Co je za svátek v listopadu?

Co je za svátek v listopadu?

Co se slaví v listopadu

V České republice připadá na listopad státní svátek Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva (17. listopadu), který připomíná uzavření českých vysokých škol nacisty v roce 1939 a také studentské protesty, kterými v roce 1989 začala Sametová revoluce.

Co je za svátek 1 listopadu

1. listopad – Svátek všech svatých – Křesťanský svátek, který připomíná všechny svaté a na nejž navazuje také svátek všech zemřelých o den později. Svátek slavili již Keltové, pro něž byl 1. listopad zároveň počátkem roku a měl o to větší symboliku, neboť přelom roku je koncem něčeho starého a zároveň novým začátkem.
Archiv

Co je typické pro listopad

Název měsíce listopad je odvozen od padání listí, které je pro tuto roční dobu typické. Ve starém římském kalendáři byl měsícem devátým, tedy „novem“ a odtud se vzal hojně užívaný název november. Listopadové počasí se vyznačuje největším množstvím oblačnosti v roce. Průměrně je obloha zatažená z 80 %.

Kdo má svátek v listopadu

V listopadu slaví svůj svátek Felix, Tobiáš, Hubert, Karel, Karla, Miriam, Liběna, Saskie, Bohumíra, Bohumír, Bohdan, Evžen, Martin, Benedikt, Tibor, Sáva, Leopold, Gertruda, Otmar, Mahulena, Romana, Alžběta, Nikola, Albert, Cecílie, Klement, Emílie, Kateřina, Artur, Xenie, René, Zina, Ondřej.
Archiv

Co je za den 3 listopadu

1918 – Na Staroměstském náměstí v Praze byl stržen mariánský sloup. 1980 – Byla vyhlášena CHKO Bílé Karpaty. 1992 – Po svržení komunistického režimu byla na setkání mluvčích v Praze oficiálně ukončena činnost Charty 77. 2009 – Prezident Václav Klaus podepsal Lisabonskou smlouvu.

Co se slaví 25 listopadu

Dnes má svátek – Kateřina – 25.11.2019 | Svátky Centrum.cz.

Co je za den 2. listopadu

Římskokatolická církev a některé další západní církve navazují 2. listopadu na Svátek Všech svatých Památkou zesnulých, tj. vzpomínkovým dnem na všechny blízké zemřelé, lidově tzv. dušičkami.

Co se slaví 19 listopadu

Mezinárodní den mužů (zkráceně MDM) je mezinárodní den určený k oslavě všech mužů a připadá na 19. listopad. Je slaven ve více než 60 zemích.

Co se slaví v říjnu

V České republice připadá na říjen státní svátek Den vzniku samostatného československého státu (28. října), který připomíná vznik Československé republiky v roce 1918. Od roku 2019 se také připomíná významný den: Památný den sokolstva (8. října).

Kdo má svátek 15 listopadu

Dnes má svátek – Leopold – 15.11.2018 | Svátky Centrum.cz.

Kdo má svátek 24 listopadu

24. listopadu má svátek Emílie. Oblíbenost jmen Emílie.

Co to je Dušičky

Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých či lidově Dušičky (lat. In commemoratione omnium fidelium defunctorum), která připadá na 2. listopadu, je v římskokatolické církvi dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za duše v očistci.

Kdy se chodi na hroby

Uctít památku zesnulých a navštívit hroby svých blízkých je v období Dušiček (2. listopadu) tradice pro většinu Čechů.

Kdy je Mezinárodní den sexu

Ústí nad Labem – 6.9. … mezinárodní den sexu,… | Facebook.

Co se stalo 5 11

Události1874 – Konal se první ročník Velké pardubické.1882 – Na pražském Žofíně poprvé zaznělo souborné provedení Mé vlasti Bedřicha Smetany.1905 – V Praze se konalo další shromáždění ve prospěch všeobecného volebního práva.1935 – Novým předsedou československé vlády se stal Milan Hodža.

Co znamená říjen

Název říjen má stejnou motivaci jako září, odvozuje se také od slova říje. Je však přímo měsícem říje, měsícem zvířecího páření, původ názvu souvisí se slo- vesem řváti, staročesky řúti (po provedení hláskové změny říti s tvary přítomnými řuju, řuješ).

Kdo má svátek 24 11

Emílie slaví svátek dne 24.11.

Emílie je ženským křestním jménem s mužským protějškem ve jménu Emil. Variantou jména je i Emilia.

Kdo má svátek 10 11

Dnes má svátek – Evžen – 10.11.2022 | Svátky Centrum.cz.

Kdo má svátek 28 listopadu

Kalendář svátků – Listopad

Datum Jméno
28. 11. Renée
28. 11. René
29. 11. Zina
30. 11. Ondřej

Kdo má svátek 22 listopadu

Na této stránce jste se dozvěděli, že 22. listopadu slaví svátek (jmeniny) Cecílie, Cecília, Cecilián, Šejla, Mark, Cecylia, Cäcilia, Silja, Salvator, Rufus.

Jak se slaví Halloween v Česku

Halloween nemá v České republice dlouhou tradici, přesto jeho obliba roste. Pro děti se pořádají průvody masek, dlabou se dýně a nejen obchody, ale už i domácnosti často zdobí halloweenské dekorace.

Kdo vymyslel Halloween

Tradici Halloweenu přinesli do Ameriky Irové. Také tento obyčej má podobně jako křesťanská Památka zemřelých dávné kořeny v pohanském, nejspíš keltském svátku. Irové ve své vlasti vyřezávali do vydlabané řepy nebo brambory strašidelné obličeje, které poslední říjnový den kladli se zapálenou svíčkou na okenní římsy.

Kdy je den holek

Svátek všech dam, holek, slečen, žen i paní připadá na 8. března. I přesto, že si Mezinárodní den žen starší generace často spojují se socialistickou propagandou, v současnosti je MDŽ oslava ženství bez rozdílu. Plánujete v tento den obdarovat ženu, které si vážíte

Kdy je den bez trenek

Mezinárodní den bez kalhotek skutečně existuje a připadá na 22. června. Slaví se prý od roku 2012 a celé to začala údajně parta vyznavačů chození "naostro" na Facebooku až to přerostlo k vyhlášení Mezinárodního dne.

Co se děje v říjnu

Co se děje v lese

Přichází babí léto, barvící se listy stromů začínají opadávat, kvetou ocúny. Odlétají holubi a špačci, objevují se husy polní, můžeme pozorovat podzimní tah sluk. Začíná říje daňčí zvěře a říje jelena siky, končí říje jelení zvěře. Srncům začíná období shazování parůžků.