Na co si dát pozor v Chorvatsku?

Na co si dát pozor v Chorvatsku?

Co se nesmí vozit do Chorvatska

Do Chorvatska je zakázán dovoz jakéhokoliv množství drog a jiných omamných prostředků, byť i pro osobní potřebu. Trestné je i užívání drog. Pokud chorvatská policie tento přestupek zjistí, pachatel je potrestán peněžitou pokutou a následně vyhoštěn se zákazem pobytu na území Chorvatska.

Co si vzít do Chorvatska na pláž

Pokud na dovolené nechcete řešit problém například s výběrem plavek, protože jste si zapomněli svoje oblíbené, zabalte si ještě následujících pár věcí:Plavky.Plážové boty.Pokud se rádi potápíte tak šnorchl, brýle a ploutve.Opalovací krém.Plážový ručník a osušku.Sluneční brýle s ochranným filtrem.

Na co se podívat v Chorvatsku

Tipy na výlety a zajímavosti v ChorvatskuMořské varhany a Pozdrav slunci v Zadaru.Podmořský park a svítící obři v Pule.Bašská stezka hlaholice.Adrenalinová zipline stezka korytem Cetiny v Omiši.Ostrov Krk, který je s pevninou spojen unikátním mostem.

Co si dát k jídlu v Chorvatsku

Chorvatské speciality:Ryby a mořské plody na mnoho způsobů (na Istrii je typickou rybou sardel a sardinka)Jídla připravená pod pekou (hliněný poklop, hlavně masa)Pokrmy z mletého masa (pljeskavica, čevapi)Maneštre (studené polévky)Pašticada (dlouho vařené hovězí na víně s noky)

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Co sebou do Chorvatska 2023

Na cestudoklady* – občanský průkaz nebo pas.kartička pojištěnce.řidičský průkaz.cizí měny.drobné v cizích měnách na toalety – záleží kudy pojedete.cestovní pojištění

Na čem ležet na pláži

Osuška, ručník, deka, podložka

Pokud na pláži nejsou k dispozici lehátka nebo pokud nechcete platit za jejich pronájem, vezměte si s sebou podložku, deku nebo osušku, na které se vám bude pohodlně ležet. Nezapomeňte si také ručník, do kterého se po koupání utřete.

Co si vzít sebou za potraviny do Chorvatska

Zabalit si nějakou svačinku nebo oběd k cestování patří, hlavně když chcete trochu ušetřit. Asi nejklasičtějším jídlem na cesty jsou samozřejmě řízky s chlebem, pokud jim ale příliš nefandíte, můžete si připravit i nějakou jinou zajímavější dobrotu a nemusí to být jen obyčejné sendviče se šunkou a sýrem.

Kde je to nejhezčí v Chorvatsku

Nejkrásnější chorvatská pobytová místa (seřazeno podle abecedy):Baška na ostrově Krk.Biograd na moru.Bol na ostrově BračDubrovník.Hvar.Makarská riviéra.Medulin.Novalja na ostrově Pag.

Kde je nejlepší dovolená v Chorvatsku

Máme pro vás 7 atraktivních tipů na chorvatské destinace, které jsou doslova jako stvořené pro rodinnou dovolenou s malými, ale i odrostlejšími dětmi.Makarská riviéra, Střední Dalmácie.Riviéra Crikvenica, Severní Dalmácie.Zaton, Zadar.Lopar, ostrov Rab.Brela, Střední Dalmácie.Baška, ostrov Krk.Žuljana, Jižní Dalmácie.

Jakou rybu ochutnat v Chorvatsku

Mezi nejběžnější a přitom nejkvalitnější chorvatské ryby patří brancin, orada, kovać a zubatac. Pokud byste raději jen něco malého, vyzkoušejte třeba v mouce obalené a osmažené sardinky. Podávají se s tatarskou omáčkou a hranolky.

Jaké ovoce roste v Chorvatsku

V deltě Neretvy se ve velkém pěstuje zelenina (rajčata, papriky aj.), ovoce (mandarinky, pomeranče, citrony, broskve, meruňky a v poslední době i kiwi, které na celém přímoří úplně zdomácnělo, jakoby bylo autochtonní rostlinou).

Co je hlavní město Chorvatska

ZáhřebChorvatsko / Hlavní město

Hlavním městem je Záhřeb s celkovým počtem 779 000 obyvatel a mezi další známá města se řadí Split, Rijeka, Zadar a Dubrovník. Chorvatsko je členem OBSE, OSN, Rady Evropy, WTO, NATO a od 1.

Proč jet do Chorvatska

Nádherné pláže, čisté moře a panenská příroda. K tomu antická kultura, bohaté sportovní vyžití a jedinečné gastronomické zážitky. To a mnohem víc nabízí Chorvatsko – země, která se rozkládá na východním pobřeží Jadranského moře a na více než 1200 ostrovech a útesech.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější. Ceny jsou v hlavní sezoně nejvyšší a pobřežní destinace nejrušnější.

Jaká je nejlepší cesta do Chorvatska

Trasa přes Brno

Pro mnoho lidí je nejlepší cesta do Chorvatska právě přes Rakousko a Slovinsko. Jedná se zřejmě o nejrychlejší trasu, navíc se vyhnete tunelům, za které se platí poměrně vysoké poplatky.

Jakou deku na pláž

Stejně jako na piknik se i na pláž hodí spíše velká plážová deka. Nejenže se nemusíte neustále hlídat, zda neležíte na písku, ale uvelebí se na ní pohodlně celá rodina. Nejčastější a nejoblíbenější je plážová deka 200 × 200 cm.

Jaké lehátko na pláž

Plážové lehátko by mělo být lehké a skladné Plážové lehátko budete potřebovat sbalit do kufru, batohu, tašky. Obzvlášť, pokud poletíte za sluníčkem někam k moři, budete řešit maximální limity zavazadel. V tu chvíli oceníte lehátko, které skoro nic neváží a nezabere moc místa.

Co vařit na dovolené u moře

Ideální jsou různé směsi z mletého masa, dušené maso nebo guláš, které můžete dovařit a obměnit např. mraženou zeleninou anebo rajčatovou omáčkou. Zavařování je zdlouhavé, ale pokud jedete na dlouhou dovolenou, kde přístup k jídlu není samozřejmostí, může pár skleniček domácí stravy přijít opravdu vhod.

Co vařit pod stanem

Vhodnou variantou jsou zavařený guláš nebo zavařené karbanátky, ke kterým stačí ukrojit kus chleba. Základem pro přípravu jídel by měly být těstoviny a obiloviny, jako kuskus, bulgur, rýže. K nezaplacení jsou pak různé hotové omáčky, tuňákové konzervy a luštěniny.

Kde je nejčistší moře v Chorvatsku

A nejlepších výsledků dosáhly pláže u Dubrovníku, Krku, Vrsaru, Novigradu, Poreče či Rabu. Z celkového počtu odebraných vzorků bylo navíc jen necelé procento nevyhovujících. Takové nejvíce znečištěné místo se nachází okolo turisticky i dopravně vytíženého Splitu.

Kde je písečná pláž v Chorvatsku

Nejznámější a patrně i nejkrásnější písečnou pláží v Chorvatsku je Rajska plaža v turistickém městečku Lopar na ostrově Rab. Je dlouhá 1,5 km a atraktivní zvláště pro starší lidi, rodiny s dětmi a méně zdatné plavce. Potěší nicméně i mládež, dychtící po sportu a zábavě.

Kde je to v Chorvatsku nejhezčí

Nejkrásnější chorvatská pobytová místa (seřazeno podle abecedy):Baška na ostrově Krk.Biograd na moru.Bol na ostrově BračDubrovník.Hvar.Makarská riviéra.Medulin.Novalja na ostrově Pag.

Kde je v Chorvatsku Nejhezci moře

V zadarském průlivu se nachází velké a oblíbené letovisko Zaton. Nabízí skvělé podmínky ke slunění a koupání, především na své 1,5 km dlouhé pláži. Tuto náramnou pláž lemuje pás borovic. Pláž je písečno-oblázková a moře, které ji omývá, tu má velmi mělké dno.

Co žije v Chorvatsku za ryby

Ryby v Chorvatsku

Chorvatsky Česky Latinsky
Skuša makrela obecná Scomber scombrus
Srdela sardinka obecná (pilešard obecný, sardina) Sardina pilchardus
Škrpina ropušnice malá Scorpaena notata
Škrpun vranka mořská (štírka, vranka ostnitá, pulec ostnitý) Myoxocephalus scorpius