Jak se řekne japonsky nashledanou?

Jak se řekne japonsky nashledanou?

Jak se rekne japonský ne

Ani ano, ani ne. Japonci samozřejmě vůbec nevědí, že české ano je souhlas, a ne je nesouhlas. V japonštině se ano řekne „hai“ a ne se řekne „iie“.

Jak se řekne japonsky Jak se máte

O-genki desu ka – Jak se máte Genki desu. – Mám se dobře.
Archiv

Jak se řekne japonsky Ahoj

Japonština/Pozdravy

česky rómadži Hiragana
Dobrý den Konničiwa こんにちは
Dobrý večer Konbanwa こんばんは
Dobrou noc O-jasumi nasai おやすみなさい
Dobré ráno Ohajó gozaimasu おはようございます

Jak se řekne japonsky dobrou chuť

Itadakimas znamená japonsky dobrou chuť.

Jak pozdravit v Japonsku

Zde, stejně jako všude jinde, všechno začíná správným pozdravem. Konnichiwa je základ, to ví každý. Japonci se mezi sebou také klaní, ovšem od cizince to naštěstí nikdo nečeká. Co se ovšem čeká, nehledě na to, zdali jste místní nebo turista, je to, že když vás někdo pozdraví poklonou, musíte ji opětovat.

Jak se řekne japonsky děkuji

Základní fráze

おはようございます。 ohajó gozaimas Dobré ráno.
どうぞ。 dózo Prosím./Tady. (když někomu něco nabízíme)
どうも。 dómo Díky.
ありがとうございます。 arigató gozaimas Mockrát děkuji.
どうもありがとうございます。 dómo arigató gozaimas Mnohokrát děkuji.

Jak se zdraví v Japonsku

Tradičně se v Japonsku sedělo vkleče na zemi, sed zvaný seiza, na futónu a tento způsob se dodnes používá ve všech budó. Postup: sedíme v seiza s rukama položenýma na stehnech. Při úkloně se nejprve lehce předkloníme s rovnými zády, položíme postupně levou a pravou ruku před sebe na zem a potom následuje úklon.

Co se nesmí v Japonsku

Ačkoliv jsou Japonci k turistům velice tolerantní, zkuste se vyvarovat přílišných důvěrností na veřejnosti (držení se za ruce či kratší polibek jsou tolerovány).Na veřejnosti hlasitě nesmrkejte, je to nezdvořilé (bohužel naopak Vy budete svědky neustálého popotahování a chrchlání).Neplat'te spropitné, není to zvykem.

Jak jedí Japonci

Své jídlo vaří odlišným způsobem

Tempura, tonkatsu a kroketám navzdory – japonská jídla obnášejí hodně vaření v páře, grilování, grilování na pánvi, restování, pomalého vaření a fermentování. Mají také ve zvyku udělat alespoň jednu misku polévky a obvykle servírují jídlo na více malých talířů.

Jak se jí v Japonsku

Na rozdíl od Číny není v Japonsku zvykem, že by lidé jídlo sdíleli. Obvykle si v restauraci vybírá každý své jídlo. Výjimkou jsou pokrmy jako nabe, ale i tady je kladen důraz na to, aby se ze společného hrnce nabíralo pouze jedním párem hůlek a ne každý svými, kterými pak jednotlivá sousta jí.

Na co si dát pozor v Japonsku

Japonci ze zásady nechodí nikdy pozdě, ať už na pracovní či přátelské schůzky dorazí vždycky včas. Japonci také běžně nedávají najevo své emoce, především hněv, a pokud jsou nějaké citové výlevy tolerovány, tak jen v opilosti. Být všude včas je pravidlo, které v Japonsku stále platí.

Co je typické pro Japonce

Japonský zvyk Hanami uctívá rozkvétající sakury – po celé zemi se lidé shlukují pod stromy a baví se. Láska k přírodě je obecně japonskou specialitou a je zřejmě důsledkem zdejšího tradičního náboženství – šintoismu. Šintoismus hlásá uctívání přírody, která je božstvem sama o sobě.

Co jíst v Japonsku

Hlavní suroviny v japonské kuchyni jsou rýže, maso, ryby, mořské plody, tofu a zelenina. Japonská rýže je „kulatozrnná“ a po uvaření ve speciálním vařiči je lepivá, což umožňuje její konzumaci hůlkami. Nejuznávanějším masem je hovězí, i když na úplném jihu Japonska převládá spíše vepřové.

Jakou rýží jedí Japonci

Rýže označovaná jako „nelepkavá“ (uručimai), jejíž užití je častější, má stále daleko lepivější konzistenci než rýže u nás na Západě. Velmi běžné a často nejlevnější jsou v Japonsku nudlové pokrmy.

Co pijí Japonci

Co se lihovin týče, velmi populární je japonská whisky. Pije se hlavně na ostrovech Honšú a Hokkaidó. Na jihu, na ostrově Kjúšú, se naopak hojně popíjí shōchū (šóčú), což je pálenka z rýže. Na souostroví Okinawa se pije pálenka z rýže awamori.

Co Snidaji v Japonsku

Snídaně je grunt

A v Japonsku ji rozhodně nepodceňují. Obvykle snídají rýži, vejce se zeleninou, tofu s jarní cibulkou a nejčastěji polévku miso.

Co je neslušné v Japonsku

Žádná tradiční japonská restaurace Vám nenabídne příbor, proto je dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Co se týče používání hůlek, nezapichujte je do rýže ani jimi nenapichujte suši – obojí je považováno za vrchol neslušného chování.

Co se pije v Japonsku

Mezi nejznámější alkoholický nápoj v Japonsku patří bezpochyby saké. Ochutnejte také vynikající piva Sapporo a Asahi nebo whisky značky Suntory a Nikka. Velmi oblíbené jsou nealko nápoje Calpis Water a Pocari Sweat.

Co jedí Japonci

Strava Japonců je jednoduchá a vyvážená, tvořená základními potravinami, jako jsou ryby bohaté na omega mastné kyseliny, rýže, celá zrna, tofu, sója, miso, mořské řasy a zelenina.

Co snídají Japonci

Snídaně je grunt

A v Japonsku ji rozhodně nepodceňují. Obvykle snídají rýži, vejce se zeleninou, tofu s jarní cibulkou a nejčastěji polévku miso.

Co se jí v Japonsku

Japonská kuchyně

Základní informace
Dochucovadla šičimi, tógaraši, sójová omáčka, wasabi, sezamový olej, zázvor
Pokrmy
Jídla sushi, sašimi, moči, ramen, onigiri, umeboši, daifuku, japonské nudle
Nápoje sake, japonský čaj

Jak se chovat v Japonsku

Japonci se vždy vyhýbali fyzickým kontaktům, tedy i podávání ruky či dokonce obejmutí, především z hygienických důvodů. Japonská tradice považuje stálý oční kontakt za známku agrese. Naopak vyhnout se přímému očnímu kontaktu je výrazem úcty. Základem pro dobrou pozici v dalším jednáním je vzájemné předávání vizitek.

Co je to saké

Sake je japonsky „alkoholický nápoj“. V Evropě se tento název ujal pro alkoholický nápoj kvašený z rýže, nicméně vyrábí se i z celé řady jiných zdrojů, například cykasů. Japonec jako sake označí i víno či vodku, ale pravděpodobně použije jiný výraz.

Jakou chuť má saké

Jak sake chutná

Sake neobsahuje tak velké množství kyselin. I přesto lze rozeznat sake sladší či naopak trpčí. Byť je tento kvašený nápoj vyráběn doslova z vody a rýže, nezřídka kdy můžete cítit i chutnat ovocné tóny, například i manga.

Jak žijí Japonci

Součástí každodenního japonského života je náročné dojíždění – vstávat, zamířit na nádraží, čekat na vlak, stání ve vlaku, chůze z dalšího nádraží do práce a pokračovat dál v životě. Veřejná doprava je v Japonsku standard. Lidé skočí na kola a naskočí do vlaku – auto je považováno za luxus.