Jak se počítá bonus u povinného ručení?

Jak se počítá bonus u povinného ručení?

Jak se počítá bonus na povinné ručení

V pojistných podmínkách je stanoveno, že za každých 12 měsíců se řidiči přičte bonus ve výši 5 %. V případě dopravní nehody se odečte od bezeškodního průběhu 24 měsíců. Řidič dosáhne na bonus ve výši 10 %. Bude-li základní cena povinného ručení 5 000 Kč ročně, díky bonusu ušetří 500 Kč.
Archiv

Jak se počítá bonus

Za každou pojistnou událost pojišťovna odečítá určitý počet měsíců (standardně to bývá 24 až 36 měsíců), o něž je celkový počet měsíců pojištění ponížen. Z výsledného čísla vzniká rozhodná doba v měsících, podle které je pak vypočten bonus v procentech.
Archiv

Kdo přijde o bonus při nehodě

I běžný prodej automobilu může vytáhnout původnímu majiteli nečekaně peníze z kapsy navíc. Na vině je povinné ručení a bonus za bezeškodní provoz. To, že vůz, co způsobil nehodu, už nevlastníte, vám v některých případech nepomůže. Expertka z České asociace pojistitelů E15.cz potvrdila, že i takový paradox je možný.

Jak se počítá povinné ručení

Výpočet povinného ručení se odvíjí od několika faktorů. Hlavně se jedná o technické parametry vozidla, ty nejdůležitější pro výpočet je výkon a objem vozidla. Dále je důležitá značka, model vozidla, ale záleží na typu, roku výroby či dalších.

Co to je bonus

příplatek, odměna, prémie.

Které pojišťovny umožňují převod bonusů v rámci rodiny

V minulosti bylo možné převádět bonusy i na potomky, ale to už v současné době není možné. Také převod bonusu mezi manželi nebo partnery se v nabídce pojišťoven již neobjevuje. V roce 2020 byla tato možnost zrušena nařízením České kanceláře pojistitelů.

Jak zjistit pojistnou událost

Prověření vozidla

Zastavte se na jakémkoli obchodním místě Generali České pojišťovny. Naši pracovníci vám zdarma prověří historii vozu v základním rozsahu. Výsledkem prověření je Záznam o prověření historie vozidla.

Kdy přijdu o bonusy

Za každých 12 měsíců, kdy máte uzavřené povinné ručení a jezdíte bez nehody, se vám přičte bonus. Ten se přepočte na procentuální slevu ze základní ceny povinného ručení. Obvykle znamená každý rok bez nehody slevu ve výši 5 %, přičemž maximální bonus na povinném ručení činí 50 %.

Jak často se platí pojistka na auto

Jak často se platí povinné ručení Pojištění vozu je platné vždy na jeden rok. Automaticky se vám prodlužuje a vy si můžete zvolit, zda jej zaplatíte při každém prodloužení, to znamená ročně, nebo dále půlročně, čtvrtletně, či měsíčně.

Co je bezeškodní průběh

Bezeškodní průběh představuje období, ve kterém řidič neměl žádnou dopravní nehodu (škodní událost), kterou by sám zavinil. Pojišťovny délku bezeškodního průběhu zohledňují při výpočtu výše pojistného, jedná se o tzv. bonus. Čím vyšší je počet měsíců v bezeškodním průběhu, tím nižší je pojistné za povinné ručení.

Jak zjistit počet měsíců bezeškodního průběhu

Registraci bezeškodního průběhu vede Česká kancelář pojistitelů (ČKP) a všechny pojišťovny z něho čerpají a ověřují. Během několika minut to zjistíte dle vyhledávače pojištění, ozve se Vám makléř, který se koukne on line do čkp.

Jak řešit pojistnou událost auto

Nejjednodušší cesta je pomocí online formuláře, kam zadáte všechny potřebné informace a připojíte i záznam o nehodě, případně protokol od policie. Další možností je škodu nahlásit na pojišťovnu telefonicky, případně některé pojišťovny akceptují i hlášení nehody písemně.

Jak se řeší pojistná událost

Pojistná událost se dnes standardně nahlašuje přes webové formuláře, pro rychlý průběh likvidace pojistky je ale nutné je správně vyplnit. Většina pojišťovacích institucí nabízí bezplatnou linku, na které klienta jednotlivými kroky provedou a každou nejasnost mu vysvětlí.

Kdo platí povinné ručení

Povinné ručení musí mít každé vozidlo, kterému byla přidělena registrační značka anebo technický průkaz nebo je používáno na veřejných komunikacích. Uzavřít povinné ručení je povinen vlastník nebo spoluvlastník tuzemského vozidla nebo řidič cizozemského vozidla, nestanoví-li to zákon jinak.

Co je dobré mít v povinném ručení

Povinné ručení hradí všechny škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla na zdraví i majetku třetích osob. Nehoda je otázkou vteřiny a stát se může každému. Máte-li uzavřeno povinné ručení, nemusíte se bát, že budete muset náklady na léčení nebo opravy hradit z vlastní kapsy.

Jak zjistit bezeškodní průběh povinného ručení

Jak zjistit svůj bonus u povinného ručení

Standardním způsobem je požádat svoji pojišťovnu o potvrzení o takzvaném bezeškodním průběhu. Pojišťovna je povinna jej vystavit, ukončujete-li smlouvu na povinné ručení.

Jak se počítá škodní průběh

Jak se počítá škodní průběh Škodní průběh je poměr zaplaceného pojistného vs. vyplacené škody. Takže pokud ročně na pojistném zaplatíte 1 000 000 Kč a pojišťovna v tom samém období vyplatí na škodách, které jste způsobili 300 000 Kč, tak je škodný průběh 30 %.

Co dělat když vám někdo nabourá auto

Linku 158 volám za podmínek, kdy řešení nehody vyžaduje policejní dohled, nebo třeba když došlo k přestupku či trestnému činu. Po nehodě je důležité, abych odhadl výši škody a různá důležitá fakta, týkající se nehody (např. zranění atd.). Můj odhad určí, zda zavolám policii, či ne.

Jak nahlasit nehodu jako poškozený

V případě, že nemusíte volat k nehodě policii, stačí vyplnit záznam o nehodě, doplnit fotodokumentaci a kontaktovat vaši pojišťovnu, ať už online, telefonicky či osobně. Pokud voláte k nehodě policii, nic vyplňovat nemusíte. Policie vám vystaví protokol o nehodě, který následně předáte pojišťovně.

Co se stane když nebudu platit povinné ručení

Až 40 000 Kč pokuta za neplatné povinné ručení

Nesjednání pojištění je jednoznačným porušením zákona, a proto musí být potrestáno. Pokud řidič nepředloží zelenou kartu při silniční kontrole, hrozí mu bloková pokuta na místě až 1 500 Kč nebo ve správním řízení až 3 000 Kč.

Co není hrazeno z povinného ručení

Pojišťovna Vám určitě nezaplatí ani škodu, kterou jste způsobili při účasti na organizovaném motoristickém závodě nebo soutěži. A nakonec, pojišťovny také nehradí škodu způsobenou v situaci, ve které všichni doufáme, že se nikdy neocitneme, a to škodu vzniklou provozem vozidla při teroristické nebo válečné události.

Jaký limit na povinné ručení

Všeobecně je doporučován limit alespoň 50 milionů korun při škodě na zdraví a 50 milionů korun při škodě na majetku. Jakkoliv se 35 milionů zdá hodně, při závažných nebo řetězových nehodách, může výše škody tuto částku hravě přesáhnout, a to zejména v případě škod na zdraví nebo životě.

Na čem závisí výše pojistného u povinného ručení

Cena povinného ručení se odvíjí zejména od věku pojistníka. Čím je řidič mladší, tím je rizikovější, a proto platí za pojištění více. Mladí lidé do 30 let způsobují podle statistik výrazně více nehod než starší generace. Podle ČKP způsobí nehodu každý pátý motorista ve věku 18 let.

Co dělat při poškození auta

Pokud nevíte, kdo vám škodu na autě způsobil, zavolejte polici ihned. Ta pomůže celý incident objasnit a protokol vám následně pomůže i při jednání s pojišťovnou. Policii je také lepší zavolat, pokud je účastníkem cizinec. Může se také stát, že jste „ťukanec“ zavinili vy.

Co kdyz nemám zaznam o dopravni nehode

Pokud viník od dopravní nehody ujede či Vám odmítá dát údaje do formuláře o dopravní nehodě, zavolejte policii ČR a sdělte jim to. Se záznamem, který vám policie vydá se obraťte na Českou kancelář pojistitelů přes formulář o nahlášení škody či na telefonické lince 1224.