Jak udělat Jelitový prejt?

Jak udělat Jelitový prejt?

Jak správně připravit prejt

Teflonovou pánev lehce vymázneme sádlem a přidáme malou cibuli nakrájenou na drobné kostičky a osmažíme ji. Potom přidáme jitrnicový prejt a také ho osmažíme, stále mícháme, aby se směs nepřipalovala. Dusíme asi 10 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Archiv

Jak udělat domácí prejt

Vařené maso z kolene nakrájíme nahrubo společně s bůčkem a vepřovými játry a umeleme na masovém strojku. Žemle nakrájíme na kostky, zalijeme ochuceným vývarem z masa a necháme prosáknout. K masu přidáme vymačkané žemle, ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, mletým pepřem, mletým novým kořením a solí.
Archiv

Jak dlouho se peče Jelitovy prejt

Jitrnicový prejt

Směs důkladně promícháme, dáme do vymaštěného pekáče a pečeme 30-45 minut. Podáváme s brambory a dušeným kysaným zelím.

Jak dlouho se dělá prejt

Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a vyždímané žemle, všechno koření, česnek rozetřený se solí a trochu vývaru. Směs důkladně promícháme, dáme do vymaštěného pekáče a pečeme 30-45 minut.

Jak udělat prejt na pánvi

Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře prohřát. Pak přidáme rozšlehaná vejce, která necháme za stálého míchání srazit. Směs ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou dle chuti a podáváme.

Co se hodí k prejtu

Prejt jako od řezníka recept

Jako příloha se hodí brambory a zelí v jakékoliv úpravě, popřípadě chleba.

Co obsahuje prejt

Složenívepřové maso – 45%vařené ječné kroupy.vývar.- pitná voda.- jedlá sůl.- vepřové bílkoviny.vepřová krev.vepřové kůže.

Jak se dělá Obcházka

Postup: do kastrolu dáme sádlo,cibuli (nakrájenou),zpěníme, přidáme zelí, dusíme do změknutí. Přidáme nastrouhanou bramboru, dochutíme a přidáme na talíř.

Jak se peče prejt

Hotový prejt rozložíme do pekáče vymazaného sádlem, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 40 minut. Podáváme ho s vařenými bramborami a kysaným zelím nebo s pečivem.

Jak jíst prejt

K prejtu se obvykle podávají vařené brambory, za vyzkoušení ale stojí zapéct ho přímo s bramborami a získat tak rovnou celé hlavní jídlo včetně přílohy v jednom. Jelikož si jitrnicový prejt báječně rozumí jak s bramborami, tak i s kysaným zelím a kapustou, dá se přidat v menším množství do placek ze zmíněných surovin.

Jak připravit kupovaný prejt

Na pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibulku. Přimícháme pokrájený prejt nebo vymačkané jitrnice a rozmělníme vidličkou. Zamícháme a ten, kdo chce, může přidat sůl, pepř, majoránku. Necháme opéct.

Jak zavařit prejt

Horký jitrnicový prejt rozdělíme do sklenic, cca 3 cm pod horní okraj a ihned zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 90 minut při mírném varu. Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme na temném a studeném místě. Před konzumací sklenice vložíme do teplé vody, necháme ohřát a vyklopíme.

Jak uchovat prejt

Prejt, na který nám už nevybyla střívka, namačkáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 50 minut při teplotě 100 C.

Jaké koření se dává do jelit

Jako koření používáme kmín, nové koření, zázvor a hřebíček, a samozřejmě sůl, pepř a majoránku. Zabijačkové koření na jelita musí být vždy mleté. Kroupy vaříme den před zabijačkou, vaříme je v dostatečném množství vody, aby se nepřipalovaly, po uvaření je zbavíme šlemu a necháme okapat.

Co udělat z prejtu

Uvařené brambory rozšťoucháme nahrubo s drobně pokrájeným prejtem (světlým nebo tmavým), dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce, promícháme a zahustíme moukou. Mokrou rukou tvarujeme placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Před smažením můžeme ještě obalit ve strouhance.

Jak dlouho PECT prejt a kroupy

Když se hmota trochu rozvaří, není to na škodu. Narovnáme do vymaštěného pekáčku, posypeme dvěma stroužky česneku pokrájenými na plátky, pokapeme dvěma lžícemi oleje z vlašských ořechů a pečeme na 220 stupňů půl hodiny, dokud se neudělá kůrčička. Podáváme s brambory a kysaným zelím.

Jak dlouho vydrží jelito v lednici

Jak dlouho vydrží jitrnice v lednici

Domácí jitrnice konzumujeme co nejdříve. V sáčku v chladničce nám vydrží maximálně 2 dny, poté je můžeme tepelně zpracovat a prodloužit jim tak životnost o 1-2 dny.

Jak dlouho se delaji jelita

Jelita propíchneme vidličkou, poklademe do pekáčku vymaštěném lžící sádle, mírně je podlijeme vodou, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme – prohříváme 30 minut, pak pekáček odklopíme a krátce zapečeme na 200-220 °C, stačí 5-10 minut.

Jak se pripravuje jelito

Střívka dobře propláchněte a naplňte je prejtem, zašpejlujte. Vařte je asi 40 minut ve vodě těsně pod bodem varu. Pak je opláchněte ve studené vodě, rozložte a nechte vychladnout. Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Jak vylepšit prejt

Koupený prejt vyjmeme z obalu, nakrájíme a vložíme do pekáčku. Můžeme opepřit a přidat majoránku a lisovaný česnek. Podlejeme a dáme do trouby péci. Jakmile se prejt rozpeče zamícháme.

Jak správně upéct jelita

Jelita propíchneme vidličkou, poklademe do pekáčku vymaštěném lžící sádle, mírně je podlijeme vodou, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme – prohříváme 30 minut, pak pekáček odklopíme a krátce zapečeme na 200-220 °C, stačí 5-10 minut.

Jak dobře upéct jelita aby nepraskly

Aby jelita při pečení nepraskla a jejich obsah se nerozlil po celém pekáči, musíme je několikrát propíchnout, aby mohla pára volně odcházet, a také je pečeme pomalu, asi tak na 160 °C.

Jaké koření do jelit

Koření na 1 kg jelit:20 g třeného česneku.30 g soli.1,5 g pepře.0,5 g mleté nové koření0,5 g kmín drcený ( nebo mletý )1 g majoránky.

Jak dlouho se vaří jelita

03. Zašpejlovaná jelítka vkládejte do vroucí vody a vařte při teplotě 90 stupňů 20 až 30 minut (podle velikosti jelítek). Stupeň uvaření kontrolujte propíchnutím naostřenou špejlí – z jelita nesmí vytékat krev, ale jen čirá šťáva. Hotová jelita můžete skladovat v lednici tři až čtyři dny.

Jak na jitrnici aby nepraskla

Jelita a jitrnice můžete ohřát a krátce osmahnout přímo na pánvi. Zahřejte ji na střední teplotu a rozpalte na ní jednu lžíci sádla. Při této metodě přípravy jitrnice i jelita ráda praskají. Případně je dejte do pekáče a opečte je v troubě při teplotě 160 – 170 °C dokud se na povrchu nevytvoří slabá křupavá kůrčička.