Která zelenina se sklízí na podzim?

Která zelenina se sklízí na podzim?

Jakou zeleninu sklízíme na podzim

Na ovocných stromech dozrává ovoce – jablka, švestky, hrušky a ořechy. Sklízíme zeleninu ze zahrad a z polí obilí, brambory, cibuli i řepu.
Archiv

Jakou zeleninu na podzim

Ze zeleniny můžete na podzim sázet i petržel, ředkvičky, salát, cibuli, pastinák a mrkev. Nezapomeňte je chránit překrytím netkanou textilií, až se budou blížit první mrazy. Z bylin si můžete dovolit na podzim zasadit levanduli, šalvěj nebo mateřídoušku, které jsou velmi odolné.

Co se sklízí na podzim za ovoce

září – blumy, broskve, maliny, mirabelky, ostružiny, říjen – brusinky, hroznové víno, jablka, nektarinky, švestky, šípky, listopad – hrušky, některé odrůdy jablek a nektarinek.
Archiv

Co se češe na podzim

Podzim: čas vůní a barev

Není však čas jen se kochat, čeká na vás i sklizeň zeleniny a česání ovoce. Nejobvyklejšími druhy zeleniny k zimnímu skladování jsou kedluben, celer, petržel, mrkev, cibule, česnek, pór, červená řepa, kapusta a brambory. Z ovoce převládají jablka a hrušky.
Archiv

Kdy se sklízí ovoce

Peckoviny i drobné ovoce se sklízí, když chutná nejlépe, případně o dva či tři dny dříve. Letní odrůdy jablek a hrušek se sklízejí týden před dozráním, protože pokud byste je nechali dozrát na stromě, budou mít moučnatou nebo příliš měkkou konzistenci a nezajímavou chuť.

Kdy se trhají hrušky

Kdy sklízet Golden, Rubín, Bohemia a další odrůdy

Název odrůdy Plod Konzumní zralost
'Rajka' žlutý s červenou, střední až velký prosinec až únor
'Rubín' červený, velký listopad až březen
Letní hrušně
'Clappova' žlutavě zelený, velký polovina srpna až září

Co do skleníku na podzim

Pro tu se hodí například kozlíček polníček, špenát, ozimý salát, listová petržel, kerblík a další. Předpěstovat si také můžete vlastní sazenice kedlubny, květáku, hlávkové kapusty a další, díky nimž získáte před ostatními pěstiteli náskok a vlastní zeleninu budete moci sklízet už brzy na jaře.

Co je potřeba udělat na podzim na zahradě

Třináct rad, co byste měli udělat na podzim na zahraděNaposledy posekejte trávník.Pravidelně shrabujte listí.Zryjte všechny záhony po sklizni zeleniny a zaryjte i drobné zbytky rostlin.Na zimu zahradu dokonale odplevelte.Zahradu často zalévejte.Podzim je čas na sázení ovocných stromků, bobulovin a růží.

Kdy co dozrává

Už od června si můžete pochutnat na výtečných českých broskvích, rybízu, malinách a mnoha dalších dobrotách. V červenci se k nim přidávají borůvky, ostružiny a také první jablka a hrušky. Poslední letní měsíc, srpen, pak patří mirabelkám, blumám, brusinkám a hroznovému vínu. Zelenina ale rozhodně nezůstává pozadu.

Jaké jsou podzimní plody

Příroda nabízí na podzim všelijaké drobné plody, které mají vysoký obsah vitaminů. Vedle ostružin to jsou zejména plody bezu černého, jedlé jeřabiny a černý jeřáb, nazývaný také arónie. Najdete ale také rakytník s jeho typickými oranžovými plody. Obtížně se sklízejí, ale mají opravdu vysoký obsah vitaminu C a karotenů.

Kdy se sklízí podzimní jablka

V polovině září dozrávají podzimní a raně zimní odrůdy jablek. Vyloženě zimní odrůdy se naopak sklízejí až počátkem října. Sklizňové zralosti již od poloviny září dosahují například odrůdy Spartan, Šampion, Melodie, Selena.

Kdy se sklízí zimní jablka

V polovině září dozrávají podzimní a raně zimní odrůdy jablek. Vyloženě zimní odrůdy se naopak sklízejí až počátkem října. Sklizňové zralosti již od poloviny září dosahují například odrůdy Spartan, Šampion, Melodie, Selena.

Co jíst v září

Září a říjen jsou bohaté měsíce na sezónní zeleninu a ovoce

Poslední pozdrav od léta nám dají papriky, okurky a rajčata a hojně se sklízí brambory, brokolice, červená řepa, kapusta, květák, pórek, špenát, fazolky, zelí a další chutná zelenina.

Kdy trhat zimní jablka

V polovině září dozrávají podzimní a raně zimní odrůdy jablek. Vyloženě zimní odrůdy se naopak sklízejí až počátkem října. Sklizňové zralosti již od poloviny září dosahují například odrůdy Spartan, Šampion, Melodie, Selena.

Kdy sklízet jablka a hrusky

Pokud se stopka od větvičky oddělí snadno, je plod zralý.

Na konci stopky se již vytvořila korková vrstva mrtvých buněk, která má plod i se stopkou od mateřského stromu oddělit. Poté lze jablka a hrušky sklízet česáčkem bez toho, abychom zároveň trhali větévky, často i s pupeny, které jsou zárodkem příští úrody.

Co pestovat přes zimu ve skleníku

Špenát – kapusta, zelí, čínské zelí a většina kořenových plodin, jako pór, řepa, mrkev, tuřín, pastinák a ředkvičky si s klidem můžete na zimu do skleníku vysadit, výsledkem bude dřívější a chutná sklizeň. Cibule – existuje poměrně málo druhů sadbové cibule, které by rostly v zimě v nevyhřívaném skleníku.

Jakou zeleninu do skleníku

Pro pěstování ve skleníku se hodí zejména košťálová a listová zelenina, jako jsou salát a kedlubny, a také lilkovité rostliny jako jsou rajčata, lilek a papriky. Pod sklem lze ale skvěle pěstovat i bylinky, jako je bazalka, řeřicha, nebo i okurky.

Co udělat na zahradě před zimou

14 tipů, jak připravit zahradu na zimuPosekejte trávník.Ostříhejte živý plot.Shrabejte listíKompostujte.Zrušte záhony.Zryjte záhony.Postarejte se o bylinky a trvalky.Sázejte.

Co se sází v zimě

Na podzim a za příznivého počasí i na začátku zimy můžeme vysévat mrkev, kořenovou i naťovou petržel, cibuli a včetně šalotky, zimní odrůdy česneku (paličák i nepaličák), košťálovin (např. květák Arktur a hlávková kapusta Arkta) a také přezimující špičaté zelí.

Co se dá sázet v září

I začátkem září je v klidu možné vysadit některé druhy zeleniny. V tomto období je ideální zasít ředkvičky či raný salát. Vysít můžete také i listový špenát, který budete moci sklízet již začátkem jara. Stejně tak jako špenát můžete zasadit i petržel, či kerblík.

Co roste na poli na podzim

Kypří se půda, ničí plevel, pole se hnojí a ořou. Právě na důkladnosti podzimní péče o pole se odráží úroda následujícího roku. Některé rostliny se sejí již na podzim, jsou to takzvané ozimy a patří mezi ně například pšenice, ječmen nebo řepka.

Kdy je sklizeň brambor

Nejlépe je orientovat se podle natě. Jakmile začne nať žloutnout a zasychat, je to znamení toho, že brambory už neporostou a proto je nejvyšší čas je vykopat. Při vykopávání brambor postupujte pomalu a opatrně. Spěch se nevyplácí.

Kdy sklízet pozdni jablka

Jablka na zimu

Vysloveně zimní, dlouho skladovatelné odrůdy byste proto neměli sklízet dřív než v půli října. Otrháte-li plody příliš brzy, během skladování se scvrknou, ztratí šťávu a jejich chuť bude mít k dokonalosti daleko. Slabé přízemní mrazíky plody na stromech nepoškodí.

Jak se pozná zralé jablko

S pružením to jde i bez nože. Plně vyzrálá jablka mají o něco měkčí strukturu než nezralá. Dobrým způsobem, jak vyzkoušet zralost ovoce, je lehce ho stisknout mezi prsty a palcem. Pokud se jablko trochu prohne, je již zralé.

Kdy se sklízí jablka Rubinola

*Rubinola – sklízíme v polovině září, konzumně dozrává v listopadu a skladovat je můžeme do března. *Rucla – sklizňová zralost je začátkem října, konzumní koncem listopadu, ovoce lze skladovat do března.