Na co se dá použít Ajvar?

Na co se dá použít Ajvar?

Jak dlouho vydrží ajvar

Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Jak chutná ajvar

Připravuje se ve třech variantách – sladký, pikantní a velmi pikantní – záleží na množství chilli papriček. Ajvar se nejčastěji podává jako pomazánka na chleba, příloha k masu nebo salát.

Čím nahradit ajvar

Receptů z ajvaru je opravdu mnoho. Ajvar lze použít třeba na pizzu jako základ místo rajčatového protlaku nebo kečupu. Pizzu v balkánském stylu je možné ozdobit olivami a sýrem feta. Koho omrzí klasické rajčatové omáčky na těstoviny, může je nahradit ajvarem.
Archiv

Co znamená ajvar

Ajvar je srbská zeleninová čalamáda připravená z pečených červených paprik, lilku, česneku a chilli. V srbské kuchyni, odkud pochází, se mu říká také „srbský salát“ a dříve se mu přezdívalo „zeleninový kaviár“. Ostatně původ slova ajvar vychází z tureckého „havyar“, což znamená kaviár.

Jak se dělá ajvar

Namletou zeleninu dáme do hrnce, přidáme olej, cukr, vinný ocet a sůl. Zamícháme a za občasného míchání vaříme na slabém plameni asi 5-6 hodin (směs musí hodně zhoustnout). Ke konci vaření je zapotřebí míchat hodně často, ať se to nepřipálí. Uvařenou směs rozlíváme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic.

Jak zavařit ajvar

Doporučení: Hotový Ajvar můžeme také zavařit; do čistých sklenic směs nalijeme ještě horkou, sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Jak se dělá domácí Ajvar

Pečenou zeleninu oloupeme, papriky zbavíme jádřinců a vše spolu s orestovanou cibulí a česnekem rozmixujeme do hladka. Přidáme dle chuti pepř a sůl, ještě jednou promícháme a podáváme hned jako přílohu nebo dáme do skleniček a 25 minut sterilujeme.

Co s přebytkem paprik

8 + 1 tip, jak naložit s úrodou paprikPapriky nakládané do sladkokyselého nálevu (třeba s bobkovým listem, listy kari, kuličkami hořčice a jalovce nebo s vločkami chilli) dochutí sendviče, saláty, pečené maso i rizoto.O pálení (červených) paprik, kterému se ve Španělsku říká escalivada, už jsme psali.

Jak se dělá Ajvar

Namletou zeleninu dáme do hrnce, přidáme olej, cukr, vinný ocet a sůl. Zamícháme a za občasného míchání vaříme na slabém plameni asi 5-6 hodin (směs musí hodně zhoustnout). Ke konci vaření je zapotřebí míchat hodně často, ať se to nepřipálí. Uvařenou směs rozlíváme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic.

Jak se dělá Pljeskavica

Srbska pljeskavica recept

Feferonky a cibuli nakrájejte na drobné kousky a česnek utřete. Vše přidejte k mletému masu a propracujte rukama. Přidejte mletou papriku, vegetu, prášek do pečiva, sůl, pepř a opět promíchejte. Nechejte asi dvě hodiny odpočinout a tvořte placky, které grilujte z obou stran.

Co uvařit z Ajvaru

Jak používat ajvaryKe grilovanému masu. K čevabčiči, do hamburgeru nebo ke špízům.Jako základ na pizzu. Tomatový a smetanový.Do těstovin.Do rizota.Na chléb nebo topinky.Jako dip k hranolkům nebo k nachos.

Co vše se dá zavařovat

Zavařujeme ovoce a zeleninu, ale i houby, maso, ryby a také třeba hotová jídla nebo polévky. Zavařují se i šťávy, sirupy, džemy a marmelády.. Finanční náklady jsou poměrně přijatelné, zavařovat můžeme průběžně podle sezony. Zavařovat je možné velmi mnoho druhů potravin a surovin.

Jak zavařit Ajvar

Doporučení: Hotový Ajvar můžeme také zavařit; do čistých sklenic směs nalijeme ještě horkou, sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Jak zmrazit papriky

Vhodné je připravené naplněné papriky naskládat vedle sebe na alobalovou misku, nejlépe po čtyřech kusech, a vsunout do sáčku. Po vytlačení vzduchu a uzavření dejte zamrazit.

Jak uchovat na zimu papriky

Jak uchovat papriky Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak zpracovat papriku a uchovat ji na zimu, je mrazení. Papriku očistěte, pokrájejte na nudličky nebo kostky, dejte do nádob či igelitových sáčků a zamrazte. Na plněnou papriku dejte zamrazit očištěné celé papriky, zbavené jaderníků.

Jak se dělá Čalamáda

Typickou pikantní a kyselou chuť čalamády zajistí nálev. Ten se připravuje krátkým povařením cukru, soli, oleje, octa a koření Deka. Pokrájená zelenina se poté smíchá s nálevem a celá směs se nechá odležet v chladu ideálně do druhého dne, aby se spojili všechny chutě a ingredience.

Co udělat z paprik

Zuhelnatělé papriky bez slupky je ideální zamixovat do pomazánek, dipů, omáček a polévek, anebo rozkrájet do salátů, sendvičů, omelety či míchaných vajec.

Jak se dělá Cevapcici

Mleté maso smícháme se solí, pepřem, mletou sladkou paprikou a oloupanou, velmi jemně nakrájenou cibulkou. Z této masové hmoty vytvoříme malé válečky a v horkém tuku je opékáme dozlatova. Podáváme je přelité troškou vypečeného tuku a s nakrájenou syrovou cibulí a hořčicí.

Jak se dělají karbanátky

Dobře vychlazené vepřové a hovězí maso společně umeleme a dáme do mísy. Přidáme 1 lžičku soli, půl lžičky čerstvě mletého pepře, česnek, cibuli, majoránku a nakonec namočený rohlík s mlékem. 3Mokrýma rukama z těsta tvarujeme karbanátky a obalíme je ve strouhance, kterou k masu jemně přimáčkneme dlaněmi.

Co zavařit na zimu

Kompoty, džemy, povidla, zelenina nebo houby v kyselém nálevu, čatní, kečupy, sirupy. Zavařit do sklenic lze téměř všechno a v jakékoliv konzistenci. Obvykle se ale volí ty plodiny, které nelze dlouho skladovat. A nemusíte mít ambice zaplnit police sklepa nebo spíže nejrůznějšími druhy.

Jak zavařit brambory

Brambory oloupeme, nakrájíme dáme do sklenice, přidáme vodu, sůl a kmín podle chuti. Zašroubujeme víčkem, se sklenicí zatřeseme a dáme do mikr. trouby na 8 min na 700W.

Jak uchovat rajčata v mrazáku

Chcete-li rajčata zamrazit, nakrájejte je na malé kousky nebo kolečka, rozložte na podložku a dejte do mrazáku. Teprve potom je dejte do sáčku nebo plastové nádoby. Takto zmrazené rajčata se neslepí do jedné hmoty a polehounku si vyberete přesně tolik, kolik potřebujete ke zpracování.

Jak uchovat plněné papriky

Vhodné je připravené naplněné papriky naskládat vedle sebe na alobalovou misku, nejlépe po čtyřech kusech, a vsunout do sáčku. Po vytlačení vzduchu a uzavření dejte zamrazit. Postup při rozmrazování je následující plněné papriky vyklopte do kastrůlku a na malém plameni pod pokličkou rozmrazte a prohřejte.

Co se dá udělat z paprik

Zuhelnatělé papriky bez slupky je ideální zamixovat do pomazánek, dipů, omáček a polévek, anebo rozkrájet do salátů, sendvičů, omelety či míchaných vajec.

Co je to borken

Borken je prášek dvojsiřičitanu draselného, který slouží k síření moštu a nakládání zeleniny. Je velmi známý ke konzervaci ovoce, zeleniny a vína. Využíváme ho díky antimikrobiálním a antioxidačním účinkům. Mnozí jej znají pod emulgátorem E224.