Co je Spandex materiál?

Co je Spandex materiál?

Jak prát Spandex

Abychom byly spravedlivé, musíme uvést i (malé) nevýhody tohoto pružného materiálu:Snáší nižší teploty praní než přírodní materiály. Perte tedy prádlo v rozmezí 30 a 40 °C.Nižší stupeň použijte i při žehlení a nejdříve vyzkoušejte sílu žehličky na rubu látky.
Archiv

Co je Likra

Lycra® je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné značkové polyuretanové vlákno, které je registrované firmou Invista (www.invista.com , www.lycra.com ). Vlastnosti: Charakteristickým znakem vláken Lycra® je jejich vysoká pružnost.
Archiv

Co je to elastan

Elastan je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné polyuretanové vlákno. Vlastnosti: Charakteristickým znakem elastanových vláken je jejich vysoká pružnost.

Co to je polyester

Polyester je syntetické vlákno. Vlastnosti: U materiálů z polyesterového vlákna oceníte zejména jejich velmi dobrou odolnost vůči oděru a působení světla a slunečních paprsků. Tyto materiály jsou tak velmi trvanlivé a stálobarevné.

Co je to polyamid

Polyamid je syntetické vlákno. Vlastnosti: Polyamidová vlákna se vyznačují vysokou pevností a odolností v oděru. U těchto materiálů oceníte jejich malou nasákavost a schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení.

Co je to za materiál polyester

Polyester je syntetický materiál, který se vyrábí z různých látek, nejčastěji z tzv. PET (polyetylentereftalát). Polyesterová vlákna vznikají tak, že se hmota v tekutém stavu protlačí tryskou, čímž vznikne vlákno. Tato vlákna se mohou vyskytovat prakticky ve všech textilních výrobcích.

Co to je viskóza

Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji dřevo nebo bavlna, popř. jiná surovina s větším obsahem celulózy. Materiály na bázi regenerované celulózy sice nejsou čistě přírodní, ale lze je považovat za jakousi alternativu k přírodním materiálům.

Co je za materiál viskóza

Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji dřevo nebo bavlna, popř. jiná surovina s větším obsahem celulózy. Materiály na bázi regenerované celulózy sice nejsou čistě přírodní, ale lze je považovat za jakousi alternativu k přírodním materiálům.

Co je lepší polyamid nebo polyester

Pro výrobce i zákazníky je výhodou, že polyester lze dobře barvit v širokém barevném spektru. Obvykle je dražší. Polyamid (nylon) je ze všech tří nejpevnější a má nejdelší životnost. Pevnost si podrží i v mokrém stavu.

Co je 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Co je to tencel

Tencel je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – tedy druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken, resp. z buničiny, anebo recyklací jiných textilií. Oproti klasické viskóze je lyocellové vlákno odolnější a pevnější.

Proč nosit polyester

Proč se tolik používá polyester Polyester je v podstatě fajn. Je to levné, dá se z toho dělat spousta funkčních vláken. Vydrží špatné zacházení a pokud ho nespálíte, tak tu pobude asi dvě stě let.

Jak poznat polyamid

Polyamid – Polyamide

Syntetické vlákno původem z ropy (jako většina syntetických vláken). Polyamidové vlákno se vyznačuje samými superlativy – vysoká pevnost, odolnost, pružnost, snadné udržování. Nejpoužívanější pro výrobu dámských punčoch, plavek a sportovních oděvů. Velmi nepatrně přijímá vlhkost.

Co je 100% lyocell

Lyocell je přírodní vlákno nové generace. Jedná se o přelom ve výrobě textilií, nadmíru šetrný k životnímu prostředí. Je to měkký, jemný materiál, na omak velmi příjemný. Vyniká svou prodyšností, lehkostí a je chladivý.

Co je to materiál Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Co je to 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Jak poznat 100% bavlnu

Bavlna, len, viskóza

Po vložení do plamene vzplane a hoří i po vytažení z plamene. Vůně kouře připomíná kouř dřeva a nebo papíru . Popel je jemný a šedý a zůstane ho jen malé množství.

Co je za materiál tencel

Tencel (Lyocell) Tencel je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – tedy druh viskózy vyráběný z rozdrcených dřevěných vláken, resp. z buničiny, anebo recyklací jiných textilií. Oproti klasické viskóze je lyocellové vlákno odolnější a pevnější.

Co je 100% Modal

K výrobě modalu se používá výhradně bukové dřevo a to znamená, že se tento materiál vyrábí z kvalitnější dřevnaté buničiny než běžná viskóza. Díky tomu je pevnější, odolnější a působí luxusnějším dojmem. Modal se běžně používá jako alternativa hedvábí nebo bavlněného žerzeje, ze kterého se vyrábí trička.

Co znamená zkratka PES

Mezinárodní zkratka PES se používá k označení skupiny polymerů s esterovou funkční skupinou – tzv. polyesterů. Tato skupina syntetických výrobků zahrnuje textilní vlákna vyrobená z tzv. polyetylentereftalátu (PET), polybutylentereftalátu (PBT), polyetylennaftalátu (PEN) a z polytrimetylentereftalátu (PTT).

Jak změkčit bavlnu

Nic naplat, jak ručník saje poznáte po prvním vyprání v čistém pracím prostředku bez aviváže. Pro výraznější změkčení můžete ručníky vyprat v octu nebo citronové šťávě, urychlíte tím vyplynutí pravé podoby ručníku nebo utěrky.

Jak poznat kvalitni tričko

Gramáž už se dneska moc neuvádí, jediná jistota je nabrat zkušenosti s různými druhy bavlny a pak se spolehnout na to, že její kvalitu poznáš sám. Gramáž bavlny v podstatě uvádí, kolik váží m2 látky. V podstatě čím vyšší gramáž, tím tlustší (a potažmo teplejší) je látka. Na trička pro dospělé postačí tak 160-220g/m2.

Jaký materiál na spodní prádlo

Bavlna. Má mezinárodní označení CO je nejčastěji používaný materiál u většiny textilu, včetně spodního prádla. Bavlna patří k přírodním materiálům, které vynikají svou pevností, proto spodnímu prádlu z bavlny neuškodí ani častější praní nebo praní na vyšší teploty. Bavlněné látky výborně sají vlhkost, ale pomalu schnou …

Co je to Polyesterove vlakno

Polyesterová vlákna (mezinárodní zkratka PES) jsou syntetické výrobky ze skupiny, ke které patří textilní vlákna z polyetylentereftalátu (PET), z polybutylentereftalátu (PBT) a z polytrimetylentereftalátu (PTT). Označením polyesterová vlákna jsou zpravidla míněny výrobky z PET, ze kterého velká většina vláken pochází.

Proč je prádlo po vyprání tvrdé

Pokud použijete příliš málo pracího prostředku, může to způsobit nedostatek aktivních přísad, které by bojovaly s tvrdostí vody, která tak může ovlivnit měkkost vláken. Také to může vést k obecně špatným výsledkům praní.