Jak zchladit vývar?

Jak zchladit vývar?

Jak zchladit polévku

Aby se nám polévka do druhého dne nezkazila, hlavně nezkysla, postavíme ji v nezakrytém hrnci na drátěnou podložku nebo ji podložíme na jedné straně vařečkou, aby pod ni mohl vzduch. Několikrát ji zamícháme, aby se z tuku nevytvořil celistvý povrch. Když polévka vystydne, postavíme ji do chladna.
Archiv

Co dělat když se zakalí vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Co dělat aby byl vývar Čirý

Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží. Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku.

Čím se dá nahradit vývar

Některé polévky jsou proto založené na mléku (kyselka, koprová polévka), jiné uvítají přídavek rajčatového pyré (italské minestronky), další se například spoléhají na čarovnou moc vody z namáčení sušených hub. To vše jsou právoplatné chmaty a polévce opravdu prospějí, pokud není vývar po ruce.

Jak rychle zchladit vývar

Doporučujeme ho zprudka zchladit – položte hrnec do studené vody. Vodu můžete několikrát vyměnit. Po zchlazení vydrží vývar v ledničce až pět dní. Můžete ho také zamrazit, zmražený vývar vydrží přibližně tři měsíce.

Jak rychle zchladit polévku

Do drezu nebo vany studenou vodu a postavit tam hrnec s jidlem. Polevka je vlazna do pul hodiny. Napusť do lavoru studenou vodu a dej do něj hrnec s jídlem. Když se voda ohřeje, vyměň ji.

Jak na správný vývar

Hrnec s masem a vodou pomalu přiveďte k varu. Mezitím ještě přidejte kořenovou zeleninu a koření. Jakmile dosáhne voda bodu varu, snižte plamen na minimum tak, aby se vývar nevařil, ale doslova táhnul – jemně pobublával. Na povrchu začne vznikat pěna, kterou odebírejte děrovanou lžící.

Jak odstranit mastnotu z polévky

Papírovými utěrkami také můžete vyložit cedník nebo sítko, odstátý vývar přes ně opatrně slít a zachycený tuk pak i s utěrkou vyhodit. Další z možností je vhodit do vývaru několik kostek ledu. Tuk okolo nich ztuhne, přilne k nim a vy je pak spolu s ním jen vylovíte a vyhodíte.

Jak dlouho táhnout vývar

Ne vždy platí, že čím déle je vývar na plotně, tím lépe. Hovězí a vepřové můžete nechat táhnout klidně až 12 hodin, kuřecímu masu bohatě stačí 4 až 5 hodin a zelenině dokonce jen 1 až 2 hodiny. A ryby vařte nejdéle hodinu, po delší době se totiž z kostí začne uvolňovat vápník a vývar má pak nahořklou chuť.

Jak rychle udělat vývar

Mrkev, cibuli, petržel a celer nastrouháme na struhadle. Všechnu zeleninu a koření dáme do hrnce a zalijeme 3 litry vody, kterou přivedeme co nejrychleji k varu. Poté var ztlumíme a jen mírně probubláváme 20 minut. Na konci vývar přecedíme přes síto, zchladíme a uchováme pro další použití.

Jak udělat silný vývar

Aby měla polévka opravdu sílu, rozhodně ji nevařte – jen táhněte. Do hrnce dejte připravené maso, kosti a zeleninu, přidejte koření a zalijte studenou vodou. Přiveďte pozvolna k varu, pak stáhněte na minimum, aby vodou jen tu a tam prošla bublinka.

Jak vylepšit vývar

Celer, stonky petržele a česnek ale udělají chuť vyváženější. Koření do základního vývaru nepřidávejte – není potřeba a často může chuť vývaru zbytečně přebíjet. Bylinky a koření přidejte až ve chvíli, kdy budete z vývaru vařit.

Proč pít vývar

Konzumací hovězího či jiného vývaru získáme mnoho vitamínů, minerálů, aminokyselin a významně podpoříme trávení (takže doporučuji pití nebo spíše usrkávání malého množství teplého vývaru během jídla). A tím, že podpoříme trávení, podpoříme např. i spalování tuku, imunitu a v neposlední řadě pomůžeme kloubům a vazům.

Proč je vývar kyselý

Polévka nejčastějí zkysne proto, že v ní narostou mikroorganismy (např. kvasinky či bakterie rodu Lactobacillus a mnoha dalších), které produkují jednoduché organické kyseliny, hlavně kyselinu mléčnou, máselnou, octovou. Mikroorganismy se tedy živí naší polévkou a zplodiny jejich metabolismu pak polévku okyselí.

Proč se nesmí dávat teplé jídlo do lednice

6) Teplé potraviny v ledničce, ať žijí bakterie!

Takto se ale v jídle rozmnoží bakterie. Další variantou je dát do lednice ještě teplý hrnec, který však ohřeje jídlo kolem, a to se pak začne kazit.

Jak rychle zchladit jídlo

Vařené jídlo zchlaďte

Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a do dvou hodin poté ho vložte v uzavřené krabičce do lednice. Příliš teplý pokrm rychle zvýší teplotu uvnitř chladničky a to pro trvanlivost ostatních potravin nevěstí nic dobrého.

Jakou vodou dolít vývar

Maso se zatáhne a zezlátne, čímž ovlivní chuť i barvu výsledného vývaru. Poté vložte maso a kosti do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Studená voda je v tomto případě velmi důležitá, protože kdybyste vložili maso do vroucí vody, stáhne se, a neuvolní tím pádem do vývaru svoji šťávu.

Jak oddělit tuk od výpeku

Papírovými utěrkami také můžete vyložit cedník nebo sítko, odstátý vývar přes ně opatrně slít a zachycený tuk pak i s utěrkou vyhodit. Další z možností je vhodit do vývaru několik kostek ledu. Tuk okolo nich ztuhne, přilne k nim a vy je pak spolu s ním jen vylovíte a vyhodíte.

Jak oddělit tuk od šťávy

Šťávu sceďte přes jemné sítko. Tuk se začně usazovat na hladině, nicméně v teple se odděluju hůře. Lžíce tu moc nepomůže, mnohem efektivnější je plátek toastového chleba, kterým opatrně přejíždějte po hladině omáčky. Tuk se do něj krásně nasaje.

Jak správně táhnout vývar

Pravidlo číslo jedna: vývar se táhne, ale nevaří. Jakmile totiž začne vřít, výsledek bude zakalený. Ideální teplota je tak těsně pod bodem varu, tedy v rozmezí od 80 do 98 stupňů.

Jaké maso na vývar

Nejčastěji se jedná o hovězí hrudí, maso z krku, plec, oháňka nebo žebra i s masem. Maso bychom měli, na řadě je kořenová zelenina. V první řadě používáme mrkev, dodá totiž vývaru jemně nasládlou chuť a trochu vývar obarví. Celer přinese do vývaru výtečné aroma a petržel vývar krásně ovoní.

Jak udělat dobrý vývar

Maso bychom měli, na řadě je kořenová zelenina. V první řadě používáme mrkev, dodá totiž vývaru jemně nasládlou chuť a trochu vývar obarví. Celer přinese do vývaru výtečné aroma a petržel vývar krásně ovoní. Dále přidáme cibuli, na které necháváme spodní slupku, také totiž přidá vývaru na barvě.

Jak dlouho vydrží vývar

Vývary v lednici můžete uchovat až 60 dní od data výroby. Po otevření sklenice mají životnost zkrácenou na 24 hodin. Když se vyhnete tomu, aby se do vývarů cokoliv namáčelo, a při zavírání upevníte víko pořádně, vývar vám vydrží klidně o dva dny déle.

Jak udělat Tmavý vývar

„Nejdřív je zprudka opečeme, takzvaně na barvu,“ vysvětluje šéfkuchař. Totéž platí pro cibuli – rozkrojenou, neloupanou ji včetně slupky osmahneme řeznou stranou dolů: spálená být nemusí, tmavě hnědá může – cílem je založit zlatavý odstín výsledné polévky.

Jak dlouho se muze jíst vývar

Po zchlazení vydrží vývar v ledničce až pět dní. Můžete ho také zamrazit, zmražený vývar vydrží přibližně tři měsíce.