněním štěnic horkou párou 150C a následným postřikem. Takže není nutné vyhazovat zasažený nábytek. Zásah je pečlivý 1,5 – 3hod.

Jak rychle se šíří štěnice

Štěnice domácí sají krev asi 2 krát za týden. Bodají nejčastěji na místech, která nemají lidé při spaní přikryta: na obličeji kolem očí, na pažích, zádech apod. Každá štěnice bodne vždy 3krát krátce za sebou, žertem se říká, že má snídani, oběd a večeři.

Jak se zbavit štěnic v posteli

Hubení štěnice postelní Zásah provádíme odstraněním štěnic horkou párou 150C a následným postřikem. Takže není nutné vyhazovat zasažený nábytek. Zásah je pečlivý 1,5 – 3hod.

Jak rychle se množí štěnice

Jedna dospělá samička štěnice může naklást přibližně 1-5 vajíček denně. Tato studie předpokládala, že to bude 1 vajíčko denně. Z vajíček se po pár dnech líhnou malé nymfy, které dospívají po 30 dnech. Z toho vyplývá, že po 30 dnech již nově vylíhlé štěnice mohou také začít klást vajíčka.

Proč mám doma štěnice

S čistotou příbytku to nemá nic společného, štěnice totiž zajímá výhradně lidská krev, respektive krev teplokrevných živočichů, která je pro ně jediným zdrojem potravy. Štěnice navíc s oblibou migrují, takže nejenže neušetří žádnou místnost v bytě. Většinou je nutno počítat i s tím, že se vydají také k sousedům.

Jak vypadají malé štěnice

Štěnice jsou malé, ploché s oválným tělem. Nemají křídla. Dospělci sice mají zbytky křídel, ale nejsou plně rozvinutí aby je funkčně mohli využívat. Dospělci jsou hnědé barvy, po krmení hnědo červené od nasáté krve.

Jak doma vyhubit štěnice

Nejlepší volně prodejný přípravek na štěnice je sprej na štěnice Protect. Tento sprej byl speciálně vyvinutý na hubení štěnic a blech, což jsou velmi odolné druhy hmyzu. Výhodou tohoto postřiku na štěnice je to, že je pro štěnice toxický ještě 14 dnů po zaschnutí.

Jak se rychle zbavit štěnic

Pokud past opravdu zachytí štěnice, je nutné přistoupit k jejich okamžité likvidaci. Štěnice jsou velmi odolné a zbavit se jich není snadné. Univerzální postřiky volně prodávané v obchodech na štěnice nestačí. Je třeba použít vysoce koncentrované postřiky, vyvinuté speciálně na hubení štěnic.

Jak nalákat štěnice

A jediný způsob, jak to udělat, je nalákat je na potravu. Na vyhubení štěnic je třeba zpravidla dvou zásahů, protože vajíčka jsou vůči postřiku rezistentní. V době, kdy ještě nevíte, zda jste se štěnic definitivně zbavili, nechoďte na návštěvu ke známým, zejména přes noc, ani je nenechávejte spát u vás.

Kde se skrývají štěnice

Štěnice žijí 6-12 měsíců, a jsou schopné přežívat dlouhou dobu i bez potravy (nymfy 80 – 140 dní, starší stádia déle; dospělí jedinci až stovky dní). Štěnice lze nalézt hlavně v blízkosti postelí, se zaměřením na matrace, rámy postelí, oblast hlavové části postele.

Jak se dostanou do bytu štěnice

Štěnice se k vám domů mohou dostat mnoha různými způsoby. Jsou schopné vyšplhat po fasádě, šíří se z okolních bytů, ale můžete si je donést také z hromadné dopravy nebo spolu se starším nábytkem.

Jak se přenesou štěnice

Aktivně mohou pronikat i ze sousedních příbytků, přes dveře, mezi pokoji, ale i mezi patry objektů prostřednictvím společných prostor, kudy procházejí potrubí, kabely, atd. Štěnice se mohou aktivně šířit oblečením, ložním prádlem, v zavazadlech, když lidé cestují, v palivovém dřevu, starém nábytku.

Co dělat když objevím štěnice

Pokud se v některém bytě objeví štěnice, je ideální nebát se to přiznat předsedovi družstva. Pokud máte v domě dobré vztahy, vhodí jen ostatním do schránek letáček s anonymním upozorněním, že se bude hubení řešit a vyzve ostatní obyvatele domu, aby zkontrolovali citlivá místa, kde se obvykle štěnice schovávají.

Jak jste se zbavili štěnic

Jediná možnost jak se štěnic opravdu dokonale zbavit jsou účinné chemické přípravky vyvynuté přímo na hubení štěnic, případně teplota nad 60 °C.