V čem je Česko nejlepší na světě?

V čem je Česko nejlepší na světě?

V čem je nejlepší Česko

České firmy jsou naprostou světovou špičkou ve výrobě mikroskopů, zdravotnických lůžek nebo strojů na výrobu nanovláken. Elitou jsou tuzemské podniky i v méně nápadných oborech. Profit sestavil top 10 méně známých výrobků, v nichž se domácí podniky vypracovaly ve světovou extratřídu. Auta, pivo, spotřební elektronika.
Archiv

V čem je ČR jedinečná

Česká republika je místem, které uspokojí i nejnáročnějšího cestovatele. Jedinečná historická města, výborná gastronomie, kouzelná příroda a to vše provází známá česká pohostinnost.

Čím je zajímavá Česká republika

Zajímavosti o České republiceČeská republika je země hradů.Českou republiku povětšinou obklopují na všech stranách hory.Češi jsou těmi největšími konzumenti piva.Pouze 19% Čechů věří v Boha, zbytek státu je ateistická.Pražský hrad je největší hrad na světě.Zdejší zdravotnická péče je jedna z nejlepších v Evropě.

Co jste nevěděli o Česku

Češi vynalezli kontaktní čočky. Česká hymna má více textů i překladů do jiných jazyků. Česká socialistická republika měla stejnou vlajku jako Polsko. České země na rozdíl od Polska či Slovenska existovaly přes tisíc let.

Jak se říká České republice

Oficiálním politickým jménem českého státu je Česká republika, které je uvedeno v Ústavě České republiky. Oficiálním zeměpisným (krátkým) jménem je Česko, které bylo standardizováno na národní a mezinárodní úrovni a je uvedeno v oficiálních databázích zeměpisných (krátkých) jmen zemí OSN.

Co víte o České republice

Co (ne)víte o České republiceZákladní geografické údaje.Rozloha: 78 866 km²Počet obyvatel: 10,3 mil.Nejvzdálenější body:Délka hranic: 2 311,2 km.Průměrná nadmořská výška – 430 m n. m.Geografický střed: u obce Čihošť na Vysočině 7 km severovýchodně od Ledče nad Sázavou a 19 km jižně od Čáslavi.

Proč Czechia a ne Czech Republic

Czechia, nikdy Czech!

Z nějakých důvodů panuje okolo anglického jednoslovného pojmenování naší země podobný problém, jako v češtině. Oficiální úřední název České republiky je the Czech Republic. Už delší dobu oficiálně existuje i jednoslovný výraz, tedy přesný překlad slova Česko a to je Czechia.

Kdo vymyslel slovo Czechia

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek představil jednoslovný anglický název Czechia. Na sociálních sítích to vzbudilo lehkou bouři, ačkoliv název byl schválen již v roce 1993 a první zmínky o něm se datují až do roku 1722.

Co znamená Česko

i název Československo. První užití výrazu Česko je doloženo v roce 1704 jako zeměpisné označení zahrnující všechny České země, v roce 1777 pak jako synonymum ke slovu Čechy. V době národního obrození se používaly i tvary češský a Češsko odvozené ze základu „Čechy“. Nesprávně se v té době užíval i tvar čechský.

Co je správné Česko nebo Česká republika

Pokud většina ostatních zemí v daném případě použije jednoslovný název své země, je vhodnější použít název „Česko“. Naopak, když většina ostatních zemí v daném případě použije formální název, je vhodné použít název „Česká republika“.

Co charakterizuje ČR

Česká republika je vnitrozemským státem, ležícím uprostřed mírného pásu severní polokoule ve střední části Evropy. Státní hranice tvoří sousedství s Polskem v délce 761,8 km, Německem 810,3 km, Rakouskem 466,3 km a Slovenskem 251,8 km. Rozloha republiky činí 78 887 km2.

Jak je široká Česká republika

Česká republika je vnitrozemským státem, ležícím uprostřed mírného pásu severní polokoule ve střední části Evropy. Státní hranice tvoří sousedství s Polskem v délce 761,8 km, Německem 810,3 km, Rakouskem 466,3 km a Slovenskem 251,8 km. Rozloha republiky činí 78 887 km2.

Kde leží Česká republika v Evropě

EvropaČesko / KontinentEvropa je území vnímané buďto jako jeden ze šesti světadílů v jejich tradičních pojetích, nebo jako západní část Eurasie. Ze severu jej ohraničuje Severní ledový oceán, ze západu Atlantský oceán, z jihu Středozemní a Černé moře spolu s vodními cestami, které je spojují, a z východu Asie. Wikipedie

Co je ČR za stát

Podle své ústavy je Česko parlamentní, demokratický právní stát s liberálním státním režimem a politickým systémem založeným na svobodné soutěži politických stran a hnutí.

Kde je Česko v Evropě

Česko (plným názvem Česká republika) je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Sousedí na západě s Německem, na severu s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu s Rakouskem. Hlavním městem země je Praha. Rozkládá se na ploše 78 867 km, na území tří historických zemí (Čech, Moravy a části Slezska).

Co charakterizuje Česko

Z fyzicko-geografického hlediska leží Česká republika na rozhraní dvou horských soustav Českého masivu a Západních Karpat. Územím České republiky prochází hlavní evropské rozvodí oddělující povodí Severního, Baltského a Černého moře.

Co pochází z ČR

České vynálezy, které změnily světSilonky – punčochy z materiálu, který vynalezl Otto Wichterle.Pexeso aneb PEKelně SE SOustřeď –společenská hra původem z Česka.Protitankový ježek aneb rozsocháč – vynález českého legionáře.Muttichovy němé značky – unikátní turistické značení v Krkonoších.

Kdo zastupuje ČR v EU

Česko v něm zastupuje velvyslankyně Jitka Látal Znamenáčková. Na těchto třech výborech, které zasedají každou středu (někdy i častěji), se scházejí velvyslanci ze všech členských zemí. Každý představí pozici svého státu k projednávaným návrhům.

Jací jsou Češi národ

Určitě se považujeme za národ, který má smysl pro humor – ironie nebo satira, to je naše! Postavy jako Švejk nebo Jára Cimrman mluví za vše. Zároveň se vidíme jako pracovití a zruční, často s oblibou mluvíme o zlatých, českých ručičkách. Jsme mistři improvizace, kteří si dokáží poradit za jakýchkoliv okolností.

Kdy byla Česka říše největší

Největší prosperity dosáhlo České království za Přemysla Otakara II. Vrcholu dosáhl český stát v době vlády Lucemburků ve 14. -15. století za vlády českého krále a římského císaře Karla IV.

Jaké je tradiční České jídlo

Nejtypičtější jídla jsou vepřové se zelím a knedlík, svíčková na smetaně, řízek s bramborovým salátem, guláš nebo bramborák. O nás Češích se dá říci, že jsme masový národ. Nejčastěji je to drůbeží, vepřové a hovězí maso. Z ryb je nejoblíbenější kapr.

Jak dlouho bude ČR předsedat EU

Historicky druhé české předsednictví v Radě Evropské unie (CZ PRES) probíhalo od 1. července do 31. prosince 2022.

Kdo předsedá EU 2023

Priority španělského předsednictví v Radě EU v agendách MPO

30.6.2023 – Od 1. července 2023 se Španělsko po třinácti letech opět ujme předsednictví v Radě EU jako první země nového předsednického tria Španělsko-Belgie-Maďarsko. Stane se tak v době velkých výzev, jimž jednotlivé členské státy i EU…

Kde žije nejvíce Čechů

Vůbec největší krajanská komunita působí ve Spojených státech. Podle velkého sčítání lidu na přelomu tisíciletí tam žije na 1,7 milionu Čechů. Zhruba sto tisíc Čechů pobývá dlouhodobě v Kanadě a Velké Británii, velké krajanské komunity jsou ale například také v Chorvatsku nebo Srbsku.

Kde se vzali Češi

Zbylí obyvatelé jsou podle něj genetická směsice zahrnující Evropany z doby ledové, migranty ze severní Afriky a Blízkého východu a hlavně Kelty a Germány. Češi jsou tak v podstatě mixem všech možných skupin, které za posledních 10 000 let prošly střední Evropou.