Kdy nejezdi metro Praha?

Kdy nejezdi metro Praha?

Kdy nejezdi metro

Provozní doba. Všechny linky metra jsou v provozu cca od 5:00 do 24:00. V ostatních obdobích je možné využít rozsáhlé sítě nočních tramvajových a autobusových linek.
Archiv

Jak casto jezdí metro v nedeli

Často kladené dotazy. Jak jezdí noční spoje Noční provoz v období cca od 0:00 do 4:30 nahrazuje denní linky metra, tramvají a autobusů. Páteří noční dopravy je devět tramvajových linek (91–99) v jednotném intervalu 30 minut (v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli 20 minut).

Kdy vyjizdi prvni metro Praha

První úsek pražského metra byl otevřen 9. května 1974 (úsek Florenc (původně Sokolovská) – Kačerov trasy C). Dosud poslední úsek byl otevřen 6. dubna 2015 (prodloužení trasy A v úseku Dejvická – Nemocnice Motol).

Která linka metra je nejstarší

12. srpna 1978 byl otevřen první úsek linky A, ve stanici Muzeum vznikl první přestupní bod metra.

Jak často jezdí metro v Praze

Pražské metro a intervaly jízd

Nejčastěji jezdí soupravy od pondělí do čtvrtka na lince C. Nejméně často pak na lince A v neděli. Obecně se intervaly pohybují mezi 1 až 10 minutami, ale většinou jezdí soupravy v odstupech 3 – 5 minut.

Jak se dostat na Výstaviště Praha

Pokyny do Areál Výstaviště Praha 7 pomocí veřejné dopravyAutobus: 108 135 149 201 XC.Vlak: R 15 R 20 S 4 S49.Metro: C.Tramvaj: 17 6.

Kdy jede poslední metro B

Trasa metra B

Celý týden včetně víkendů vyjíždí poslední metro ze stanice Zličín –> Černý Most přesně v 00:00. Na Můstku je o 21 minut později. V opačném směru Černý Most –> Zličín vyjíždí poslední metro v 00:05. Na Můstku ho můžete odchytit v 00:25.

Která stanice metra je nejhlubší

Nejhlubší stanice je Náměstí Míru, kde jsou koleje 53 m pod zemí; zde je také nejdelší, 87 metrů dlouhý eskalátor. Nejkratší mezistaniční úsek metra měří pouhých 425 m a je mezi stanicemi Hlavní nádraží a Muzeum, naopak nejdelší mezistaniční úsek metra (2 748 m) je mezi Nádražím Holešovice a stanicí Kobylisy.

Jak hluboko je metro pod Vltavou

Nejhlubší linka pražského metra

Trasa A také prošla poprvé pod Vltavou. Tunel mezi stanicemi Hradčanská a Malostranská je až v hloubce 68 metrů pod povrchem země. V tomto úseku najdeme i nejhlubší stanici pražského metra, Náměstí Míru.

Kde je nejstarší metro na světě

Nejstarší podzemku na světě mají v Londýně, byla otevřena už v roce 1863, kdy v ní jezdily klasické lokomotivy. Elektrifikované vlaky se metrem začaly prohánět až od roku 1890. Nejstarší metro v kontinentální Evropě je v Budapešti.

Jak dlouho trvá cesta metrem z Černého Mostu na Florenc

Jak již bylo zmíněno, má největší počet stanic a zároveň je také nejdelší. Její absolutní délka je 25,6 kilometru a za ideálních podmínek ji souprava zvládne projet za 41 minut. S ostatními linkami se kříží ve stanicích Můstek (A – zelená) a Florenc (C – červená).

Jak se dostat metrem na výstaviště

Nejpohodlnější doprava do areálu výstaviště je linkou metra C do stanice Letňany. Od metra je to pak na výstaviště přibližně pět minut chůze, areál je v pohledové vzdálenosti. Cesta z centra např. od Hlavního nádraží trvá metrem cca 20 minut.

Proč nejezdí metro B

S komplikacemi musejí cestující ve středu ráno počítat na metru B. Mezi Zličínem a Novými Butovicemi totiž vlaky nejezdí, na vině je závada napájení. Lidé mohou využít náhradní autobusovou dopravu.

Jak je hluboko prazske metro

Tunel mezi stanicemi Hradčanská a Malostranská je až v hloubce 68 metrů pod povrchem země. V tomto úseku najdeme i nejhlubší stanici pražského metra, Náměstí Míru. Je dvaapadesát metrů pod zemí. Na "áčku" se zrodil princip ražené trojlodní stanice.

Kdo mluví v metru

Tomáš Černý (hlasatel a redaktor Českého rozhlasu) – linka C pražského metra. Vladimír Fišer – hlas pražských tramvají a autobusů DPP, 1987–1996. Dagmar Hazdrová – hlas pražských tramvají (1996 – 9.

Co znamená slovo metro

Ke slovu metro: Podle Českého etymologického slovníku J. Rejzka slovo pochází z francouzského métro, které vzniklo zkrácením z métropolitain, resp. chemin de fer métropolitain – ‚železnice hlavního města'.

Kde je největší metro na světě

Síť metra v Šanghaji se v roce 2010 se svými 420 km stala nejrozsáhlejší na světě (překonala londýnské metro, dlouhé 408 km) a patří také mezi nejvytíženější. Síť se dále rozvíjí, ve výstavbě jedna nová a různá prodloužení stávajících tras.

Jakou rychlostí jede metro v Praze

Maximální rychlost je 80 km/h, průměrná cestovní rychlost je 36 km/h. Ve špičce přepraví trasa C 27 000 osob. Metro zajišťuje téměř polovinu veškeré pražské osobní dopravy a sveze ročně více než půl miliardy cestujících.

Jak se dostat na Bulovku metrem

Dopravní spojení do Fakultní nemocnice Na Bulovce

Ze stanice metra C "Nádraží Holešovice" na zastávku Vychovatelna: 102, 210; Ze zastávky Vychovatelna vstupujete do areálu nemocnice bočním vchodem. Ze stanice metra C "Kobylisy" na zastávku Vychovatelna: 102.

Jak funguje metro

Vozy metra jsou poháněny elektřinou, i když v počátcích byly prováděny pokusy i s pneumatickým, parním či animálním pohonem. Na rozdíl od tramvají se však u metra obvykle nepoužívá k odběru elektrické energie vrchní sběrač (pantograf), ale elektrický proud je odebírán z boční napájecí kolejnice.

Kdo namluvil tramvaje v Praze

Jan Vondráček – hlas pražských tramvají (od 9. ledna 2023), později i autobusů a trolejbusů DPP a autobusů PID. Ludvík Hajdu (herec a fotograf známý na sociálních sítích pod přezdívkou Tramfantik) – hlas, který doprovází návštěvníky v bistro tramvaji na Dlabačově. Namluvena je celá pražská kolejová síť.

Kdo hlásí na nádraží

Každý, kdo někdy cestoval vlakem, zná její hlas. Na internetu ji nazývají Andulou z nádraží. Ve skutečnosti jde o herečku Danuši Hostinskou-Klichovou.

Jaké je nejstarší metro v Evropě

Nejstarší podzemku na světě mají v Londýně, byla otevřena už v roce 1863, kdy v ní jezdily klasické lokomotivy. Elektrifikované vlaky se metrem začaly prohánět až od roku 1890. Nejstarší metro v kontinentální Evropě je v Budapešti. Jeho první trasa byla otevřena roku 1896.

Jak se dostat na Karlův most metrem

Nejbližší stanice u Karlův Most jsou: Valdštejnské Náměstí je 420 metrů daleko, 6 min pěšky. Staroměstská je 522 metrů daleko, 7 min pěšky. Švandovo Divadlo je 639 metrů daleko, 9 min pěšky.

Kdo hlásí v metru

Světlana Lavičková (bývalá hlasatelka, později redaktorka Českého rozhlasu) – linka A pražského metra, od zahájení provozu v roce 1978. dosud. Jiří Hrabák – linka C pražského metra od doby porevolučního přejmenování stanic v roce 1990 asi do roku 2004.