Co jsou trulli?

Co jsou trulli?

Jak se dostat na Alberobello

Vlakem nebo autobusem z Bari

Z Bari do Alberobella jezdí přímé autobusy železniční společnost Trenitalia ze zastávky BARI LARGO SORRENTINO, kterou zadávejte do vyhledávače. Ve skutečnosti jde o zastávku přímo u hlavního nádraží Bari Centrale v ulici Via Giuseppe Capruzzi (přesná poloha na mapě).
Archiv

Co delat v Apulii

Na seznam UNESCO v Apulii kromě tajemného „osmičkového hradu“ Castel del Monte patří také trulli v Alberobellu a poutní místo v Monte Sant´Angelo, kde se nachází jedna z prvních křesťanských svatyní v Evropě, postavená v 5. století – Santuario di San Michele Arcangelo. Několikrát se tu prý zjevil archanděl Michael.

Kdy jet do Apulie

Do Apulie můžete zamířit po celý rok a vždy se setkáte s příjemným podnebím. Plánujete-li si užívat hlavně plážových radovánek, jeďte mezi začátkem června a půlkou října, kdy se můžete těšit na jistotu letního počasí i teplé moře.

Co vidět v Bari a okolí

Bari a okolí – poznejte krásu jižní ItálieStaré město.Bazilika sv. Mikuláše.Pevnost Castello Svevo.Nové město.Polignano a Mare.Monopoli.Alberobello.Matera.

Co navštívit na Garganu

Monte Sant´Angelo je nejvýše položená vesnice Gargana. Stala se rovněž významným poutním místem. Zdejší chrám vznikl v rozlehlé vápencové jeskyni poté, co se údajně zjevil archanděl Michael hlásající boží příkaz – přestavbu jeskyně, zasvěcené kultu boha Mithry, v křesťanský svatostánek.

Proč nejezdit do Itálie v srpnu

V srpnu si Italové obvykle vybírají dovolenou a celá země je vzhůru nohama. Ceny letí strmě vzhůru, zatímco míst v hotelích, na plážích i parkovištích povážlivě ubývá. Jestli chcete ušetřit peníze a nervy, jeďte devátý měsíc v roce.

Kdy je nejtepleji v Itálii

Nejteplejší léto je na Sicílii, teplo je i v Římě, nebo na Sardinii. Na jih přináší teplé počasí scirocco, teplý vítr ze severní Afriky. Středozemní moře má průměrnou teplotu v létě mezi 22 až 28 stupni. Nejteplejší je moře v srpnu a v září.

Kdy jet na Bari

Pokud do Bari a jeho okolí míříte za koupání v moři, pak sem zamiřte pouze v létě, kdy je dostatečně prohřátá voda. Nejteplejší měsíce jsou červen až konec září, během prázdnin (a hlavně v srpnu) však počítejte s velkými davy lidí na plážích a vysokými cenami ubytování.

Kam se vydat z Bari

Můžete se z Bari vydat do italských Benátek, města Urbino, nebo také do chorvatského Dubrovníku.

Kde je Gargano

Gargano je poloostrov v Jaderském moři, který je součástí italského kraje Apulie. Pro svoji polohu bývá označován jako „ostruha italské boty“. 41°43′59″ s. š., 15°45′ v. d.

Na co si dát pozor na dovolené v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Co se vyplatí koupit v Itálii

Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.

Jaká je teplota v Itálii

Průměrná teplota vzduchu v italských městech: Řím v létě 22 °C -30 °C, v zimě jen mezi 6 °C – 13 °C, Neapol v létě 19 °C -28 °C, v zimě mezi 4 °C -12 °C, Sardinie v létě mezi 22 °C – 31 °C, v zimě mezi 8 °C – 14 °C Nejteplejší léto je na Sicílii.

Kde je nejtepleji v Itálii

Nejteplejší léto je na Sicílii, teplo je i v Římě, nebo na Sardinii. Na jih přináší teplé počasí scirocco, teplý vítr ze severní Afriky. Středozemní moře má průměrnou teplotu v létě mezi 22 až 28 stupni. Nejteplejší je moře v srpnu a v září.

Kde se koupat v Bari

I přímo v samotném Bari se při nedostatku času můžete vykoupat na krásné městské pláži Lido di San Francesco, která je ideálním místem ke strávení půldenního pohodového odpočinku během chození po městě.

Co vidět v Garganu

Zajímavá místa poloostrova Gargano

Za návštěvu stojí národní park Foresta Umbra (les stínů). Na ploše okolo 11 tisíc hektarů, uprostřed poloostrova, kvete více než 65 druhů orchidejí, což je nejvíce v celém Středomoří. Plocha je pokryta bukovými a dubovými lesy, javory, tisy a spoustou dalších stromů a rostlin.

Co se nesmí dělat v Itálii

Co se nesmí v Itálii

Pro ilustraci: Například ve městě Eraclea nesmíte na pláži hrabat díry do písku. V Benátkách krmit holuby, v Lerici chodit pouze v plavkách. Pozor ale i na líbání, v Eboli můžete dostat pokutu za líbání v autě. V celé Itálii potom platí zákaz nákupu zboží u plážových či pouličních prodejců.

Jak se platí v Itálii

Itálie patří do tzv. eurozóny, tedy se zde platí eurem. Kromě těchto moderních bankovek můžete použít také platební karty Visa, MasterCard, Diners a American Express.

Jak je draho v Itálii

Zahraniční láci nebo drahotu vyjádříme procentuálně, vůči průměrným cenám v České republice. V Itálii stojí hotely a restaurace 153,4 %, potraviny 122,3 % a nealkoholické nápoje 84,6 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.

Co si dát k jídlu v Itálii

5 jídel, které byste v Itálii měli určitě ochutnatPravá pizza Napoletana. Chlebová placka, rajčatová omáčka, mozzarella a olivový olej.Vynikající italská pasta. Kromě pizzy proslavila Itálii i pasta.Pokrmy z ryb.Gelato – italská zmrzlina.Tiramisu.

Kdy je nejlepší jet do Itálie

Nejlepší čas na návštěvu Itálie je na jaře od dubna do června nebo na podzim od září do října. V těchto obdobích jsou v rozmanitých regionech této země mírnější teploty a často i méně turistů než v hlavní letní sezóně.

Co dělat v Itálii

Skyscanner vám představuje 10 tipů na zajímavá místa, kam se vydat.Sardinie. Sardinie je druhým největším italským ostrovem a oblíbeným místem turistů, kteří hledají krásné pláže, čistou vodu a divokou přírodu.Neapol a Pompeje.Lago di Garda.Benátky.Sicílie.Řím a Vatikán.Amalfi a Capri.Milán.

Co je Kalábrie

Kalábrie (italsky Calabria [kaˈlaːbrja]IPA) je region na jihu Itálie. Na severu sousedí s regionem Basilicata, na západě je obklopen Tyrhénským mořem a na východě Jónským mořem. Za Messinskou úžinou na západě leží Sicílie. Region má rozlohu 15 079 km² a žijí zde téměř 2 milióny obyvatel.

Na co si dát pozor v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Co je levné v Itálii

Levnější jsou lokální produkty (zelenina, ovoce, těstoviny, …), o něco dražší jsou sýry a uzeniny, které jsou ovšem kvalitní. V supermarketech se dívejte po akcích, dobré víno můžete v akci koupit za 3–4 eura. Drahé jsou cigarety. Na trzích se prodávají místní kvalitní potraviny a oproti cenám u nás jsou dražší.