Co vařit s Ajvarem?

Co vařit s Ajvarem?

Jak chutná Ajvar

Připravuje se ve třech variantách – sladký, pikantní a velmi pikantní – záleží na množství chilli papriček. Ajvar se nejčastěji podává jako pomazánka na chleba, příloha k masu nebo salát.
Archiv

Co znamená Ajvar

Ajvar je srbská zeleninová čalamáda připravená z pečených červených paprik, lilku, česneku a chilli. V srbské kuchyni, odkud pochází, se mu říká také „srbský salát“ a dříve se mu přezdívalo „zeleninový kaviár“. Ostatně původ slova ajvar vychází z tureckého „havyar“, což znamená kaviár.

Jak se dělá Ajvar

Namletou zeleninu dáme do hrnce, přidáme olej, cukr, vinný ocet a sůl. Zamícháme a za občasného míchání vaříme na slabém plameni asi 5-6 hodin (směs musí hodně zhoustnout). Ke konci vaření je zapotřebí míchat hodně často, ať se to nepřipálí. Uvařenou směs rozlíváme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic.

Jak dlouho vydrzi Ajvar

Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Jak se dělá Čalamáda

Typickou pikantní a kyselou chuť čalamády zajistí nálev. Ten se připravuje krátkým povařením cukru, soli, oleje, octa a koření Deka. Pokrájená zelenina se poté smíchá s nálevem a celá směs se nechá odležet v chladu ideálně do druhého dne, aby se spojili všechny chutě a ingredience.

Co s přebytkem paprik

8 + 1 tip, jak naložit s úrodou paprikPapriky nakládané do sladkokyselého nálevu (třeba s bobkovým listem, listy kari, kuličkami hořčice a jalovce nebo s vločkami chilli) dochutí sendviče, saláty, pečené maso i rizoto.O pálení (červených) paprik, kterému se ve Španělsku říká escalivada, už jsme psali.

Na co se dá použít Ajvar

Jak používat ajvaryKe grilovanému masu. K čevabčiči, do hamburgeru nebo ke špízům.Jako základ na pizzu. Tomatový a smetanový.Do těstovin.Do rizota.Na chléb nebo topinky.Jako dip k hranolkům nebo k nachos.

Jak dlouho vydrží ajvar v lednici

Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Co je to borken

Borken je prášek dvojsiřičitanu draselného, který slouží k síření moštu a nakládání zeleniny. Je velmi známý ke konzervaci ovoce, zeleniny a vína. Využíváme ho díky antimikrobiálním a antioxidačním účinkům. Mnozí jej znají pod emulgátorem E224.

Co s Čalamádou

Domácí čalamáda má v kuchyni opravdu široké využití. Je výborná k masu, k bramborovým pokrmům, do slaných koláčů nebo také do polévek. Skvěle poslouží rovněž jako součást obložených baget a sendvičů. Máme pro vás výborné recepty na čalamády bez zavařování i se zavařováním.

Jak zmrazit papriky

Vhodné je připravené naplněné papriky naskládat vedle sebe na alobalovou misku, nejlépe po čtyřech kusech, a vsunout do sáčku. Po vytlačení vzduchu a uzavření dejte zamrazit.

Co z bílé papriky

Recepty vytvořené za použití této ingrediencePlněné papriky s rajským přelivem. Papriky opláchneme, zbavíme stopek a jadérek.Paprikové lodičky.Tátova chuťovka.Áni slaný štrůdl.Kotlíkový babgulášOlomoucké plněné papriky.Rizoto.Vepřové plátky v cikánské omáčce.

Jak dlouho vydrzi ajvar

Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Co je to Calamada

Slovník cizích slov říká, že čalamáda je směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu. Obvykle se připravuje z barevných paprik, rajčat (i zelených), okurek, hlávkového zelí, mrkve, cukety, celeru a hlavně cibule, která v čalamádě rozhodně nesmí nikdy chybět.

Jak se dělá Calamada

Zelí, papriky a mrkve očistíme a nakrájíme na tenké proužky, cibuli a salátové okurky nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do velké mísy, osolíme, přidáme koření, zalijeme octem, důkladně promícháme a necháme 5 – 6 hodin odstát. Poté rozdělíme do sklenic, dobře zatlačíme a dolijeme šťávou až k hrdlu.

Jaká zelenina se dává do Čalamády

Nejčastěji se používá zelí, papriky, mrkve, cibule, ale je možné přidat prakticky jakýkoliv jiný druh zeleniny. Typickou pikantní a kyselou chuť čalamády zajistí nálev. Ten se připravuje krátkým povařením cukru, soli, oleje, octa a koření Deka.

Jak uchovat rajčata v mrazáku

Chcete-li rajčata zamrazit, nakrájejte je na malé kousky nebo kolečka, rozložte na podložku a dejte do mrazáku. Teprve potom je dejte do sáčku nebo plastové nádoby. Takto zmrazené rajčata se neslepí do jedné hmoty a polehounku si vyberete přesně tolik, kolik potřebujete ke zpracování.

Jak připravit lečo do mrazáku

Rajčata a papriky můžeme jednoduše nakrájet a narovnat společně do mikrotenových sáčků, zagumičkovat a uložit do mrazničky. Cibuli mrazit nemusíme, ta vydrží bez mražení a nemusí zbytečně zabírat místo, navíc je levná proti vzácnější plodové zelenině.

Co s nadúrodou paprik

S nadúrodou paprik přichází skvělá příležitost vytvořit si domácí paprikový protlak. Dá se pak využít jako “instantní” paprika – do pomazánek, omáček a polévek.

Čím se dají plnit papriky

Obvykle papriky očistíme, rozpůlíme a celou půlku naplníme salátem, poté ještě ozdobíme petrželkou nebo jinou listovou zeleninou. Jako náplň použijeme především nakrájenou zeleninu, vejce natvrdo, šunku či sýr.

Jak dlouho vydrží Čalamáda

Postup přípravy

dochutíme. Dáme do sklenic a zavíčkujeme. Vložíme do lednice nebo do studené místnosti. Vydrží nanejvýš 2 měsíce.

Jak udělat domácí Čalamádu

Cibuli nasekáme najemno a papriky nakrájíme na tenké proužky. K nakrájené zelenině přidáme ocet, cukr a sůl. Směs necháme odstát aspoň dvě hodiny, aby zelenina pustila šťávu. Nakonec plníme do čistých sklenic, které uzavřeme pomocí víčka a zavařujeme 20 minut.

Co s rajčaty na zimu

Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky.

Co s Mrazenymi Rajcaty

Zmrazené rajčata mění po roztátí svou konzistenci a proto je využijete v teplé kuchyni – do rajské polévky, rajčatové omáčky, k masu, do rizota. Sušení rajčat doma je časově náročnější, proto pokud máte málo času, nechte si je přivézt.

Jak zmrazit plněné papriky

Pokud zamrazujete papriky plněné, není nutné plody předem předvářet. Vhodné je připravené naplněné papriky naskládat vedle sebe na alobalovou misku, nejlépe po čtyřech kusech, a vsunout do sáčku. Po vytlačení vzduchu a uzavření dejte zamrazit.