Proč jet do Athén?

Proč jet do Athén?

Proč navštívit Athény

Velkolepé Athény, město pyšnící se pozůstatky své slavné minulosti na každém rohu, jsou místem, kam lidé přijíždějí si prohlédnout něco (vlastně hodně) antické architektury, poučit se o kořenech mytologie a filozofie, ochutnat proslulou řeckou kuchyni a užít si to, co z antiky přežilo do dnešních dnů.

Kdo stál v čele Athén

Politické zřízení v Athénách prošlo složitým vývojem. Původně vládla aristokracie (v čele stál král, vládli archonti (úředníci) a areopag (rada starších)). Ti sídlili na Akropoli (viz foto).

Kde se koupat v Athénách

Pláže a koupání

Pláže, většinou písčité, se táhnou prakticky podél celého athénského pobřeží od přístavu Pierus až na samý jih do Glyfady. Nejvíce restaurací a života okolo nabídne čtvrť Palaio Faliro, naopak nejklidnější prostředí najdete dál od centra poblíž tramvajové konečné Asklipiio Voulas.

Proč Řecko

Řecko je vyhlášené svými nádhernými plážemi. Najdete tady divoké pláže, nad kterými se tyčí skalnaté útesy, příjemné oblázkové pláže se stínem borovic a cypřišů, dlouhé písečné pláže poskytující veškerý komfort pro rodinnou dovolenou i malé skryté zátoky, kde se schováte před očima dalších turistů.

Kdy jet do Athén

Počasí: Blahodárné sluneční paprsky

Nejpříznivějším obdobím pro návštěvu Athén je jaro (březen, duben, květen) a podzim (září, říjen, listopad), kdy se teploty pohybují mezi 20 a 35 °C. Za extrémní teploty, které Athény občas v srpnových dnech postihují, se dají považovat výšky okolo 45 až 50 °C.

Co dělat v Athénách

Co vidět a navštívit v AthénáchAkropolis. Athénská akropole byla postupně budována mezi 13.Chrám Dia Olympského.Antická Agora.Římská Agora.Panathénský stadion.Kerameikos.Vrch Likavitou (Lycabettus)Moderní olympijský areál.

Kde a proč zakládali Řekové osady

Velká kolonizace byla nejvýznamnějším projevem hospodářského, sociálního i kulturního rozvoje Řecka v archaickém období. Důvodem osídlování dalších oblastí v raném období kolonizace bylo hlavně hledání nové zemědělské půdy, neboť převážně hornaté Řecko neposkytovalo možnost obživy relativnímu přebytku obyvatel.

Jak si říkali Řekové

Řekové mají původ v starověkých řeckých kmenech Achájů, Dórů a Iónů, kteří se usadili v Řecku a Malé Asii. Ve starověku se Řekové tak také nazývali Achájové nebo Danaové, jak je doloženo již u Homéra.

Kam k moři u Athen

Pokud se chystáte strávit u moře alespoň několik hodin, doporučuji vyhledávat pláže na tramvajové lince 5 Syntagma – Asklipio Vulas. Je jich zde víc na výběr a jsou vzdálenější ne příliš čistému přístavu Pireus. Několik pláží bylo dokonce oceněno Modrou vlajkou.

Jak se mluví v Řecku

Řečtina (řecky ελληνική (γλώσσα) – ellinikí (glóssa), tj. řecký (jazyk), nebo ελληνικά – elliniká, tj. řečtina) je indoevropský jazyk používaný autochtonním obyvatelstvem především v Řecku, na Kypru a v částech Turecka, a dále v některých emigračních zemích, jako je Austrálie, Spojené státy, Kanada aj.

Kdy končí sezona v Řecku

Hlavní sezona trvá v Řecku od poloviny června do poloviny září, v tuto dobu je zde nejvíc turistů a také ceny jsou nejvyšší. Pokud chcete ušetřit a zároveň mít vysokou pravděpodobnost pěkného počasí, vydejte se do Řecka na konci dubna, v květnu, září nebo v říjnu.

Kde je nejteplejší moře v Řecku

Nejteplejší moře je na ostrově vsrpnu a září, kdy teplota vody dosahuje krásných 25 stupňů.

Co ochutnat v Athénách

CO OCHUTNAT

Výborné jsou zdejší tradiční pokrmy jako např. musaka (nákyp zmletého masa, baklažánů a bešamelu), gyros (kořeněné maso vpita chlebu se zeleninou, hranolky a tzatziki), souvlaki (grilované maso na špejli) nebo řecký salát (zelenina sfeta sýrem, olivami, olivovým olejem a kořením).

Co založili Řekové

Probíhala směrem na východ, na maloasijské pobřeží. Zde byla založena města Efez, Mílétos (údajně v roce 1053 př. n. l.), Halikarnássos, Pergamon, Milas, Keramos a další.

Co se označuje jako Tyranida

Tyrannis (řecky τυράννις) nebo počeštěně tyranida označuje formu vlády ve starověkém Řecku, monarchii v jejímž čele stál tyran. Tyran byl samovládce, který se zmocnil vlády násilím, převratem.

Jaké moře je v Řecku

Zatímco západní část omývá divoké Egejské moře, na východě si příjemně šplouchá Středozemní.

Kdo to byli Dorove

Dórové (řecky: Δωριεῖς, Dōrieis, singulár Δωριεύς, Dōrieus) byli jedním z hlavních kmenů starověkého Řecka, vedle Achájů, Iónů a Aiólů.

Kam nejlepe do Recka

Kam se vydat o letní dovolené Na nejlepší řecké ostrovy!Skiathos: lenošení na pláži s knihou.Lefkada: potěšení nejen pro surfaře.Milos: dramatické a fotogenické pobřežíAmorgos: kouzlo hlubokého modrého moře.Korfu: kulinářské umění a svěží krajina.Ithaka: mýtické útočiště hrdinůRhodos: cesta do historie.

Jak se řecky řekne na zdraví

Základní výrazy

Česky Řecky (výslovnost)
Dobrou chuť Kalí órexi
Na zdraví! Stin jíá sas!
Ano / Ne Ne / óchi
Děkuji / Není zač Efcharistó

Který jazyk je nejstarší

Řečtina je nejstarším evropským jazykem, vychází z ní mnoho celosvětově známých odborných výrazů.

Který řecký ostrov je nejteplejší

Nejtepleji je v jižní části Řecka, zejména na Krétě či na Kykladách. Teploty se tu v létě mohou vyšplhat až přes 40°C. Co se týče úhrnu srážek, tak nejvíce jich spadne v severozápadní části Řecka u ostrova Korfu, a to ještě v zimě.

Která část Řecka je nejhezčí

Kréta. Kréta je nejhezčí řecký ostrov díky své historické oblasti. Je 260 km dlouhý, 57 km široký a vedou přes něj 3 pohoří. Kréta nabízí řadu míst s archeologickými vykopávkami a stavbami z minojské doby.

Co se nesmí v Řecku

10 věcí, které nikdy nedělejte v ŘeckuNespěchejte. Čas pro Řeky nic neznamená.Neházejte toaletní papír do záchodu.Neukazujte, že je něco OK!Nejezte u McDonald's.Nechoďte na svatá místa v tílku a v kraťasech.Nedotýkejte se památek.Nefotografujte válečné loděNechoďte nikam na vlastní nebezpečí

Co se pije v Řecku

Typické řecké pití

Co se týče oblíbeného pití Řeků, typickým aperitivem před jídlem je "ouzo", což je anýzovka, kterou si můžete podle chuti smíchat s vodou. Během jídla se v Řecku pije stolní víno. Pivo zde není tak rozšířené, ovšem najdete tu například poměrně dobré značky Amstel a Mythos.

Co to je polis

Polis (řecky πόλις), plurál: poleis (řecky πόλεις) znamená město, obec nebo městský stát. Slovo představuje typ starověkého řeckého městského státu, který se vyvinul v archaickém období. Jedná se o předchůdce moderního města i státu.