Co se jí v Japonsku?

Co se jí v Japonsku?

Co jíst v Japonsku

Hlavní suroviny v japonské kuchyni jsou rýže, maso, ryby, mořské plody, tofu a zelenina. Japonská rýže je „kulatozrnná“ a po uvaření ve speciálním vařiči je lepivá, což umožňuje její konzumaci hůlkami. Nejuznávanějším masem je hovězí, i když na úplném jihu Japonska převládá spíše vepřové.
ArchivPodobné

Co pijí Japonci

Co se lihovin týče, velmi populární je japonská whisky. Pije se hlavně na ostrovech Honšú a Hokkaidó. Na jihu, na ostrově Kjúšú, se naopak hojně popíjí shōchū (šóčú), což je pálenka z rýže. Na souostroví Okinawa se pije pálenka z rýže awamori.

Jak se jí v Japonsku

V kuchyni Japonci používají mnoho typů a druhů nádobí. Například používají speciální misky, které zvenčí nehřejí, což je zásadní, abyste se nepopálili, když při konzumaci misku s rýží držíte v jedné ruce. K jídlu se v Japonsku používají tradiční hůlky, nicméně i k vaření se používají hůlky, jen trochu jiného typu.

Co Snidaji v Japonsku

Snídaně je grunt

A v Japonsku ji rozhodně nepodceňují. Obvykle snídají rýži, vejce se zeleninou, tofu s jarní cibulkou a nejčastěji polévku miso.
Archiv

Jak se dělá onigiri

Naberte si do dlaně rýži, dejte na střed náplň, zabalte náplň do rýže a vytvarujte rovnoměrný trojúhelník. Takto vytvarovaný trojúhelník obalte nastříhanou řasou. Stačí klidně tenký proužek. Připravené onigiri můžete jíst jen tak samostatně nebo se zeleninovou oblohou.

Co je typické pro Japonsko

Kimono, origami, sumo, Go! Posvátná hora Fuji, kolem které sviští šinkanzen. Klasické japonské spojení tradic a moderních technologií. Japonsko – daleká země, jejíž umění a zvyky pronikají do evropské civilizace pozvolna a s tajemnou nonšalancí.

Kam se podívat v Japonsku

12 míst, která byste v Japonsku neměli vynechatOkinawa –Niseko – Na lyžovačku do Japonska…Kóbe – Do Japonska na steakNara – Roztomilost mezi lucernami.Takayama – Treking na vulkán s výhledem, který stojí za to.Nikko – Objevte krásu japonských vodopádůFudži – Svatá hora ze všech pohlednic z Japonska.

Co se hodí k sushi

Ideální je, když si k sushi dáte pivo, které milují k sushi i samotní Japonci. Pokud nejste zrovna na pivo, doporučujeme suché bílé víno. Jestliže jste abstinentem nebo nezletilým, vhodný je zelený čaj nebo takzvané saké, které se podává buď studené, nebo naopak ohřáté na čtyřicet stupňů Celsia.

Jak se zdraví v Japonsku

Tradičně se v Japonsku sedělo vkleče na zemi, sed zvaný seiza, na futónu a tento způsob se dodnes používá ve všech budó. Postup: sedíme v seiza s rukama položenýma na stehnech. Při úkloně se nejprve lehce předkloníme s rovnými zády, položíme postupně levou a pravou ruku před sebe na zem a potom následuje úklon.

Jak se chovat v Japonsku

Japonci se vždy vyhýbali fyzickým kontaktům, tedy i podávání ruky či dokonce obejmutí, především z hygienických důvodů. Japonská tradice považuje stálý oční kontakt za známku agrese. Naopak vyhnout se přímému očnímu kontaktu je výrazem úcty. Základem pro dobrou pozici v dalším jednáním je vzájemné předávání vizitek.

Jakou rýži na onigiri

Rýže Nishiki se dá v poslední době pořídit například v Tescu, doporučuji ale vyzkoušet specializované prodejny japonských/asijských potravin nebo velkoobchody, kde bývá podstatně levnější. Obyčejná krátkozrnná rýže se dá použít také – podle původu rýže to ale nemusí být úplně "ono".

Co dát do onigiri

Doma stlačíte rýži (třeba pomocí této pomůcky), zabalíte do řasy a případně i něčím naplníte. Vše pak dáte do Onigiri benta a šup s tím do tašky. Anebo do nějaké velké kapsy, i tam se vejde :). Obecně si ale do Onigiri benta můžete dát cokoliv chcete, třeba nakrájený sandwich, ovoce, či zeleninu.

Co se nesmí v Japonsku

Ačkoliv jsou Japonci k turistům velice tolerantní, zkuste se vyvarovat přílišných důvěrností na veřejnosti (držení se za ruce či kratší polibek jsou tolerovány).Na veřejnosti hlasitě nesmrkejte, je to nezdvořilé (bohužel naopak Vy budete svědky neustálého popotahování a chrchlání).Neplat'te spropitné, není to zvykem.

Jaký je režim v Japonsku

Od přijetí ústavy 3. května 1947 je Japonsko unitární parlamentní konstituční monarchií s císařem jako hlavou státu, ovšem s čistě ceremoniální funkcí. Po prohrané válce byla typickou vlna pacifismu.

Na co si dát pozor v Japonsku

Japonci ze zásady nechodí nikdy pozdě, ať už na pracovní či přátelské schůzky dorazí vždycky včas. Japonci také běžně nedávají najevo své emoce, především hněv, a pokud jsou nějaké citové výlevy tolerovány, tak jen v opilosti. Být všude včas je pravidlo, které v Japonsku stále platí.

Jak draho je v Japonsku

Kolik co stojí

Japonsko je v porovnání se zbytkem Asie velmi drahá země. V porovnání s Evropou zase takový rozdíl není. Ceny potravin jsou přibližně stejné jako u nás, služby, hotely a restaurace jsou ovšem o poznání dražší. Celkově vyjde cestování po Japonsku velmi podobně jako po západní Evropě.

Jaké víno se hodí k sushi

Nejlepší víno k sushi je víno bílé, které je stejně tak doporučovaným druhem pro ryby. Chutě zde dokonalé doladí ty nejoblíbenější odrůdy současného vinařského světa. Velmi doporučuji svěží a aromatický Sauvignon Blanc či úžasně chutné víno Chardonnay.

Jak se řekne japonsky Ahoj

Stručný slovník

Ahoj! Yaa. *1 やあ。
Dobré ráno! Ohayou gozaimasu. おはようございます。
Dobrý večer! Konbanwa こんばんは。
Jak se máš Ogenki desuka お元気ですか?
Děkuju (mnohokrát)! Arigatou! *2 ありがとう!

Jak se řekne japonsky děkuji

Základní fráze

おはようございます。 ohajó gozaimas Dobré ráno.
どうも。 dómo Díky.
ありがとうございます。 arigató gozaimas Mockrát děkuji.
どうもありがとうございます。 dómo arigató gozaimas Mnohokrát děkuji.
どういたしまして。 dóitašimašte Není zač.

Co se v Japonsku nesmí

Ačkoliv jsou Japonci k turistům velice tolerantní, zkuste se vyvarovat přílišných důvěrností na veřejnosti (držení se za ruce či kratší polibek jsou tolerovány).Na veřejnosti hlasitě nesmrkejte, je to nezdvořilé (bohužel naopak Vy budete svědky neustálého popotahování a chrchlání).Neplat'te spropitné, není to zvykem.

Jak žijí Japonci

Součástí každodenního japonského života je náročné dojíždění – vstávat, zamířit na nádraží, čekat na vlak, stání ve vlaku, chůze z dalšího nádraží do práce a pokračovat dál v životě. Veřejná doprava je v Japonsku standard. Lidé skočí na kola a naskočí do vlaku – auto je považováno za luxus.

Jak udělat rýžové koule

Rýži smícháme s vejcem a rozdrobeným tvarohem (tofu, tempehem), okořeníme a zahustíme škrobem, aby šly tvarovat koule. Rýžový papír po jednom máčíme ve vlažné vodě, položíme kouli z rýže, zabalíme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje do křupava.

Co je typické pro Japonce

Japonský zvyk Hanami uctívá rozkvétající sakury – po celé zemi se lidé shlukují pod stromy a baví se. Láska k přírodě je obecně japonskou specialitou a je zřejmě důsledkem zdejšího tradičního náboženství – šintoismu. Šintoismus hlásá uctívání přírody, která je božstvem sama o sobě.

Co se nesmí vyvážet z Japonska

japonské (samurajské) meče, starožitnosti, zbraně a střelivo, narkotika, omamné a psychotropní látky, pornografii, vojenský materiál a jiné druhy zboží podle zvláštních předpisů. Povinná směna valut v Japonsku neexistuje.

Jaký je průměrný plat v Japonsku

Přesto jsou tu faktické rozdíly mezi muži a ženami. Průměrný plat v Japonsku činí přibližně za rok 1 478 760 Kč.