Co se pije v Itálii?

Co se pije v Itálii?

Co je typické pro Itálii

Kultura a zvyky v Itálii jsou ovlivněné polohou tohoto státu. Italové jsou typickými jižany – jsou spontánní, hlasití, velmi živě gestikulující, trochu líní a milující posezení s přátely. U takových posezení nikdy nechybí dobré jídlo, víno a zábava. Smyslem všeho je dolce vita aneb sladký život.

Co jedí Italové

Pokud chceme jíst těstoviny podle etikety, jíme je z talíře pouze vidličkou. Do uvařených špaget kolmo zapíchneme vidličku a točíme ve směru hodinových ručiček. Kdybychom v Itálii použili lžíci, jak je běžné u nás, tak by se na nás Italové vyčítavě koukali a nelíbilo by se jim to.

Co jedí v Itálii

Italská kuchyně

Základní informace
Dochucovadla bazalka, fenykl, rozmarýn, šalvěj, tymián, šafrán, pepř, chilli, petrželová nať, olivový olej
Pokrmy
Jídla Spaghetti, Tortellini, Ravioli, Lasagne, Gnocchi, Pizza, Tiramisu,
Nápoje káva, víno, Lambrusco, Cinzano, Campari, Grappa

Co se vyplatí koupit v Itálii

Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.

Co je v Itálii levně

Levnější jsou lokální produkty (zelenina, ovoce, těstoviny, …), o něco dražší jsou sýry a uzeniny, které jsou ovšem kvalitní. V supermarketech se dívejte po akcích, dobré víno můžete v akci koupit za 3–4 eura. Drahé jsou cigarety. Na trzích se prodávají místní kvalitní potraviny a oproti cenám u nás jsou dražší.

Co se snídá v Itálii

Italové mají ve zvyku snídat málo, typicky sladké pečivo a kávu. V průměrných 3hvězdičkových hotelech čekejte podobnou snídani. Během dne si v baru můžete sednout na menší jídlo jako „panino“ – plněná bageta, jak studená, tak zapečená, toasty, případně nějaké těstoviny. Večer se v nich podává „aperitivo“.

Jak se jí pizza v Itálii

Italové u své pravé pizzy příbor neuznávají a říkají, že se má jíst rukama, kdy se začíná od tenkého středu a pokračuje se až ke křupavým okrajům. Tento způsob je nejčastější a nejednoduší. Rukama můžete jíst pizzu téměř všude.

Co nedělat v Itálii

Osm věcí, které nesmíte nikdy udělat v ItáliiKapučíno po poledni. V Česku si dopřáváme kapučíno, espresso s krásně napěněným mlékem, v kteroukoliv denní hodinu.Latte.Coffee to go.Krájet knedlíky nožem.Nemračte se na „bambini“Do kostela v šortkách.Nevěřte navigaci.Nespěchejte.

Jak je draho v Itálii

Zahraniční láci nebo drahotu vyjádříme procentuálně, vůči průměrným cenám v České republice. V Itálii stojí hotely a restaurace 153,4 %, potraviny 122,3 % a nealkoholické nápoje 84,6 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.

Kdy nejezdit do Itálie

S ohledem na počasí je nevhodnějším obdobím na návštěvu Itálie duben až červen a září až říjen, kdy jsou mírné teploty. Horkému a dusnému srpnu je nejlepší se vyhnout, a to bez ohledu na to, kterou část země plánujete navštívit.

Na co si dát pozor na dovolené v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Jakou si dát pizzu v Itálii

Češi pizzu milují, ale je těžké přímo specifikovat, kterou mají nejraději. Lze říci, že mezi nejoblíbenější patří klasická Margherita a Capriciosa, nebo prostě klasika šunka a sýr. Dalšími velmi oblíbenými jsou pizza Messicana, Pepperoni, Calzone Primavera, Carpaccio, Diavola.

Kdy je v Itálii siesta

Mezi 13 a 16 hodinou přichází siesta. Na tento čas by si měli dát pozor všichni turisté. Většina obchodů a restaurací zavírá, Italové odpočívají a nikdo nepracuje. Pokud se nestihnete včas najíst, je možné, že budete až do odpoledne o hladu.

Jak se stoluje v Itálii

Klasická italská večeře v lepší restauraci není tříchodová jako u nás, ale čtyřchodová. Začíná se předkrmem (antipasta), po něm následuje druhý chod v podobě lehkých těstovin či rizota (primo), pak přijde na řadu pokrm s masem nebo rybou (secondo) a vše uzavře dezert.

Co se nesmí dělat v Itálii

Co se nesmí v Itálii

V Benátkách krmit holuby, v Lerici chodit pouze v plavkách. Pozor ale i na líbání, v Eboli můžete dostat pokutu za líbání v autě. V celé Itálii potom platí zákaz nákupu zboží u plážových či pouličních prodejců. K zakoupenému zboží je zákazník povinen vzít si účtenku.

Jak nejlépe platit v Itálii

eurozóny, tedy se zde platí eurem. Kromě těchto moderních bankovek můžete použít také platební karty Visa, MasterCard, Diners a American Express. Kolik peněz v Itálii ponecháte, záleží také na místu a na době, kdy tuto přátelskou zemi navštívíte. K nejdražším městům patří Benátky a Řím.

Co si vzít s sebou do Itálie

Kromě běžné kosmetiky (zubních kartáčků, mýdla, šamponu…) nezapomeňte na holicí potřeby pro muže i ženy, zrcátko, ženské hygienické potřeby, prezervativy, papírové kapesníky, pomádu na rty, manikúru (nůžky, pinzetu). Přiberte také malovátka, antiperspirant, parfém, gumičky a sponky do vlasů.

Co se nesmí v Itálii

Osm věcí, které nesmíte nikdy udělat v ItáliiKapučíno po poledni. V Česku si dopřáváme kapučíno, espresso s krásně napěněným mlékem, v kteroukoliv denní hodinu.Latte.Coffee to go.Krájet knedlíky nožem.Nemračte se na „bambini“Do kostela v šortkách.Nevěřte navigaci.Nespěchejte.

Co se nesmí vyvážet z Itálie

Bez zvláštního povolení se nesmí vyvážet jakékoliv předměty starší sto let. Platí zákaz vývozu ohrožených druhů živočichů, rostlin a přírodnin.

Jaké oblečení do Itálie

1. Vhodné oblečení Chodit v Itálii v nevhodném oblečení je tak trochu faux pas, být situaci přiměřeně oblečen je tu bráno jako projev úcty k okolí i k sobě samému. Při návštěvě Říma myslete především na nutnost mít zakrytá ramena a kolena při návštěvě kostelů, kterých jsou tu desítky.

Jaké je v Itálii moře

Posuďte sami – na východě Itálie je Jaderské moře. Na jihu najdete Jónské moře. Ze západu Tyrhénské a Ligurské moře. A k Itálii patří i dva velké ostrovy (Sardinie a Sicílie), které se nacházejí ve Středozemním moři.

Na co si dát pozor v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Na co si dát pozor na Sicilii

V rámci dovolené na Sicílii se můžete setkat pouze s drobnějšími bezpečnostními riziky. A ty vznikají spíše při větší koncentraci lidí na rušnějších místech, u památek, v rámci kulturních akcí a podobně. Právě zde byste si měli dávat pozor na místní zloděje.

Co se nesmi dovážet do Spanelska

Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Na co si dát pozor při cestě do Itálie

AKTUÁLNĚ Od 1.6.2022 ke vstupu do Itálie není vyžadován EU certifikát o očkování/uzdravení/test na Covid 19. Od 1. října 2022 zůstává povinnost nosit respirátor FFP2 pouze při návštěvě nemocničních zařízení, hospiců, léčeben pro dlouhodobě nemocné, domovů pro seniory a obdobných zařízení.