Co se dělá v říjnu na zahradě?

Co se dělá v říjnu na zahradě?

Co se dělá v říjnu

Co dělat v říjnuSpárová skalka. Podzim je ideální pro založení skalky.Připravte krmítka. S přikrmováním ptáků počkejte, až napadne sníh.Okousané rododendrony.Spalte škůdce.Domečky a úkryty.Uložte jiřiny.Zralá jablka.Výsadba česneku.
Archiv

Co se sklízí v říjnu

Kromě šípků můžeme ještě sklízet plody pozdních odrůd rakytníku řešetlákového nebo vynikající a zdravou aronii (černé jeřabiny). Aronie se zpracovává nejčastěji na likér nebo džem, z rakytníku připravíme například sirup nebo rakytníkový olej vhodný do salátů a pro studenou kuchyni.

Co se dělá v březnu na zahradě

Březen, měsíc nových dřevin: vysazujeme ovocné stromy i keře. Koncem měsíce je čas i na výsadbu opadavých listnáčů. Rybíz a angrešt je potřeba prořezat v první půlce března, v té druhé můžeme zkrotit přerostlé jabloně a hrušně. V první půlce bychom měli stihnout také řez révy vinné a do konce měsíce vyvázání na oporu.

Kdy začít s prací na zahradě

Březen a duben jsou měsíci, kdy by se měla probouzet nejen příroda, ale už i samotní zahradníci. Zimu nechte za zády a pusťte se do jarního zahradničení. Právě teď je ideální období pro přesazování, množení rostlin, nový výsev, ale třeba i pro první práce ve sklenících.

Co jíst v říjnu

Co nakupovat ZELENINA: Ze zeleniny si můžeme užívat plné chuti a čerstvosti u těchto druhů: Petržel, pastinák, brambory, patizon, mangold, květák, kapusta, kapusta růžičková, kedlubna, dýně hokkaido, dýně špagetová, fazolky zelené, řepa červená, salát ledový, tuřín, celer, brokolice, čekanka hlávková a zelí.

Co v říjnu do skleníku

Pokud v říjnu až listopadu vysejeme třeba kozlíček polníček, špenát, ozimý salát, listovou petržel, kerblík a další druhy, budeme z nich mít užitek již brzy na jaře. Předpěstovat si též můžeme vlastní sazenice kedlubnů, hlávkové či růžičkové kapusty a květáku.

Co se dá dělat v březnu

Co bychom měli udělat:odstranit ochrané fólie.začít vysévat další semínka na parapet.sklidit zeleninu pěstovanou pod sněhem.přihnojit jahodníky.sázet ovocné stromy a keře.začít vysazovat zeleninové záhony.

Co kvete v březnu na zahradě

Les v březnu rozkvétá: Podívejte, které druhy tu najdeteJaterník trojlaločnýSněženky.Bledule jarníLadoňka vídeňskáOrsej jarníDymnivka dutáSasanky.Plicník lékařský

Co dělat v létě na zahradě

K létu patří nádherně rozkvetlá zahrada, grilování, lenošení či koupání v zahradním bazénu. Má-li být vaše zahrada opravdu pěkná, je třeba jí dopřát, co potřebuje – především dostatečnou zálivku a živiny, občas je nutné také zkontrolovat, zda je vše v pořádku.

Co si dát na zahradu

Vsaďte na slunce, stín a polostínNa slunci se bude dařit rajčatům, která můžete umístit ke stěně chaty a přenechat tak místo v záhonu náročnějším druhům zeleniny.Bez přímého slunce se obejde rebarbora, křen a medvědí česnek.Do polostínu zasejte špenát, salát, hrášek, kedlubnu, brokolici nebo červenou řepu.

Kdy co dozrává

Už od června si můžete pochutnat na výtečných českých broskvích, rybízu, malinách a mnoha dalších dobrotách. V červenci se k nim přidávají borůvky, ostružiny a také první jablka a hrušky. Poslední letní měsíc, srpen, pak patří mirabelkám, blumám, brusinkám a hroznovému vínu. Zelenina ale rozhodně nezůstává pozadu.

Kdy je sezóna květáku

Květák. Hlavní sezona je od poloviny prosince do poloviny dubna. Jak vybírat: Vybírejte smetanově bílé a kompaktní kusy, květák se skvrnami nebo vybledlý neberte.

Jak často měnit hlínu ve skleníku

Do skleníku můžete přestěhovat truhlíkové rostliny. Je také ideální čas na výměnu půdy. Ta by měla ve skleníku proběhnout alespoň jednou za pět let. Pokud půdu letos neměníte, zapracujte do ní kompost.

Co dát na dno skleníku

Na dno byste měli umístit alespoň deseticentimetrovou vrstvu kvalitního hnoje – ideální je koňský, ale stejně tak dobře poslouží i kravský či králičí. Na hnůj dejte přibližně 10-15 cm vrstvu shrabaného, již povadlého listí (vyhněte se ale listí z ořešáku, které je kyselé), zavadlé posekané trávy nebo slámy.

Jakou zeleninu vyset v březnu

Za otužilce mezi zeleninou lze považovat špenát, ředkvičky, salát, mrkev a hrách. Vysévat na záhon je můžete za příznivého počasí již od začátku března. Když se denní teploty ustálí okolo 15 °C, nastal čas pustit se do díla. Začněte s výsevem ředkviček do záhonu nebo pařeniště.

Co rozkvétá na jaře

Duben je měsícem kvetoucích cibulovin, ale i trvalek – tulipánů, hyacintů a narcisů, dále pak macešek, kamzičníků, tařic, sedmikrásek, vřesovců, konikleců, blatouchů, hořců bezlodyžných, které ale rozkvétají až koncem dubna, stejně jako většina skalniček anebo rané stálezelené rododendrony.

Kdy se má rýt zahrada

Udává se, že nejvhodnější obdobím pro rytí je podzim po poslední sklizni zeleniny. V každém případě bychom měli půdu zrýt ještě před prvními mrazy. Nejlepší je období od poloviny září do konce října.

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Co nepěstovat vedle sebe – konkrétní příkladyčervená řepa, salát X špenát.zelí X jahody.kapusta kadavá X růžičková kapusta.okurky X rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice.fazole X fenykl.šalotka X hrách, fazole.

Které ovoce zraje v létě

Už od června si můžete pochutnat na výtečných českých broskvích, rybízu, malinách a mnoha dalších dobrotách. V červenci se k nim přidávají borůvky, ostružiny a také první jablka a hrušky. Poslední letní měsíc, srpen, pak patří mirabelkám, blumám, brusinkám a hroznovému vínu.

Co se jí z květáku

V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství.

Odkud je květák

Jeho původ je předmětem sporů

Zastánci první teorie jsou přesvědčeni, že kořeny této košťálové zeleniny jsou na Kypru. Druzí považují za kolébku květáku Blízký východ. Odkud květák pochází, je sice předmětem sporů, ale jisté je, že vznikl vyšlechtěním divoké brukve zelné, stejně jako kedluben, zelí a kapusta.

Co se dává do skleníku

Pro pěstování ve skleníku se hodí zejména košťálová a listová zelenina, jako jsou salát a kedlubny, a také lilkovité rostliny jako jsou rajčata, lilek a papriky. Pod sklem lze ale skvěle pěstovat i bylinky, jako je bazalka, řeřicha, nebo i okurky.

Kdy dát hnůj do skleníku

Zatímco na podzim můžeme do skleníku použít i proleželý chlévský hnůj, na jaře lze aplikovat už jen hnůj koňský, který se v půdě rozkládá mnohem rychleji. V chladnějších měsících na začátku pěstební sezóny je rovněž výhodná vysoká výhřevnost koňského hnoje.

Kdy začít sázet zeleninu

Duben: Vyséváte na záhony zeleninu (mrkev, saláty, červenou řepu, černou ředkev, hrách). Vysazujete aromatické byliny (tymián, majoránku, šalvěj, rozmarýn…). Květen: Po zmrzlých vysazujete na záhony okurky, cukety, dýně, rajčata, papriky, lilky. Pro pozdní sklizeň vyséváte mrkev, saláty, červenou řepu.

Co dát do truhlíku na jaře

Rostliny pro jarní truhlíky

K výsadbě se hodí rostliny, které snesou chladnější teploty. Vhodné jsou jarní cibuloviny narcisy, hyacinty či modřence. Skvělou volbou jsou také petrklíče a macešky. Vyberete si rostliny ve svých oblíbených barvách.