Kdy vyměnit těsnění u plastových oken?

Kdy vyměnit těsnění u plastových oken?

Jak vyměnit těsnění v plastových oknech

Výměna těsnění

Základem je koupit správné těsnění dle typu okna, nejlépe přímo od prodejce. Ke kvalitní výměně potřebujete také tzv. navlékací kolečko, s jehož pomocí se zatlačuje těsnění do drážek. Vytrhnete staré či poškozené těsnění a nové postupně zatlačíte do drážky.
Archiv

Jak casto menit těsnění u oken

I těsnění vyžaduje údržbu

Během běžné údržby pantů a kování, jaké jsou nutné jednou ročně, je nutné promazat silikonovým olejem i těsnění. Pak si zachová své elastické schopnosti.
Archiv

Jaké těsnění do plastových oken

Aby vaše plastová okna dobře těsnila i po letech, přidávají se do nich dvě vkládaná dorazová těsnění. Těsnění bývá dnes nejčastěji z materiálu EPDM (ethylen-propalen-dien-polymer). Materiál EPDM zaručuje vysokou odolnost proti stárnutí, opotřebování a nepříznivým povětrnostním vlivům.

Čím mazat těsnění u oken

Prohlédněte těsnění oken

Jeho delší životnosti pomůže, pokud ho jednou do roka přetřete glicerinem nebo silikonovým olejem. Rozhodně se ale vyvarujte použití minerálních olejů a ropných látek.
ArchivPodobné

Čím mazat těsnění plastových oken

Pečujte o těsnění

Nic nezkazíte, pokud ho jednou ročně přetřete lehce glycerinem nebo silikonovým olejem.

Jak utěsnit plastová okna

Kvalitní těsnění do oken

K utěsnění několikamilimetrové mezery dobře poslouží například samolepící gumové těsnění. K dispozici jsou v různých profilech a délkách. Využít lze rovněž nalepovací pěnové těsnění z PUR pěny. Tato těsnění můžete využít také k utěsnění balkonových či vchodových dveří.

Jaká je životnost plastových oken

Je-li vyrobeno z kvalitních materiálů, vydrží 10 až 20 let. Samozřejmě záleží na používání okna. Když už je nefunkční, je velmi jednoduché a finančně nenáročné těsnění vyměnit za nové.

Jak casto se mění okna

Tepelně-izolační i konstrukční vlastnosti dnešních plastových oken jsou tak o mnoho lepší než třeba před deseti lety. Proto pokud provádíte větší stavební úpravy v domě či bytě, kde jsou plastová okna starší než zhruba deset let, doporučujeme zvážit jejich výměnu.

Kam se lepí těsnění na okna

Těsnění dáváme pokud možno do vnitřní drážky okenních křídel (vnitřní křídlo špaletového okna), abychom zabránili průniku vlhkého vzduchu z místnosti do chladnějších částí okna, kde by mohla vlhkost kondenzovat. Zatěsnění není příliš drahé a má tudíž celkem dobrou dobu návratnosti.

Jak se starat o plastová okna

Povrch plastových oken je dostatečně odolný

Při umytí ale používejte jen mýdlový roztok, běžný saponát nebo přípravek doporučený výrobcem. Zásadou je na plastová okna nikdy nepoužívat čistidla s hrubými částicemi, drátěnky či dokonce brusný papír. Povrch mohou poškodit také ředidla, čistidla a jiné chemikálie.

Jak často seřizovat okna

Seřizování oken je běžná údržba

Okna by se měla zkontrolovat a seřizovat cca jednou ročně. Samozřejmě záleží na tom, jak často se okna otevírají, v jakém prostředí jsou a jak jsou zatěžována. Na okna logicky působí velké teplotní změny a seřizování je tak bráno jako součást běžné údržby.

Jak zateplit okna na zimu

Chcete-li zateplit stará okna, je možné jako první a nejjednodušší pomoc použít nalepovací pěnové těsnění. Je možné je použít u oken jednoduchých, dvojitých i zdvojených. Těsnění se vyrábí z pěnového polyethylenu nebo silikonu a je vhodné ho nalepit na tu nejvnitřnější hranu křídel oken.

Jak dlouho vydrží okna

Životnost jednotlivých částí okna

Při správné údržbě vám vydrží minimálně deset až dvacet let. Většina těsnění u oken jde po této době nenákladně vyměnit za nové a okno slouží dál. Sklo je trvanlivý materiál s dlouhou životností. U oken vám hrozí především jeho rozbití, případně poškrábání.

Jak dlouho vydrží plastové okna

Současné materiály, které se k výrobě oken používají, ukazují, že životnost kvalitních plastových profilů je minimálně 80 let. Spíše daleko více. Je to tak dlouhá doba, že se budou nejspíše měnit okna v domě z jiných důvodů než je jejich životnost.

Jak utěsnit stará plastová okna

Častým problémem starých oken jsou netěsnosti mezi okenním křídlem a rámem. K utěsnění několikamilimetrové mezery dobře poslouží například samolepící gumové těsnění. K dispozici jsou v různých profilech a délkách. Využít lze rovněž nalepovací pěnové těsnění z PUR pěny.

Čím ošetřit rámy plastových oken

Obecně se dá říci, že lze použít běžný čistící prostředek, ale pozor, nesmí mít v sobě abrazivní kousky, ty by mohly povrch rámu poškrábat. Rovněž se vyhněte používání benzinu. Velmi dobré zkušenosti mají naši zákazníci s prostředkem Clean PVC, který je součástí profesionální sady na údržbu plastových oken a dveří.

Jak často seřizovat plastová okna

Seřizování oken je běžná údržba

Okna by se měla zkontrolovat a seřizovat cca jednou ročně. Samozřejmě záleží na tom, jak často se okna otevírají, v jakém prostředí jsou a jak jsou zatěžována. Na okna logicky působí velké teplotní změny a seřizování je tak bráno jako součást běžné údržby.

Jak nastavit plastová okna na zimu

Když se nachýlí zima, na "dotažení" oken postačí imbusový klíč, případně jen šikovné ruce. Na kovovém rámu okna se nachází "čudlík", na kterém je třeba změnit pootočením polohu. Takto připravené okno má mnohem lepší přítlak a výrazně méně se opotřebovává.

Jak utěsnit plastová okna na zimu

Jejich izolační vlastnosti můžete vylepšit nalepením pěnového nebo pryžového těsnění na vnitřní hranu křídla. Jsou-li okna dvojitá, těsnění se nalepuje na vnitřní křídlo. Na zdvojená okna se těsnění zase umisťuje mezi dva sešroubované rámy, aby bylo dosaženo maximálního efektu.

Co se starými plastovými okny

Kupujete-li si nová okna, musíte vyřešit, co uděláte se starými okny. V dnešní době už je většině lidí jasné, že nejde použitý a nepotřebný stavební materiál jen odložit k popelnici či vedle kontejneru. Je potřeba zajistit jeho ekologickou likvidaci. Profesionální dodavatelé oken by vám takovou službu měli nabídnout.

Čím mazat kování plastových oken

Kování oken promažete nejlépe silikonovým olejem nebo olejem na šicí stroje. Kápněte jej do otvorů vyznačených pro kování oken. Olejem či vazelínou promažte i čepy, táhla a všechny další pohyblivé části kování. Nepoužívejte minerální oleje, stolní oleje a ty s přísadou kyselin či jiných látek.

Kdy seřídit plastová okna

Kdy seřizovat plastová okna Štelování se provádí zejména tehdy, pokud křídla v některých místech výrazně dosedají na rám – "drhnou" nebo v případech, kdy okno v některém místě netěsní jak by mělo – "prověšení křídla".

Jak ošetřit těsnění u plastových oken

Pečujte o těsnění

Nic nezkazíte, pokud ho jednou ročně přetřete lehce glycerinem nebo silikonovým olejem. Proveďte zkoušku pružnosti – jednoduše jej zmáčkněte, mělo by se vrátit do původního tvaru a objemu. Pokud je ale vytržené, ztrouchnivělé nebo poškozené, doporučujeme jej vyměnit za odpovídající typ.

Jak poznat spatne těsnění oken

Otestujte těsnost okna:

Jestliže si nejste jisti, zdali oknem skutečně někudy proudí vzduch, zapalte čajovou svíčku a umístěte ji na okenní parapet. Jestliže se začne plamínek mihotat, okna netěsní. Budete-li posunovat svíčku podél rámu, můžete najít přesné místo, kudy uniká nejvíce tepla.

Jak mazat plastová okna

Promazání probíhá kápnutím několika kapek silikonového oleje do mazacích otvorů na kování (viz obrázek). Také je potřeba zkontrolovat a podle potřeby přitáhnout upevňovací šrouby jednotlivých částí kování. Je však třeba dbát na použití čisticích prostředků, které nenaruší ochranu proti korozi.