Co ušít z viskózy?

Co ušít z viskózy?

Co je 100% viskóza

Viskóza je celulózové vlákno na bázi přírodních surovin, které se získává ze dřeva a bavlny. Viskóza je tedy vlákno z chemicky zušlechtěných přírodních surovin. Je velmi savá, měkká, příjemná na omak, má specifický matný lesk a umí se dobře s tělem aklimatizovat.

Co je za materiál viskóza

Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji dřevo nebo bavlna, popř. jiná surovina s větším obsahem celulózy. Materiály na bázi regenerované celulózy sice nejsou čistě přírodní, ale lze je považovat za jakousi alternativu k přírodním materiálům.

Co je lepsi polyester nebo viskóza

Na nošení je oblečení z viskózy příjemné a v létě chladí. Nevýhodou je bohužel to, že se při praní na vyšší teploty sráží a snadno se prodře. Vyrábí se z ní jak lehké letní šaty, tak úpletové na zimu. Polyester je umělé zlo!

Jak se šije z viskózy

S kreslením to je těžké, ale můžete si ji nejdřív rovně přišpendlit po okrajích na ten podklad, jak psala Moir. Na snazší šití maminka používá hedvábný papír, prostě přišívá do látky zároveň proužek hedvábného papíru a pak se to po dokončení utrhne. Látka pak tolik neutíká. Sama jsem to radši nikdy nezkoušela.

Jak se vyrábí viskóza

Viskózová vlákna se tedy vyrábějí zvlákňováním regenerované celulózy do kyselé lázně, kde se utváří struktura vlákna. Vlákno se v kyselé lázni sráží a dostává charakteristický obláčkovitý tvar v řezu. Pokud se viskóza nebude zpracovávat ve své nekonečné délce, následuje řezání na střiž, praní a sušení.

Jak poznat Viskozu

Bavlna, len, viskóza

Po vložení do plamene vzplane a hoří i po vytažení z plamene. Vůně kouře připomíná kouř dřeva a nebo papíru . Popel je jemný a šedý a zůstane ho jen malé množství.

Jak vypadá viskóza

Tkanina vyrobená z viskózy je velmi příjemná na nošení a měkká na dotek. Je lehká, vzdušná, chladí a skvěle se tak hodí na léto. Může být dokonce antibakteriální. Věci z ní si zachovávají svoji barvu, neopotřebovávají se a zůstávají stejné po mnoha vypráních.

Jaké dřevo je v ČR nejčastěji využíváno pro výrobu viskózy

Nejčastěji používaná je smrková kulatina, ze které je na začátku procesu připravena štěpka.

Jak vysrážet Viskózu

Při máčení a máchání velkejch kusů látek můžete vlákna i nevratně poškodit. Třeba bambusová viskóza (a viskózy obecně) je při namočení křehká a vlákna se můžou viditelně polámat. A to už nikdy nespravíte. Vysrážet materiál můžete i propařením napařovačkou.

Co se sije z Popelinu

Používá se na košile, halenky, sukně, šaty, ale i domácí textil a dekorace. Kromě bavlněného popelínu se můžeme potrkat i se směsovým, vlněným i hedvábným. Z popelínu si s námi můžete třeba ušít: zástěrku, tuniku, šaty, sukni, kalhoty, košilové šaty atd.

Co je to tencel

Tencel je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – tedy druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken, resp. z buničiny, anebo recyklací jiných textilií. Oproti klasické viskóze je lyocellové vlákno odolnější a pevnější.

Co to je Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Co je 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Jak se pozná pravé hedvábí

Přírodní hedvábí je sice citlivé na teplo, ale hoří špatně. Při vložení do plamene se neochotně rozhoří a jakmile ho vytáhnete, zhasne. Spálené vlákno je černé a na konci zůstane černá kulička, kterou lze však rozmáčknout prsty. Při hoření hedvábí páchne jako hořící vlasy.

Co je Ecovero

Je to polosyntetické vlákno vyráběné rakouskou společností Lenzing. Surovina na jeho výrobu pochází z certifikovaných a kontrolovaných lesů. Na výrobu vlákna EcoVero viskózy je zapotřebí o polovinu méně vody a má o polovinu méně emisí CO2 oproti klasické viskóze.

Jak se šije sifon

Nastavení stroje. Při šití jemných látek často také vzniká problém při samotném šití na šicím stroji. Aby se vám šilo skutečně dobře, doporučuji pořídit speciální tenkou jehlu "microtex", která hladce projde mezi jemnými a nahusto tkanými nitěmi.

Jak srazit látku

Odborně se to nazývá vysrážet látku, znamená to, že ji namočíte do teplé vody a necháme uschnout,neždímat, raději mírně vlhkou vyžehlíme. Nedoporučuji úplně pračku, pokud chtete doplnit pračku , když perete, tím, že tam dáte metráž, taky to není úplně dobrý nápad. Namočit v teplé vodě stačí.

Co ušít ze 100 bavlny

Bavlněné látky všech možných vzorů a barev. Jsou vyrobeny ze 100% bavlny, také se jim říká "plátýnka", mají gramáž cca 130g/ m2. Můžete si z nich ušít závěsy, ubrus, sedáky, sukýnku, povlečení, zavinovačku, nebo třeba dekorační polštářky.

Co ušít z flanelu

Flanel je lehký a hřejivý. Šijí se z něj košile, pyžama, domácí oděvy, ale i povlečení a jiný bytový textil. Z flanelu si s námi můžete ušít třeba: pyžamo nebo povlečení a mantinel.

Co je to materiál Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Jak prát tencel

Oděvy z tencelu lze prát v pračce na jemný program a teplotu 30º. Používáme šetrný prací prostředek. Pokud jde o barvenou tkaninu, bez optických zjasňovačů a bělidel. Nepoužíváme aviváž.

Co je to Lyocel

Lyocell je přírodní vlákno nové generace. Jedná se o přelom ve výrobě textilií, nadmíru šetrný k životnímu prostředí. Je to měkký, jemný materiál, na omak velmi příjemný. Vyniká svou prodyšností, lehkostí a je chladivý.

Co je 100% Modal

K výrobě modalu se používá výhradně bukové dřevo a to znamená, že se tento materiál vyrábí z kvalitnější dřevnaté buničiny než běžná viskóza. Díky tomu je pevnější, odolnější a působí luxusnějším dojmem. Modal se běžně používá jako alternativa hedvábí nebo bavlněného žerzeje, ze kterého se vyrábí trička.

Co je to elastan

Elastan je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné polyuretanové vlákno. Vlastnosti: Charakteristickým znakem elastanových vláken je jejich vysoká pružnost.

Co je to polyamid

Polyamid je syntetické vlákno. Vlastnosti: Polyamidová vlákna se vyznačují vysokou pevností a odolností v oděru. U těchto materiálů oceníte jejich malou nasákavost a schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení.