Čím je Slovensko zajímavé?

Čím je Slovensko zajímavé?

Čím se proslavilo Slovensko

Vysoké hory, skály, hluboká údolí, plesa. Tatry a další pohoří, hrady dokládající bohatou historii i moderní města. Nespočet turistických a cykloturistických tras činí z této země ideální destinaci pro milovníky sportu. Na své si tu ale přijde snad úplně každý.
Archiv

Co ochutnat na Slovensku

Pro Slovensko je tradiční maso (vepřové, zvěřina, renesanci zažívá skopové a různé druhy drůbeže), brambory, kyselé zelí, cibule, vepřové sádlo, obilniny a luštěniny. Mezi typické ovoce patří jablka hrušky, švestky, meruňky a broskve, ale i méně známé kdoule a blumy. Velmi populární je sběr hub, malin, jahod a borůvek.

Co vyváží Slovensko

Slovensko vyváží hlavně stroje a elektrická zařízení, vozidla, kovy a chemikálie a nerosty. Nejvýznamnějším exportním partnerem je Německo (podíl 21 %). Teritoriální struktura importu je obdobná. Největší část dovozu pochází z Německa (19,3 %) a České republiky (15,1 %).

Co se vyrábí na Slovensku

Slovensko je největším výrobcem osobních aut na světě v přepočtu na 1.000 obyvatel, v roce 2022 to bylo 186 nových automobilů na 1.000 obyvatel. K dalším významným průmyslovým sektorům patří elektrotechnický a chemický průmysl a metalurgie.

Co vime o Slovensku

Slovensko, plným názvem Slovenská republika, je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. V roce 2021 zde žilo 5 441 899 lidí. Hlavním městem je Bratislava, úředním jazykem je slovenština.

Co se pěstuje na Slovensku

Na Slovensku se pěstuje hlavně obilí (60% osevních ploch), dále pak olejniny, jednoleté a dvouleté pícniny. Brambory, luštěniny a zelenina (hlavně rajčata, bílé zelí, cibule, paprika a mrkev) se pěstují celkem na asi 3% orné půdy.

Jaké jsou tradice na Slovensku

Polévání žen vodou, pomlázka a bramborový salát na stole. To jsou tradice, bez kterých si Velikonoční pondělí dokáže představit málokterý Slovák. Ačkoli by se mohlo zdát, že se tradiční oslavy svátků jara od těch v Česku neliší, mají pro Slováky Velikonoce mnohem větší duchovní rozměr.

Co se pije na Slovensku

Mezi oblíbené nápoje patří žinčica, pivo, borovička, slivovice, ale i víno aj.

Jaká je na Slovensku měna

EuroSlovensko / Měna

ledna 2009 se na Slovensku stalo euro zákonným platidlem. Nahradilo slovenskou korunu (SKK) v neodvolatelně stanoveném směnném kurzu 1 EUR = 30,1260 SKK.

Jak vznikl název Slovensko

Slovensko vzniklo od slovenský nebo také slověnský, které původně znamenalo totéž co slovanský, a podobně i etnonymum Slověnín, pl. Slověné (později Slovák, Slováci) znamenalo totéž co Slovan, Slované. Původně se těmito názvy označoval etnický původ slovanských obyvatel nejenom Slovenska, ale i Čech a Moravy.

Jak vzniklo Slovensko

Neshody mezi českými a slovenskými politickými elitami vyústily roku 1993 v rozdělení Československa, důsledkem čehož vznikla Slovenská republika jakožto suverénní slovenský stát. Od roku 2004 je Slovensko součástí NATO a Evropské unie, v roce 2009 byla v zemi zavedena jednotná evropská měna euro.

Jaké zemědělské plodiny se pěstují v nížinách

nížiny – černozemě – pšenice, kukuřice, cukrová řepa, vinná réva, ovoce, zelenina, chmel, koně, prasata, drůbež.

Kdo chodí na Vánoce na Slovensku

Až dnes v podvečer začne Ježíšek roznášet dárky, na Slovensku se do téhož pustí Ježiško a v Budapešti Jézuska. Přestože je jeho jméno jiné, jde stále o stejnou postavu.

Co se jí na Štědrý den na Slovensku

Díky společné historii a provázanosti obou národů jsou slovenské Vánoce téměř stejné jako ty české. Na Štědrý den se často drží půst anebo se jí bezmasé pokrmy, například sváteční kapustnica / zelňačka. Večerní hodování začínají oplatky s medem a pokračují rybou s bramborovým salátem a spoustou druhů cukroví.

Co jíst na Slovensku

Slovenská kuchyně je specifickým typem kuchyně středoevropské. Ovlivněna byla kuchyní maďarskou, rakouskou či německou. Používá především vepřové a hovězí maso, mouku, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější jídla patří bryndzové halušky, živáňská anebo sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok nebo bryndza.

Jak nejlépe platit na Slovensku

Minimálně jeden bankomat najdete v každém městě, ale také ve větších vesnicích. Platit kartou se dá téměř všude. Malé provozy na vesnicích, horské chaty a menší muzea akceptují pouze hotovost. Akceptováno je několik typů kreditních a debetních karet, dominuje Visa, MasterCard a Maestro.

Čím se platilo na Slovensku před eurem

Dne 1. ledna 2009 se na Slovensku stalo euro zákonným platidlem. Nahradilo slovenskou korunu (SKK) v neodvolatelně stanoveném směnném kurzu 1 EUR = 30,1260 SKK.

Kdo je větší Česko nebo Slovensko

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), Slovenského statistického úřadu a Eurostatu. Česko mělo ke konci června 10,54 milionu obyvatel, Slovensko 5,44 milionu. Češi tvoří asi dvě procenta obyvatel Evropské unie, Slováci pak zhruba procento.

Co se pestuje ve Slovensku

Na Slovensku se pěstuje hlavně obilí (60% osevních ploch), dále pak olejniny, jednoleté a dvouleté pícniny. Brambory, luštěniny a zelenina (hlavně rajčata, bílé zelí, cibule, paprika a mrkev) se pěstují celkem na asi 3% orné půdy. Na Slovensku se nachází 6 vinařských oblastí.

Co se nejvíce pěstuje v ČR

Nejrozšířenější skupinou pěstovaných plodin zůstaly obiloviny, které v současnosti zaujímají zhruba 1,6 mil. ha, z čehož 1,3 mil. ha činí každoroční výměra pšenice a ječmene. Od začlenění ČR do EU v roce 2004 je zabezpečována regulace trhu s obilovinami prostřednictvím společné organizace trhu (SOT).

Jaké je typické vánoční jídlo na Slovensku

Typickou polévkou je kapustnica, což je hustá polévka připravovaná z kyselého zelí. V některých domácnostech se do ní ještě přidávají sušené švestky, houby nebo smetana, v některých domácnostech se místo ní podává luštěninová polévka –⁠ luštěniny totiž symbolizují hojnost a mají zajistit dobrou úrodu i na další rok.

Kdo nosí dárky na Slovensku

Až dnes v podvečer začne Ježíšek roznášet dárky, na Slovensku se do téhož pustí Ježiško a v Budapešti Jézuska. Přestože je jeho jméno jiné, jde stále o stejnou postavu.

Jaké je české národní jídlo

VEPŘO KNEDLO ZELO

Česká klasika, která je považována za náš národní pokrm. Už podle názvu jsou jasné všechny hlavní složky jídla, které ochutnal snad každý Čech, takže není potřeba je popisovat.

Na co je třeba si dát pozor při platbě kartou

Při placení bychom platební kartu neměli spouštět nejen z očí, ale nejlépe ani z rukou. Do terminálu u obchodníka vkládáme platební kartu sami, bezkontaktní také přikládáme ke čtečce sami. Pokud to za nás činí obchodník, pozorně jej při provádění transakce sledujeme. Ani při placení v restauraci by to nemělo být jinak.

Jak draho je na Slovensku

Zahraniční láci nebo drahotu vyjádříme procentuálně, vůči průměrným cenám v České republice. Na Slovensku stojí hotely a restaurace 131,4 %, nealkoholické nápoje 113,9 % a potraviny 105,9 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.