Jak chránit cibuli před škůdci?

Jak chránit cibuli před škůdci?

Kdy postřik cibule

Chemická ochrana. S ochranou cibule je třeba začít včas, to znamená již před výskytem prvních příznaků, a to většinou již v červnu. Podle průběhu počasí je třeba ošetření opakovat v 7 až 14 denních intervalech v závislosti na průběhu počasí a podle druhu přípravku až do fyziologické zralosti rostlin.

Jak se zbavit Vrtalek

Jak se vrtalce bránit

Pěstujeme raději cibuli z jarních výsevů než z podzimních, porosty překrýváme netkanou textilií (cibuli v dubnu až květnu, pór během srpna a září). Při napadení zeleniny vrtalkou použijeme povolené insekticidy. Na podzim důsledně likvidujeme napadené zbytky rostlin a často pomůže i hluboká orba.

Kdy zakrýt pórek

Agrotechnická opatření Je doporučeno zakrývat pórek sítěmi, jakmile se mouchy podzimní generace vylíhnou a zakopat jakékoliv zbytky rostlin obsahující kukly tak hluboko, jak je to jen možné do půdy. Silně napadené rostliny je důležité odstranit z porostu i ze skladu a nekompostovat je.

Jaký postřik na česnek

Nejčastěji se využívá postřik nebo zálivka. Nejoblíbenějším přípravkem je Karate Zeon 5 CS. Jedná se o postřikový insekticid na ochranu plodin proti savým a žravým škůdcům. Hmyz usmrcuje jako dotykový a požerový jed.
Archiv

Čím ošetřit cibuli

K přímé ochraně menších ploch se dá použít netkaná textilie, kterou cibuli přikryjeme. Květilka je zavrtaná v listech, proto se musí používat insekticidy s hloubkovým účinkem. Z chemických insekticidů jsou doporučeny přípravky na bázi diazinonu a fenitrothionu.

Čím se hnojí cibule

Cibule se nesmí pěstovat po přímém hnojení chlévským hnojem. Přírodním hnojivem může být dřevěný popel, kompost, mulč nebo slepičince, které už dnes koupíte běžně v obchodě. Mezi trvalky patří cibule zimní zvaná sečka, cibule sibiřská nebo také ošlejch.

Co proti Vrtalce

Vertimec je insekticidní a akaricidní přípravek na hubení svilušek a vrtalek na okurce, paprikách, rajčeti a na hubení mery skvrnité na hrušních. Účinek: Abamectin, účinná látka přípravku Vertimec 1.8 SC, likviduje svilušky, vrtalky a mery. Jedná se o kontaktní a žaludeční jed.

Co napadá pórek

Titulem největší škůdce pórku by se mohla chlubit drobná moucha s poetickým jménem – vrtalka pórová. Český název si vysloužila za způsob kladení vajíček: kladélkem propichuje list a vajíčka klade do úhledných řádků.

Co sázet po pórku

Pórku se skvěle daří v sousedství brokolice, zelí a celeru. Mezi vyšší zeleninou má tendenci se pěkně vytáhnout a vybělit. Dobře roste také mezi jahodami a saláty.

Čím se stříká česnek

Houbomilka je moucha, takže podle potřeby si přeletí. Mrkněte i po sousedech, jestli ji v česneku mají. Ale pro příští rok bych doporučoval postřik, pokud máte větší plochu, při menší ploše je pohodlnější i jistější překrytí bílou netkanou textilií.

Co žere česnek

Na česneku škodí i housenky můry molíka česnekového. Housenky se poznají podle světle zeleného zbarvení s černými tečkami a žluté hlavy. Během vegetace žijí uvnitř listů, kde vytvářejí chodbičky. Listy silně napadených rostlin se deformují.

Kdy hnojit cibuli

Zalévání, mulčování, hnojení

Až se budou cibule zvětšovat, mulč odstraňte, nebo ponechejte ve velmi tenké a lehké vrstvě, aby cibulím nic nebránilo v narůstání. Tekutým organickým hnojivem můžete sazeničkám přilepšit tři týdny po výsadbě, a poté každé další tři týdny.

Proč se kroutí nať cibule

Odpověď: Kroucení cibulové natě způsobují larvy květilky cibulové (Delia antiqua). Květilky patří mezi dvoukřídlý hmyz a jsou podobné mouše. Přezimuje kukla, z které se v květnu líhnou dospělci.

Co potřebuje cibule

Cibule potřebuje růst ve výživné půdě, dobře prokypřené a zavlažené. Pěstujeme ji ze sazeniček (cibulek) nebo ze semínek. Sazeničky nám ušetří čas, ze semínek cibule roste trochu déle. V případě pěstování ve skleníku se cibule vysazuje na přelomu února a března, ven na zahrádku se sází v dubnu a květnu.

Jak se zbavit Trasnenek

Třásněnek se nejrychleji zbavíte tak, že listy rostliny postříkáte univerzálním přírodním postřikem jako je NeemAzal nebo Agro Natura Rock Effect. Dlouhodobou ochranu před třásněnkami zajistí jednorázová aplikace dravého roztoče T. pyri, který požírá larvy třásněnek.

Co na Květilku cibulovou

Chemická ochrana v současnosti není možná, protože nejsou autorizovány žádné přípravky proti květilce cibulové. Neautorizovaný účinek by mohly mít správně použité pyrethroidní přípravky, v našem případě insekticidy.

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Co nepěstovat vedle sebe – konkrétní příkladyčervená řepa, salát X špenát.zelí X jahody.kapusta kadavá X růžičková kapusta.okurky X rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice.fazole X fenykl.šalotka X hrách, fazole.

Co můžeme sázet po cibuli

Co lze vysadit po cibuliŘepa.Jahody.Lilek.zelí.Mrkev.Okurky.Cuketa.Dýně.

Jak chránit česnek

Nejúčinnější mechanickou ochranou na zahrádce je zakrytí celého záhonu česneku podle počasí, někdy již koncem únoru bílou netkanou textilií, která se ze záhonu odstraní až v dubnu. Chemické postřiky se aplikují ihned, když 3 – 4 dny po sobě v odpoledních hodinách teploty dosáhnou okolo 10 °C.

Kdy odkrýt česnek

Ošetření insekticidním postřikem bychom v zeleninových zahradách měli nechávat pouze jako krajní variantu. Postřik je třeba provést preventivně, při prvním jarním oteplení. A to bez ohledu na to, zda už česnek vzchází nebo ne. Tedy obvykle koncem února či počátkem března.

Kdy se stříká česnek

Možnosti ochrany. Ošetřují se jen porosty zimního (na podzim sázení) česneku brzy na jaře buď ve formě postřiku nebo zálivky. Postřik je třeba udělat ihned po prvním jarním oteplení nad 10 ° C ao dva týdny ho třeba zopakovat. Zálivka se provádí jen jednou, 14 dnů po prvním zmiňovaném oteplení.

Proč žloutnou listy u česneku

Žloutnutí a zasychání konečků natě u česneku je téměř vždy důsledkem nedostatku přijatelného dusíku v půdě. Česnek nepotřebuje vysoké dávky dusíku, ale vyžaduje ho, hlavně na začátku vegetace, v pohotové formě, neboť u něho probíhá intenzivní růst.

Jak hluboko se sází cibule

Sázení cibule

Řádky by od sebe měly mít vzdálenost asi 20 centimetrů, jednotlivé sazečky či semena přibližně 8 centimetrů. Semena vyséváme pouze 2-3 centimetry pod povrch a opatrně zaléváme, jsou totiž drobná. Sazečky ukládáme přibližně 5-8 centimetrů hluboko.

Jaký postřik na cibuli

V místech s pravidelným výskytem se neobejdete bez chemické ochrany, kterou je třeba dělat od června a to nejlépe třikrát, tedy na začátku, v polovině a na konci měsíce. Pro tato ošetření se doporučujeme přípravek Ortiva.

Kdy je cibule toxická

Je ale třeba dbát na to, abyste ji používali vždy čerstvou. Nakrájená cibule totiž po 12 až 24 hodinách začne vytvářet jedovaté toxiny. Můžete z toho dostat i žaludeční infekci.