Co delat v Apulii?

Co delat v Apulii?

Kdy jet do Apulie

Do Apulie můžete zamířit po celý rok a vždy se setkáte s příjemným podnebím. Plánujete-li si užívat hlavně plážových radovánek, jeďte mezi začátkem června a půlkou října, kdy se můžete těšit na jistotu letního počasí i teplé moře.

Kam se vydat z Bari

Můžete se z Bari vydat do italských Benátek, města Urbino, nebo také do chorvatského Dubrovníku.
Archiv

Co vidět v Bari a okolí

Bari a okolí – poznejte krásu jižní ItálieStaré město.Bazilika sv. Mikuláše.Pevnost Castello Svevo.Nové město.Polignano a Mare.Monopoli.Alberobello.Matera.
Archiv

Kde se nachází Apulie

Apulie (italsky Puglia [ˈpuʎja]IPA) je kraj v jihovýchodní Itálii. Na severu sousedí s Molise, na západě s Kampánií a na jihozápadě s Basilicatou. Na východě leží Jaderské moře, na jihu a jihozápadě Jónské moře. Jižní část Apulie se rozkládá na poloostrově Salento.

Kde je nejtepleji v Itálii

Nejteplejší léto je na Sicílii, teplo je i v Římě, nebo na Sardinii. Na jih přináší teplé počasí scirocco, teplý vítr ze severní Afriky. Středozemní moře má průměrnou teplotu v létě mezi 22 až 28 stupni. Nejteplejší je moře v srpnu a v září.

Proč nejezdit do Itálie v srpnu

V srpnu si Italové obvykle vybírají dovolenou a celá země je vzhůru nohama. Ceny letí strmě vzhůru, zatímco míst v hotelích, na plážích i parkovištích povážlivě ubývá. Jestli chcete ušetřit peníze a nervy, jeďte devátý měsíc v roce.

Kdy jet na Bari

Pokud do Bari a jeho okolí míříte za koupání v moři, pak sem zamiřte pouze v létě, kdy je dostatečně prohřátá voda. Nejteplejší měsíce jsou červen až konec září, během prázdnin (a hlavně v srpnu) však počítejte s velkými davy lidí na plážích a vysokými cenami ubytování.

Jak se dostat z letiště Bari do centra

Linka 16 spojuje „letiště BRI“ s centrem Bari (nádraží Piazza Moro). Autobusy jezdí od 5:25 ráno do 22:10 a po cestě několikrát staví (detailní jízdní řád naleznete zde). Cena klasické jízdenky je 1 €, která platí pro jednu jízdu. Můžete si však zakoupit i časově omezené jízdenky či balíček deseti jízdenek.

Co je Kalábrie

Kalábrie (italsky Calabria [kaˈlaːbrja]IPA) je region na jihu Itálie. Na severu sousedí s regionem Basilicata, na západě je obklopen Tyrhénským mořem a na východě Jónským mořem. Za Messinskou úžinou na západě leží Sicílie. Region má rozlohu 15 079 km² a žijí zde téměř 2 milióny obyvatel.

Kdy jet na Sicílii

Nejlepší období pro dovolenou tak bývají intervaly od dubna do června a poté od září do října, kdy teploty bývají nejpříjemnější, zhruba okolo 25°C. V červnu a září bývá i teplota moře okolo 25°C. Naopak za nejhorší období pro návštěvu se považuje srpen.

Kde je v Itálii nejčistší moře

Baia dei Turchi, Apulie

Tato rozlehlá pláž je zastrčená v chráněné přírodní rezervaci v Apulii, severně od města Otranto. Obklopuje ji hustý borový les. Má kilometr bílého písku a jedny z nejčistších vod v zemi, díky čemuž také získala Modrou vlajku.

Na co si dát pozor na dovolené v Itálii

Bezpečnostní situace je v Itálii v zásadě stejná jako v jiných jihoevropských zemích. Dejte si pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech, v dopravních prostředcích a na pláži.

Co se vyplatí koupit v Itálii

Oblíbeným suvenýrem je italské víno, Grappa, různé likéry. Mezi nejoblíbenější likéry patří Limoncello, Limoncillo, které se vyrábí v oblasti kolem Neapole, v Sorrentu. Známý je také likér mandlový Amaretto, který se používá na výrobu oblíbeného zákusku Tiramisu. K tomu potřebujeme ještě Mascarpone.

Jak se dostat z letiště v Bari

Nejlevnější dopravou z letiště do centra Bari je autobusová linka č. 16, která jezdí mezi letištěm a vlakovým nádražím v Bari každých cca 45 minut. Tento bus je v provozu od 5:00 do 21:35, v neděli a svátky od 6:00 do 21:10 hodin.

Jak se dostat z Bari do Matery

Jediná spojnice Bari a Matery je cesta autobusem, který staví u letiště. Ten vyjíždí v 9:15 hodin každý den s příjezdem v 10:30 do Matery. Města jsou od sebe vzdálená okolo 60 kilometrů, obě jsou pro turisty velice zásadní, přesto jiný spoj mezi nimi neexistuje.

Co koupit v Kalabrii

Nepostradatelnou součástí zdejší kuchyně jsou také čerstvé sardinky a z nich připravené těstoviny Pasta ccu ri sarde. Tuto velmi chutnou, Arábií inspirovanou sladko-slanou kombinaci sardelek s chlebovými krutony, rozinkami a piniovými oříšky rozhodně vyzkoušejte.

Kam jet do Kalabrie

Kam se vydat na zajímavá místa v KalábriiTropea. Nejnavštěvovanější a nejkrásnější město v Kalábrii.Castello Aragonese. Aragonská tvrz se nachází ve středisku Isola di Capo Rizzuto.Mys Capo Vaticano. Je nejkrásnější pobřežní částí Kalábrie.Gerace.Pentedattilo.Národní park Pollino.Za gastronomickým zážitkem.

Na co si dát pozor na Sicílii

V rámci dovolené na Sicílii se můžete setkat pouze s drobnějšími bezpečnostními riziky. A ty vznikají spíše při větší koncentraci lidí na rušnějších místech, u památek, v rámci kulturních akcí a podobně. Právě zde byste si měli dávat pozor na místní zloděje.

Co si přivézt ze Sicilie

K vhodným dárkům z prosluněné Sicílie zaručeně patří místní víno, panenský olivový olej, citronový likér limoncello, pálenka z hroznů grappa nebo vynikající sušená rajčata. Suvenýry, které jsou hluboce spjaté s tímto ostrovem, jsou přívěsky a různé drobnosti vyrobené z lávy.

Kam k moři bez lidí

Dovolená bez davů aneb Kousek ráje pro introvertyDestinace pro introverty Shutterstock.Laguna Wadi Tiwi, Omán Shutterstock.Maltský ostrov Gozo Shutterstock.Národní park Sutjeska, Bosna a Hercegovina Shutterstock.Vulkanické Liparské ostrovy Shutterstock.Pláž Bouteille, ostrov Rodrigues Shutterstock.

Kde se dá koupat v Itálii

Přinášíme pět přímořských lokalit v Itálii, které se vyplatí navštívit.Monopoli. Pobřeží Apulie znamená pro většinu dovolenkářů skalnatý poloostrov Gargano výrazně vybíhající do Jaderského moře.Maremma.Lido di Metaponto.CefalúDuino a Sistiana Mare.

Co se nesmí dělat v Itálii

Co se nesmí v Itálii

Pro ilustraci: Například ve městě Eraclea nesmíte na pláži hrabat díry do písku. V Benátkách krmit holuby, v Lerici chodit pouze v plavkách. Pozor ale i na líbání, v Eboli můžete dostat pokutu za líbání v autě. V celé Itálii potom platí zákaz nákupu zboží u plážových či pouličních prodejců.

Jak je draho v Itálii

Zahraniční láci nebo drahotu vyjádříme procentuálně, vůči průměrným cenám v České republice. V Itálii stojí hotely a restaurace 153,4 %, potraviny 122,3 % a nealkoholické nápoje 84,6 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.

Co je v Itálii levně

Levnější jsou lokální produkty (zelenina, ovoce, těstoviny, …), o něco dražší jsou sýry a uzeniny, které jsou ovšem kvalitní. V supermarketech se dívejte po akcích, dobré víno můžete v akci koupit za 3–4 eura. Drahé jsou cigarety. Na trzích se prodávají místní kvalitní potraviny a oproti cenám u nás jsou dražší.

Kde se nachází Bari

Bari je přístavní město, hlavní město regionu Apulie a její provincie Bari, ležící na pobřeží Jaderského moře v jižní Itálii. Žije zde okolo 400 tisíc obyvatel, po Neapoli je druhým největším městem v jižní Itálii.