Jak objednat sanitku v Brně?

Jak objednat sanitku v Brně?

Kdy má pacient nárok na sanitku

Transport se zdravotnickým dohledem by vám měl zajistit váš ošetřující lékař v situaci, kdy není ze zdravotních důvodů vhodné využití jiných druhů přepravy, například kvůli vaší snížené pohyblivosti, malátnosti, infekčnosti daného onemocnění, při pooperačních stavech nebo psychiatrických onemocněních.
Archiv

Jak si objednat sanitku

Potřebujete žádanku

Spojení na provozovatele sanitek v rámci vašeho regionu byste měli získat od lékaře, který napíše žádanku (příkaz ke zdravotnímu transportu). To je důležité, protože se žádankou vás převoz nic nestojí (hradí ho vaše zdravotní pojišťovna, která má s daným dopravním subjektem uzavřenou smlouvu).
Archiv

Kdo vypisuje sanitku

Příkaz ke zdravotnímu transportu (tzv. lístek na sanitu) vystavuje ambulance, která si pacienta zve na kontrolu či pacienta někam odesílá. Ambulantní specialista tuto svoji povinnost nesmí delegovat na registrujícího praktického lékaře.

Jak zajistit převoz do jiné nemocnice

Přepravu pacienta i případně jeho doprovodu musí indikovat lékař na základě aktuálního zdravotního stavu pacienta. Příkaz pro cestu ke smluvnímu poskytovateli, kde má být pojištěnci poskytnuta zdravotní péče, vyplňuje odesílající lékař, který poskytnutí této péče požaduje.

Jak se dostat z nemocnice

Z nemocnice můžete odjet sanitkou

Jestli splňujete podmínky na dopravu sanitkou, to se dozvíte od ošetřujícího lékaře, stejně jako o případné nutnosti doprovodu. Výjimkou je situace, kdy jste si pro hospitalizaci zvolili z vlastní vůle vzdálenější nemocnici.

Jak přeložit pacienta do jiné nemocnice

O převozu musí rozhodnout pacient sám, není možné, aby za něj rozhodovala rodina. Pokud je pacient v bezvědomí a rodina ho chce z vážného důvodu převést jinam, může se nechat některý z rodinných příslušníků ustanovit opatrovníkem ad hoc a tak může o převozu rozhodnout za něj.

Co lze použít k přepravě pacientů

Přeprava se provádí vždy vozidly smluvní zdravotnické dopravní služby – jen v mimořádných případech hradí zdravotní pojišťovna náklady i jinému poskytovateli; o takové přepravě rozhoduje ošetřující lékař.

Jak se dostanu na Bulovku

Dopravní spojení do Fakultní nemocnice Na Bulovce

Tramvaje: Ze stanice metra B "Palmovka" na zastávku Bulovka: 10, 15, 24, 25. Ze stanice metra C "Kobylisy" na zastávku Bulovka: 10, 15, 24, 25.

Co dělat po propuštění z nemocnice

Po propuštění

Propouštěcí zprávu zasílá nemocnice praktickému lékaři, u kterého je pacient registrován, nebo je předána pacientovi do rukou. Pacient by měl do tří dnů po svém propuštění ohlásil svému lékaři návrat z nemocnice, aby byla zajištěna plynulost léčby.

Jak změnit nemocnici

Je omezen jen tím, že se musí jednat o smluvní zařízení jeho zdravotní pojišťovny (to lze obvykle zjistit na webových stránkách daného zdravotnického zařízení). Pro změnu nemocnice se proto můžete rozhodnout kdykoli a není třeba žádného formálního doporučení lékaře.

Jak správně vyplnit příkaz ke zdravotnímu transportu

Vyplňuje tyto kolonky: kód pojišťovny, IČP, odbornost, pacient, trvalý pobyt, kód jeho základní diagnózy, začátek a cíl jím povolené a plánované trasy (odkud-kam), "Důvod transportu" – sem lékař zpravidla jasně popíše zdravotní stav pacienta, který opravňuje lékaře k indikaci přepravy sanitním vozidlem.

Na co má pacient právo

Pacient má právo znát jméno lékaře a dalších zdravotnických pracovníků, kteří ho ošetřují. Má právo žádat soukromí a služby přiměřené možnostem ústavu, jakož i možnost denně se stýkat se členy své rodiny či s přáteli. Omezení takovéhoto způsobu (tzv. kontinuálních) návštěv může být provedeno pouze ze závažných důvodů.

Na co má pacient nárok

Pacient má stále nárok na bezplatnou hospitalizaci a jakoukoliv léčbu adekvátní jeho stavu. Pacient má právo získat kopii nebo výpis ze své zdravotní dokumentace a dalších materiálů, které souvisejí s jeho zdravotním stavem.

Kdy může lékař odmítnout pacienta

Nemocnice může odmítnout péči pouze z důvodů, popsaných v § 48 zákona 372/2011 Sb. Nikdy není možno odmítnout pacienta, který potřebuje neodkladnou péči, nebo rodičku, u které začal porod. Ostatní pacienty je možno odmítnout pouze z kapacitních či provozních důvodů, které musí nemocnice prokázat.