Na co se vztahuje Lítačka?

Na co se vztahuje Lítačka?

Na co všechno platí Lítačka

Jízdenky platí ve všech linkách PID, včetně vlaků a příměstských autobusů. Výjimkou jsou pouze 15minutové jízdenky, které neplatí ve vlacích – ale jejich nákup v aplikaci Vás v těchto případech upozorní. Další informace o možnosti použití jednotlivých typů jízdenek naleznete na webových stránkách pid.cz.

Kam až mi platí Lítačka

Aplikace PID Lítačka už tato omezení nemá. Může jí využívat Čech i turista, člověk s kontaktní či bezkontaktní platební kartou, ceny jízdenek jsou bez přirážek či poplatků za odeslání SMS a jízdenky platí ve všech prostředcích PID v Praze a na celém území Středočeského kraje.

Jak funguje Lítačka Praha

Samotná Lítačka je pouze nosičem jízdenky – přepravního časového kuponu. To znamená, že si nejdříve musíte pořídit kartu a teprve poté na ni nahrajete kupón. Můžete ji získat buď v osobní, nebo v anonymní verzi. Osobní Lítačka: Je na ní vytištěna barevná fotografie majitele spolu s jeho jménem a příjmením.
Archiv

Jak si koupit kupón na lítačku

Kde zakoupím dlouhodobé kupóny Elektronické dlouhodobé kupóny lze zakoupit na e-shopu pidlitacka.cz, v mobilní aplikaci PID Lítačka, v Zákaznickém centru Lítačka ve Škodově paláci, na e-shopu DPP nebo na kontaktních prodejních místech DPP. Na kartu lze kupón zakoupit taktéž na pobočkách ve Středočeském kraji.

Kam platí Lítačka ve vlaku

Přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu a časové jízdenky lze použít ve všech osobních a spěšných vlacích a ve vybraných spojích dálkové dopravy na tratích integrovaných v PID. Pro časové kupóny PID lze využít jako nosič vašeho jízdného nejen Lítačku, ale také In Kartu ČD.

Co patří do PID

Do systému PID patří pouze osobní a spěšné vlaky a vybrané rychlíkové a spěšné linky – vždy jen 2. vozová třída (seznam rychlíků). Na integrovaných linkách a úsecích lze využít kromě tarifu dopravce také jízdní doklady PID. Některé vlakové linky S nemusí být integrovány v celé své trase (zejména dále od Prahy).

Ve kterých vlacích platí Lítačka

Jízdenky PID – Pražská integrovaná doprava. Přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu a časové jízdenky lze použít ve všech osobních a spěšných vlacích a ve vybraných spojích dálkové dopravy na tratích integrovaných v PID. Pro časové kupóny PID lze využít jako nosič vašeho jízdného nejen Lítačku, ale také In Kartu ČD.

Kde všude platí PID

Chcete využít pražské hromadné dopravy a zajímá vás, jakou jízdenku si koupit a kde ji získat Všechny níže uvedené jízdenky platí na všech linkách PID v Praze, což zahrnuje: metro, tramvaje, autobusy (kromě linky AE), lanovku na Petřín, přívozy a integrované osobní vlaky (linky S).

Jak dlouho mi platí Lítačka

Věděli jste, že jako držitelé karty Lítačka si můžete ověřit její aktuální platnost online Stačí, abyste se přihlásili (registrovali) k účtu karty Lítačka na webu pidlitacka.cz. Platnost si samozřejmě můžete nechat ověřit i na výdejních místech či telefonicky.

Jak si koupit roční lítačku

Nejjednodušší cesta pro získání karty Lítačka je vytvořit online žádost a nechat si kartu zaslat na některé z našich kontaktních míst, či poštou na vámi zvolenou adresu. Kartu Lítačka je rovněž možné získat expresně (na počkání) v Zákaznickém centru Škodova paláce v Praze.

V jakých pásmech platí Lítačka

*** Jízdní doklad za 30 Kč (resp. 15 Kč, popř. 7 Kč) lze využít pro příměstskou cestu mezi třemi vnějšími pásmy nebo pro kombinaci pásem 0, B, 1 nebo B, 1, 2. Pouze plnocennou variantu za 30 Kč lze též využít pro vnitroměstskou cestu po pásmech P, 0 a B (území Prahy), pak platí pouze 30 minut.

Kam plati Lítačka ve vlaku

Jízdenky PID – Pražská integrovaná doprava. Přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu a časové jízdenky lze použít ve všech osobních a spěšných vlacích a ve vybraných spojích dálkové dopravy na tratích integrovaných v PID. Pro časové kupóny PID lze využít jako nosič vašeho jízdného nejen Lítačku, ale také In Kartu ČD.

Jak funguje Lítačka v mobilu

QR kód na mobilní zařízení je potřeba přiložit k odbavovacímu zařízení tak, aby byl z displeje zachycen celý QR kód. Pro předložení jízdenky pomocí NFC musí být NFC zapnuto na mobilním zařízení i v mobilní aplikaci. Mobilní zařízení musí být odemčeno a mobilní aplikace musí být zapnuta.

Jak dlouho platí Lítačka

Provozovatel karty Lítačka ovšem společně s Magistrátem hl. m. Prahy rozhodl o automatickém prodloužení původně exspirujících karet, a to o tři roky. „Rozhodnutím prodloužit platnost karet Lítačka o tři roky chceme vyjít vstříc všem cestujícím v hlavním městě a ulehčit jim tak starosti s vyřizováním nové karty.

Ve kterých vlacích platí PID

Do systému PID patří pouze osobní a spěšné vlaky a vybrané rychlíkové a spěšné linky – vždy jen 2. vozová třída (seznam rychlíků). Na integrovaných linkách a úsecích lze využít kromě tarifu dopravce také jízdní doklady PID.

Jak prokázat slevu na jízdné

S průkazem ISIC můžeš mít nárok na státem nařízenou slevu v dopravě. Od 1. dubna 2022 platí vládní nařízení, které určuje slevu 50 % z plného jízdného napříč celou ČR v autobusové i vlakové dopravě pro děti, studenty a seniory. Slevu můžeš využívat celoročně bez jakéhokoli časového omezení.

Jak se platí ve vlaků

V automatu na jízdenky nebo u strojvedoucího

Nastoupit můžete pouze s předem zakoupenou jízdenkou, kterou si ihned po nástupu označíte v označovači na jízdenky. Jízdenky si můžete zakoupit i v doplňkovém prodeji přímo u strojvedoucího nebo v automatu na jízdenky umístěném ve vybraných vozech.

Kdo jezdí v metru zdarma

Konkrétně jde o následující kategorie: Dítě od 6 do 10 let – věk se neprokazuje, s výjimkou vlaků Dítě od 10 do 15 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků Senior od 65 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků

Kdo neplati MHD Praha

Kdo cestuje za 0 Kč Doprovod osobou starší 10 let. Český průkaz ZTP nebo ZTP/P. S průkazem ZTP/P je přeprava zdarma i pro průvodce.

Kdo má nárok na slevu jízdného

Na slevy v jízdném mají nadále nárok děti, studenti a senioři! Vybrané skupiny cestujících budou mít od pátku 1. dubna 2022 na základě rozhodnutí vlády menší slevu na jízdném ve veřejném dopravě než dosud. Stávající výše slevy 75 % ze základního jízdného se pro děti, studenty a seniory snižuje na 50 %.