Co se seje v září?

Co se seje v září?

Co se pestuje v září

I začátkem září je v klidu možné vysadit některé druhy zeleniny. V tomto období je ideální zasít ředkvičky či raný salát. Vysít můžete také i listový špenát, který budete moci sklízet již začátkem jara. Stejně tak jako špenát můžete zasadit i petržel, či kerblík.
Archiv

Co se dělá na zahradě v září

V okrasné zahradě přeje září výsadbě trvalek, cibulovin, vřesů a růží Začátek podzimu je ideální pro výsadbu, přesazování a dělení trsů trvalek – díky častějším dešťům a nižším teplotám se v půdě udrží více vlhkosti, sazenice tak snadněji zakoření.

Co se dá sázet v říjnu

Třeba takový salát, ředkvičky, mrkev nebo špenát. Sazenice těchto rostlin se přitom sází nejlépe již v průběhu září nebo začátkem října, aby zvládly zakořenit a na jaře vám udělaly radost v podobě čerstvé úrody. Stejně tak se na podzim sází cibuloviny jako cibule nebo česnek.
Archiv

Co je potřeba udělat na podzim na zahradě

Třináct rad, co byste měli udělat na podzim na zahraděNaposledy posekejte trávník.Pravidelně shrabujte listí.Zryjte všechny záhony po sklizni zeleniny a zaryjte i drobné zbytky rostlin.Na zimu zahradu dokonale odplevelte.Zahradu často zalévejte.Podzim je čas na sázení ovocných stromků, bobulovin a růží.

Co všechno se dá pěstovat na zahradě

Budete překvapeni, jak snadné to je.Salát. Salát patří mezi nejlepší zeleninu pro pěstování pro začátečníky.Rukola. Rukola se jako většina bylinek pěstuje velmi snadno a hodí se například do salátů.Okurka. Okurky jsou křupavé a také velmi osvěžující.Řepa.Kapusta.Paprika.Rajčata.Cuketa.

Co síť v srpnu

12 druhů zeleniny, které můžete vysít v srpnuSalát. V srpnu je stále vhodný čas na výsev salátů.Štěrbák. Listovou zeleninu podobnou salátu můžeme vysít na venkovní záhony pod netkanou textilii, nebo do skleníku či pařeniště.Špenát.Šrucha zelnáČekanka salátováŘedkvičky.Cibule.Kapusta.

Co se dělá v říjnu na zahradě

V říjnu zahrada vydává poslední pozdní ovoce a zeleninu, barví se do podzimních tónů. Je nejvhodnější doba k výsadbě většiny dřevin, okrasných i ovocných, a také růží. Můžete také založit skalku, zasadit česnek… Pokud neprší, je to ideální čas pro úpravy i novou tvorbu – není horko, ani příliš zima.

Co dělat teď na zahradě

Budeme stříhat, hrabat, vysévat, sázet, čistit, zametat, prořezávat, stříkat, okopávat, zalévat, provzdušňovat a tak dále. Připomeneme vám březnové zahradnické úkoly, které odstartují sezónu na vaší zahradě.

Co se sází na zimu

Na podzim a za příznivého počasí i na začátku zimy můžeme vysévat mrkev, kořenovou i naťovou petržel, cibuli a včetně šalotky, zimní odrůdy česneku (paličák i nepaličák), košťálovin (např. květák Arktur a hlávková kapusta Arkta) a také přezimující špičaté zelí.

Jakou zeleninu sázet v červenci

V červenci můžeme vysít mrkev, především odrůdy s kratším či kulatým kořenem, černou ředkev, červenou řepu, kedluben, zeleninový fenykl, brokolici, endivii, keříčkové fazolky, mangold i špenát. Je také čas pro výsev zimní zeleniny: růžičkové kapusty, kadeřávku, póru.

Co se dá sázet na podzim

Ze zeleniny můžete na podzim sázet i petržel, ředkvičky, salát, cibuli, pastinák a mrkev. Nezapomeňte je chránit překrytím netkanou textilií, až se budou blížit první mrazy. Z bylin si můžete dovolit na podzim zasadit levanduli, šalvěj nebo mateřídoušku, které jsou velmi odolné.

Které keře stříhat na podzim

Na podzim ostříhejte růže. Můžete ostříhat i trvalky a keře, které zežloutly a jejich stonky se ohnuly k zemi. Keře a křoviny lze dokonce zkrátit na čtvrtinu jejich velikosti.

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Co nepěstovat vedle sebe – konkrétní příkladyčervená řepa, salát X špenát.zelí X jahody.kapusta kadavá X růžičková kapusta.okurky X rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice.fazole X fenykl.šalotka X hrách, fazole.

Které plodiny se nesnášejí

Kromě rajčat jí vadí také ředkvičky, brambory, jahody, kapusta, zelí, česnek. Pokud někoho kolem sebe snese, jsou to především: hrách, fazole, kopr, salát, pórek, cibule, celer, červená řepa, petržel, kedlubny nebo zelí. Okurky špatně porostou i jako následná plodina po rajčatech nebo květáku.

Jakou zeleninu sázet v srpnu

V srpnu můžete vysadit například saláty, polníček, roketu, špenát, mizunu nebo mibunu. Stihnete ale také klasické ředkvičky, méně obvyklou vodnici, případně i bílou nebo černou ředkev a karotku. Během srpna je možné vysazovat ještě okrasné mini papričky a mini chilli papričky.

Jakou zeleninu sázet v červnu

Co vysadit v červnu

Vyséváme rané a polorané odrůdy mrkve, rané odrůdy keříkového fazolu, červenou řepu, čínské zelí nebo salát. Sázet můžeme i polorané a rané košťáloviny a pór. Začátkem června lze sázet i silné sazenice rajčat a paprik. Výhodou je, že výsevy a mladé rostliny neohrožuje nízká noční teplota.

Co se sklízí v říjnu

Petržel, pastinák, brambory, patizon, mangold, květák, kapusta, kapusta růžičková, kedlubna, dýně hokkaido, dýně špagetová, fazolky zelené, řepa červená, salát ledový, tuřín, celer, brokolice, čekanka hlávková a zelí.

Kdy začít sázet zeleninu

Duben: Vyséváte na záhony zeleninu (mrkev, saláty, červenou řepu, černou ředkev, hrách). Vysazujete aromatické byliny (tymián, majoránku, šalvěj, rozmarýn…). Květen: Po zmrzlých vysazujete na záhony okurky, cukety, dýně, rajčata, papriky, lilky. Pro pozdní sklizeň vyséváte mrkev, saláty, červenou řepu.

Kdy se má rýt zahrada

Udává se, že nejvhodnější obdobím pro rytí je podzim po poslední sklizni zeleniny. V každém případě bychom měli půdu zrýt ještě před prvními mrazy. Nejlepší je období od poloviny září do konce října.

Co pestovat přes zimu ve skleníku

Špenát – kapusta, zelí, čínské zelí a většina kořenových plodin, jako pór, řepa, mrkev, tuřín, pastinák a ředkvičky si s klidem můžete na zimu do skleníku vysadit, výsledkem bude dřívější a chutná sklizeň. Cibule – existuje poměrně málo druhů sadbové cibule, které by rostly v zimě v nevyhřívaném skleníku.

Co se Sklizi v zime

K zeleninám, které se sklízejí i během zimního období, patří například zimní kapusta, zimní cibule, zimní salát, špenát, petržel, černý kořen, pastinák nebo polníček. Nejznámější a nejpěstovanější je ale kadeřávek, pór a růžičková kapusta.

Co zraje v červenci

Už od června si můžete pochutnat na výtečných českých broskvích, rybízu, malinách a mnoha dalších dobrotách. V červenci se k nim přidávají borůvky, ostružiny a také první jablka a hrušky. Poslední letní měsíc, srpen, pak patří mirabelkám, blumám, brusinkám a hroznovému vínu. Zelenina ale rozhodně nezůstává pozadu.

Kdy sklízet zeleninu ráno nebo večer

Náš COMPO tip pro sklizeň

Optimální doba pro sklizeň zeleniny je ve slunných dnech, kdy se odbourá nejvíce dusičnanů. Bylinky ovšem v poledním horku částečně ztrácejí své aroma. Proto je sbírejte raději dopoledne.

Jakou zeleninu na podzim

Ze zeleniny můžete na podzim sázet i petržel, ředkvičky, salát, cibuli, pastinák a mrkev. Nezapomeňte je chránit překrytím netkanou textilií, až se budou blížit první mrazy. Z bylin si můžete dovolit na podzim zasadit levanduli, šalvěj nebo mateřídoušku, které jsou velmi odolné.

Jaké trvalky sázet na podzim

K nejkrásnějším druhům patří bobkovišeň, skimie, kalina, cesmína, brslen, aukuba a jiné. Vhodný termín na jejich výsadbu je koncem léta a začátkem podzimu – tyto dřeviny potřebují teplejší počasí a dostatek vláhy, aby dobře zakořenily.