Co jsou to bílé polévky?

Co jsou to bílé polévky?

Co je bílá polévka

Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kostky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme houby i s vodou, ve které se máčely, na kostičky nakrájenou cibuli, koření, osolíme a přivedeme k varu. Do studené smetany zakvedláme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do polévky a vše povaříme 20 minut.
Archiv

Jaké jsou druhy polévek

Příklady polévekbramboračka (bramborová polévka)kulajda.dršťková polévka.slepičí polévka.hovězí vývar.drůbeží vývar.hrášková polévka.gulášovka (gulášová polévka)

Jak dělíme bílé polévky

Bílé polévky.Hnědé polévky (vývary)Přesnídávkové polévky.Zdravotní polévky.Zvláštní (speciální) polévky.
Archiv

Čím doplňujeme polévky

Hotové polévky zjemňujeme smetanou, mlékem nebo máslem. Na ochucení používáme nadrobno nasekané zelené natě. Připravujeme je z vhodně voleného vývaru z telecích kostí, drůbeže, ryb, různých druhů zeleniny apod., který zahušťujeme světlou jíškou nebo bešamelem.
Archiv

Jak se vaří bílá polévka

Dáme vařit hříbky do osolené vody a s bobkovým listem. Až jsou hříbky měkké, přidáme mléko s moukou a za stálého míchání vaříme cca 15 minut. Rozkvedláme do polévky vajíčko, přidáme kousek másla a dochutíme solí, pepřem a octem. Můžeme přidat i brambory.

Jak se dělá bílá polévka

Postup Houby namočte ve vodě. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a nechte pomalinku zesklovatět. Přidejte mouku. Promíchejte a nechte zasmahnout. Přidejte brambory, namočené houby, sůl a koření. Vmíchejte smetanu a nasekané bylinky. Teď už jen nechte prohřát a poté podávejte s vařenými vajíčky.

Jaká polévka se hodí ke guláši

nějaká z jednoho druhu zeleniny, třeba květáková, ale ne ze zeleniny, která se dochucuje česnekem, protože česnek bude v guláši. Do zeleninové polévky se také může použít vývar z hovězího ořezu, polévka bude chutnější, nebo můžeme použít vývar do gulášové šťávy.

Co patří do polévky

Nejoblíbenější koření do polévkybobkový list. Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně.borščbylinky do polévky.celer.cibule.citronová tráva.černý pepřčesnek.

Jak vyčistit vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Jak se dělá květáková polévka

V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a asi 10 minut vaříme. Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Nakonec polévku zalijeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně.

Jak dlouho vydrží polévka v lednici

Záleží na druhu polévky

Obvykle se uvádí, že polévka obsahující maso vydrží v lednici zhruba 3-4 dny. Zeleninová polévka pak teoreticky může vydržet při nízké teplotě i týden. Naopak polévka obsahující smetanu se většinou kazí již po třech dnech a podobně je na tom i polévka obsahující ryby nebo mořské plody.

Jak dlouho vydrží kuřecí polévka v lednici

Po zchlazení vydrží vývar v ledničce až pět dní. Můžete ho také zamrazit, zmražený vývar vydrží přibližně tři měsíce.

Co jsou hnede polévky

Vývary z masa – hnědé polévky

Jsou to čisté, hutné vývary z masa, kostí a zeleniny. Vývary z masa mají význam především pro svou chuť, protože varem se částečně do nich vyluhují chuťové látky z masa. Nejsou zvlášť výživné, teprve zavářky, vložky nebo také vejce jim dodávají větší výživnou hodnoutu.

Jak se dělá Kyselka

Brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, nakrájený libeček, vaříme do měkka. Z másla a hladké mouky, připravíme jíšku. Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku jíškou, vlijeme podmáslí, mícháme, až se polévka provaří, podle chuti polévku přisolíme, opepříme, případně přikyselíme octem.

Jak se vaří Bílá zelňačka

Postup přípravy

V hrnci necháme zesklovatět na másle na drobno nakrájenou cibuli,zaprášíme moukou a zalijeme zeleninovým vývarem,přidáme zelí i s nálevem. Přidáme koření( dávám do sítka,abych ho pak nemusela lovit) a vaříme za občasného míchání do změknutí zelí -asi půl až 3/4 hodiny.

Z jaké mouky se dělá kapání do polévky

Jakou mouku použít Můžeme použít hladkou, polohrubou nebo hrubou. Chybu neuděláme ani s dětskou krupičkou. Rozdíl bude ve výsledném vzhledu a chuti – z hrubé mouky a krupičky bude kapání nadýchanější, z hladké mouky "hladší a pevnější".

Jak na zakalený vývar

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař. Pak se to nesmí zamíchat.

Proč se zakalí vývar

Častou chybou je, že vývar není čirý, jak by měl být, ale zakalený. Částečně je to proto, že jste poctivě nesbírali pěnu. Druhou příčinou je, že se vařil a nebublal.

Co se zakalenou polévkou

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař. Pak se to nesmí zamíchat.

Jak dlouho se vaří květáková polévka

Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě třetiny prolisujeme. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a asi 10 minut vaříme.

Jak zahustit květákovou polévku

Květáková polévka: na růžičky rozebraný květák dáme vařit do osolené vody. Přidáme 1 kostku masoxu a muškátový květ. Po 10 minutách zahustíme světlou jíškou a dál vaříme opět 15 minut. Chceme-li polévku hustší, můžeme do ní ještě zavařit polévkové nudličky.

Proč se nesmí dávat teplé jídlo do lednice

6) Teplé potraviny v ledničce, ať žijí bakterie!

Takto se ale v jídle rozmnoží bakterie. Další variantou je dát do lednice ještě teplý hrnec, který však ohřeje jídlo kolem, a to se pak začne kazit.

Co způsobí Zkysnutí polévky

Polévka nejčastějí zkysne proto, že v ní narostou mikroorganismy (např. kvasinky či bakterie rodu Lactobacillus a mnoha dalších), které produkují jednoduché organické kyseliny, hlavně kyselinu mléčnou, máselnou, octovou. Mikroorganismy se tedy živí naší polévkou a zplodiny jejich metabolismu pak polévku okyselí.

Proč jíst vývar

„Vývar obsahuje lehce stravitelné esenciální aminokyseliny – bílkoviny, které tělu slouží jako stavební materiál. Mimoto se v něm koncentrují minerály, stopové prvky a vitaminy,“ vypočítává Karolína.

Jak casto jíst vývar

Klidně si ho můžete dopřát i každý den. Silný vývar je prostě zázrak pro naše tělo, ať už se rozhodnete připravit si slepičí, kuřecí, hovězí, rybí nebo ze zvěřiny.