Co s Mrazenymi Rajcaty?

Co s Mrazenymi Rajcaty?

Co s rajčaty na zimu

Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky.

Jak zpracovat rajčata do mrazáku

Rajčata i protlak můžete zamrazit

Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku,“ dodává odbornice. Možná vás napadlo, že si taky můžete rajčata zavařit.
Archiv

Co se dá udělat z rajčat

Pokud se vám urodilo rajčat víc, než stíháte zkonzumovat, pak vyzkoušejte recept nejen na domácí kečup, ale i rajčatovou salsu či čatní, případně polévky, které lze stejně jako většinu omáček zavařit a uchovat na zimu. V zimním období tyto zásoby jistě oceníte.

Jak zamrazit rajčata a papriky

Odstraňte stopky, omyjte je a dobře osušte. Pak je rozdělte podle velikosti, rozložte na talíř nebo tác a dejte zamrazit. Až pak je naskládejte do krabiček určených do mrazničky nebo sáčků. Před použitím je pak vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte.
Archiv

Jak nejlépe uchovat rajčata na zimu

Nejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro nějaké dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů. „Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu.

Jak uchovat rajčata co nejdéle

Asi většina z nás skladuje rajčata v lednici. Pokud však máte sklep nebo jinou chladnou místnost, je vždy lepší umístit rajčata tam. V lednici ztrácí aroma i svou typickou chuť, i když zde déle vydrží. Chcete-li uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak je můžete nakrájené nebo rozmixované zamrazit.

Jak uchovat rajčata

Téměř zralá skladujeme při teplotě 8 až 12°C a v sušších podmínkách, vlhkost prostředí 80 až 85%. Polozralá rajčata skladujeme při teplotě 12 až 15°C při vlhkosti vzduchu o něco málo vyšší 85 až 90%.

Jak zavařit rajčatové pyré

Postup přípravyRajčata zbavte stopek, omyjte je a nakrájejte na malé kousky.Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.Vzniklé pyré vlijte do předem připravených sterilizovaných sklenic.

Jak se dělá rajská omáčka z rajčat

Rajčata spaříme, aby nám šla dobře oloupat a nakrájíme je na drobné kostky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli spolu s kořením, zaprášíme moukou, kterou zarestujeme. Přidáme pokrájená rajčata, chvíli podusíme, přidáme vývar a pozvolna vaříme asi 20 minut. Omáčku propasírujeme, osladíme, okyselíme a zjemníme smetanou.

Jak udělat pesto z rajčat

Rajčata vložíme do mixéru, přidáme několik lístků bazalky, oloupaný česnek, olivový olej, sůl, pepř, vyloupané vlašské ořechy, a případně parmezán. Vše společně umixujeme do kašovité konzistence. Je-li třeba, ještě dochutíme. Můžeme se nechat inspirovat oblíbenými recepty z našeho receptáře.

Jak zamrazit rajský

Chcete-li rajčata zamrazit, nakrájejte je na malé kousky nebo kolečka, rozložte na podložku a dejte do mrazáku. Teprve potom je dejte do sáčku nebo plastové nádoby.

Co s přebytkem rajčat a paprik

Papriky s rajčaty smícháme a jen krátce povaříme, dle chuti můžeme dochutit pár stroužky nasekaného česneku nebo přidáme chilli papričku (feferonku), můžeme i trochu osolit, záleží na tom, jak budeme dále papriky s rajčaty při vaření využívat. Slouží například pro výrobu leča, do gulášů, pod pečená a dušená masa…

Proč nedávat rajčata do ledničky

Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou.

Jak dlouho vydrží rajčata

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Rajčata 3 – 5 dní 2 – 7 dní
Paprika 5 dní 5 – 7 dní
Brokolice 3 – 5 dní
Mrkev, petržel 1 týden 2 – 3 týdny

Jak spravne skladovat rajčata

Téměř zralá skladujeme při teplotě 8 až 12°C a v sušších podmínkách, vlhkost prostředí 80 až 85%. Polozralá rajčata skladujeme při teplotě 12 až 15°C při vlhkosti vzduchu o něco málo vyšší 85 až 90%.

Jak dlouho sterilovat rajčata

Sterilujeme při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Takto upravená rajčata se po otevření dají velmi snadno oloupat a můžeme je díky přírodní chuti použít na přípravu čehokoliv, kam rajčata patří.

Jaký je rozdíl mezi rajčatovým pyré a rajčatovým protlakem

Passata versus rajčatový protlak

Passata neboli rajčatové pyré je vlastně propasírovaná rajčatová šťáva vyrobená ze zralých až přezrálých rajčat. Je tekutější než klasický rajčatový protlak a neměla by obsahovat nic kromě rajčat a případně trochy soli.

Jak zpracovat přebytek rajčat

Rajčata se dají i zamrazit

Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku,“ radí Alice Kouřilová. Klasikou, jak využít přebytky rajčat, je zavařování.

Jak udělat nejlepší rajskou omáčku

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme pokrájená rajčata a dusíme. Po chvilce přidáme rajský protlak, koření, oloupaný citron nakrájený na kolečka a kousek seříznuté žluté části citronové kůry. Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme.

Co se víc hodí k ochucení rajské omáčky

Vhodné koření do rajské omáčky

Přidáváme ho buď už k cibulovému základu nebo až zároveň s tekutinou. Mezi nejpoužívanější patří bobkový list, kuličky nového koření a pepře, hřebíček, tymián, mletá paprika. Může se přidat bujón. Na závěr ještě skořice a citrónová šťáva, někdy ocet.

Jak udělat rajčatovou omáčku na pizzu

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme,opepříme, přidáme česnek, koření a protlak. Za stálého míchání asi 30 minut zvolna povaříme.

Jak využít rajčatové pesto

Rajčatové pesto můžeme například ohřát a použít jako omáčku na těstoviny, podáváme jako přílohu ke grilovaným masům, rybě, či například využíváme jako součást slaných koláčů. Hodí se i na zapékání různých pokrmů, pod maso a pod.

Jak Blanšírovat rajčata

Loupání rajčat blanšírováním

Z každého malým nožíkem vykrojte stopku a na špičce slupku nařízněte do tvaru X. Opatrně rajčata ponořte do vroucí vody a nechte je minutu vařit. Jakmile se slupka začne u špičky uvolňovat, je nejvyšší čas rajčata vyndat a bleskurychle zchladit.

Jak zavařit rajčata na omáčku

Rajčata pokrájíme na poloviny, cibuli a mrkev na větší kusy.Jakmile je zelenina rozvařená, sejmeme poklici a dále za občasného promíchání vaříme.Když směs dostatečně zhoustne, rozmixujeme ji dohladka ponorným mixérem.Hotovou omáčku naplníme do čistých sklenic a zavaříme při teplotě 80 °C po dobu 20 minut.

Co dělat s popraskanými rajčaty

Co dělat s popraskanými rajčaty Vzhledem k tomu, že pukání plodů nezpůsobuje ani škůdce, ani choroba, nemusíte se bát prasklé plody konzumovat. Je ale třeba rajčata často kontrolovat a sklízet, ideálně je sklidit hned jakmile prasknou a nenechávat je na keříku. Také je hned po sklizni zpracovat.