Co je to Rayon?

Co je to Rayon?

Jak prát 100% Viskozu

Údržba viskózových látek – viskózu lze prát v pračce, a to na 30ºC. Zvláštností viskózy je její chování při praní – namočením jakoby ztvrdne, ale po uschnutí se vrátí do své původní podoby. Ždímat na menší otáčky.
Archiv

Na co je viskóza

Vlákno získané tzv. viskózovým postupem, který byl vynalezen před více než sto lety. Je to „obyčejná“, běžná viskóza, ze které se vyrábějí převážně úplety na trička a lehké tkaniny na letní šaty nebo kalhoty. Je měkká, příjemná na nošení, prodyšná, lehce chladivá a levná.
Archiv

Jak vypadá viskóza

Tkanina vyrobená z viskózy je velmi příjemná na nošení a měkká na dotek. Je lehká, vzdušná, chladí a skvěle se tak hodí na léto. Může být dokonce antibakteriální. Věci z ní si zachovávají svoji barvu, neopotřebovávají se a zůstávají stejné po mnoha vypráních.
Archiv

Jak se vyrábí viskóza

Viskózová vlákna se tedy vyrábějí zvlákňováním regenerované celulózy do kyselé lázně, kde se utváří struktura vlákna. Vlákno se v kyselé lázni sráží a dostává charakteristický obláčkovitý tvar v řezu. Pokud se viskóza nebude zpracovávat ve své nekonečné délce, následuje řezání na střiž, praní a sušení.

Jak se šije z viskózy

S kreslením to je těžké, ale můžete si ji nejdřív rovně přišpendlit po okrajích na ten podklad, jak psala Moir. Na snazší šití maminka používá hedvábný papír, prostě přišívá do látky zároveň proužek hedvábného papíru a pak se to po dokončení utrhne. Látka pak tolik neutíká. Sama jsem to radši nikdy nezkoušela.

Co to je polyester

Polyester je syntetické vlákno. Vlastnosti: U materiálů z polyesterového vlákna oceníte zejména jejich velmi dobrou odolnost vůči oděru a působení světla a slunečních paprsků. Tyto materiály jsou tak velmi trvanlivé a stálobarevné.

Co je to tencel

Tencel je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – tedy druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken, resp. z buničiny, anebo recyklací jiných textilií. Oproti klasické viskóze je lyocellové vlákno odolnější a pevnější.

Co je 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Co to je Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Co se sije z Popelinu

Používá se na košile, halenky, sukně, šaty, ale i domácí textil a dekorace. Kromě bavlněného popelínu se můžeme potrkat i se směsovým, vlněným i hedvábným. Z popelínu si s námi můžete třeba ušít: zástěrku, tuniku, šaty, sukni, kalhoty, košilové šaty atd.

Jak šít z Muselinu

Při šití bývá trošku „živější“ a je třeba ho korigovat. Jehly (běžné, strečové) volte o síle 70/10 až 90/14, u batistu i 60/8. U nití můžete sáhnout po hedvábné, bavlněné, syntetické či kombinaci bavlna-polyester.

Co je to polyamid

Polyamid je syntetické vlákno. Vlastnosti: Polyamidová vlákna se vyznačují vysokou pevností a odolností v oděru. U těchto materiálů oceníte jejich malou nasákavost a schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení.

Co je to elastan

Elastan je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné polyuretanové vlákno. Vlastnosti: Charakteristickým znakem elastanových vláken je jejich vysoká pružnost.

Co je 100% lyocell

Lyocell je přírodní vlákno nové generace. Jedná se o přelom ve výrobě textilií, nadmíru šetrný k životnímu prostředí. Je to měkký, jemný materiál, na omak velmi příjemný. Vyniká svou prodyšností, lehkostí a je chladivý.

Co je to materiál Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Co je 100% Modal

K výrobě modalu se používá výhradně bukové dřevo a to znamená, že se tento materiál vyrábí z kvalitnější dřevnaté buničiny než běžná viskóza. Díky tomu je pevnější, odolnější a působí luxusnějším dojmem. Modal se běžně používá jako alternativa hedvábí nebo bavlněného žerzeje, ze kterého se vyrábí trička.

Co je to Lyocel

Lyocell je přírodní vlákno nové generace. Jedná se o přelom ve výrobě textilií, nadmíru šetrný k životnímu prostředí. Je to měkký, jemný materiál, na omak velmi příjemný. Vyniká svou prodyšností, lehkostí a je chladivý.

Co ušít z Kepru

Látky v keprové vazbě se používají jako technické tkaniny, na pracovní oděvy, ale i uniformy, oblekovky či šatovky. Nejznámější tkaninou v keprové vazbě je riflovina. Kepr se používá na pracovní oděvy, tak co si ušít třeba lacláče ala monterky a odolá určitě i jako potah meditačního polštáře.

Co se šije z Kočárkoviny

Z kočárkoviny si můžete ušít potahy na zahradní nábytek nebo pelíšek pro svého mazlíčka. Kočárkovina je výborná na šití nákupních tašek, nebo batohů a peněženek. Je vhodná i na obleček pro pejska, jen ho musíte podšít, nejlépe fleecem nebo bavlněnou látkou.

Jak se šije hedvábí

Běžné polyesterové šicí nitě v barvě vybrané látky – hedvábí není nutné šít hedvábnými nitěmi. Krejčovský příložník nebo delší obyčejné pravítko. Krejčovskou křídu nebo mizící značkovací fix – i na světlé hedvábí doporučujeme bílou křídu, protože barevné křídy někdy nechávají nevypratelné skvrny.

Jak Zehlit mušelín

Čím více ho budete využívat a prát, tím jemnější na dotek bude. Tento lehký materiál se doporučuje prát v ruce ve studené vodě, případně na jemné praní v pračce (40 stupňů). Mušelín nesušte v sušičce a ani ho nebělte. Plenu samozřejmě můžete vyžehlit, opět ale na nižší stupeň (110 stupňů).

Co je lepší polyamid nebo polyester

Pro výrobce i zákazníky je výhodou, že polyester lze dobře barvit v širokém barevném spektru. Obvykle je dražší. Polyamid (nylon) je ze všech tří nejpevnější a má nejdelší životnost. Pevnost si podrží i v mokrém stavu.

Co je to Lycra

Lycra® je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné značkové polyuretanové vlákno, které je registrované firmou Invista (www.invista.com , www.lycra.com ). Vlastnosti: Charakteristickým znakem vláken Lycra® je jejich vysoká pružnost.

Co je to za materiál polyester

Polyester je syntetický materiál, který se vyrábí z různých látek, nejčastěji z tzv. PET (polyetylentereftalát). Polyesterová vlákna vznikají tak, že se hmota v tekutém stavu protlačí tryskou, čímž vznikne vlákno. Tato vlákna se mohou vyskytovat prakticky ve všech textilních výrobcích.

Co je za materiál tencel

Tencel (Lyocell) Tencel je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – tedy druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken, resp. z buničiny, anebo recyklací jiných textilií. Oproti klasické viskóze je lyocellové vlákno odolnější a pevnější.