Jaký alkohol se pije v Řecku?

Jaký alkohol se pije v Řecku?

Co se pije v Řecku

Typické řecké pití

Co se týče oblíbeného pití Řeků, typickým aperitivem před jídlem je "ouzo", což je anýzovka, kterou si můžete podle chuti smíchat s vodou. Během jídla se v Řecku pije stolní víno. Pivo zde není tak rozšířené, ovšem najdete tu například poměrně dobré značky Amstel a Mythos.

Co ochutnat v Řecku

Jedná se například o různé sýry, kousky smažených chobotnic a sépií, saláty nebo třeba chléb pita s tzatziki. Za ochutnání stojí bylinkový salám loukaniko. Velmi oblíbené jsou v Řecku polévky. Hutné (soupes), zeleninové (soupa apo chorta) nebo i rybí (psarosoupa).

Co si můžu dovest z Řecka

Vývozní a dovozní předpisy se liší• ŘECKO – Bez povolení je zakázáno dovážet a vyvážet starožitnosti a umělecké předměty. Zcela zakázáno je vozit do Řecka pokojové rostliny. V kanystru se také nesmí převážet více než 10 litrů pohonných hmot.

Co se vyplatí koupit v Řecku

Co nakoupit v Řecku Z Řecka se vyplatí koupit domů jako dárek olivový olej, víno, fetu, sezamová semínka v medu. Dobrý je i zdejší med, nejlepší je tympánový z Limnu a Kalymnu, skvělý jogurt měli i na ostrově Thassos. Výborný je i místní jogurt.

Co Řekové jedli

Řekové jedli hovězí, skopové, jehněčí, vepřové, zvěřina, v jídelníčku ale převažovaly ryby, a to vařené, syrové nebo pečené na rožni. Opékaly se na pánvi nebo podávaly nasolené a naložené v oleji. Jako příloha se jedlo ovoce, olivy, luštěniny, těsta a kaše připravovaná z rozemletého obilí.

Jaké jsou ceny v Řecku

V Řecku stojí hotely a restaurace 125,9 %, potraviny 118,5 % a nealkoholické nápoje 124,1 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku. Takže pokud v českém obchodě necháme 1 000 Kč, potom v Athénách, Soluni nebo na Krétě potřebujeme minimálně 1 185 Kč + odměnu pro směnárníka, abychom dostali totéž.

Co si přivézt z Kréty

Nejlepší suvenýry, které se vezměte domů z Kréty z ŘeckaHorský bylinkový čaj.Olivový olej.Tradiční oblečeníKeramika.Víno.Bylinky.Raki.

Jak se platí v Řecku

Měna, ceny, nákupy

V Řecku se platí evropským platidlem eurem (EUR), které má 100 centů. Současný kurz eura ke koruně je přibližně 1 EUR = 26,- Kč. V letoviscích najdete směnárny prakticky na každém rohu. Peníze můžete vyměnit i v hotelu nebo v bance (bez poplatku).

Na co si dát pozor v Řecku

V Řecku si určite dejte pozor na drogy, převoz i přechovávání jakéhokoliv množství drog je přísně trestáno vězením. Také se svžm švýcarským nožem se raději před cestou rozlučte, nošení nože nebo například slzného spreje se v Řecku posuzuje jako nepovolené ozbrojování což může také vést k vážným trestům.

Co jedli stáří Řekové

Řekové jedli hovězí, skopové, jehněčí, vepřové, zvěřina, v jídelníčku ale převažovaly ryby, a to vařené, syrové nebo pečené na rožni. Opékaly se na pánvi nebo podávaly nasolené a naložené v oleji. Jako příloha se jedlo ovoce, olivy, luštěniny, těsta a kaše připravovaná z rozemletého obilí.

Co ochutnat na Krete

Co byste ale měli na Krétě určitě dál ochutnat je řecký salát (jen se ho nepřejezte jako my:D), gyros (já si jej jednou dala a dostala jsem vlastně nasekané steaky, což nebylo úplně ono) nebo dolmades – plněné vinné listy rýží, rajčaty a bylinkami. O řecké kuchyni by se dal napsat celý článek zvlášť.

Jak je drahé jídlo v Řecku

V porovnání s ČR je Řecko určitě dražší. Ceny se liší podle destinace, na vyšší útratu se připravte především na oblíbených ostrovech, jako je např. Korfu, Zakynthos nebo Santorini. Obědové menu vyjde v restauraci od 10 do 15 EUR, ale rychlé občerstvení, například gyros, seženete za 4,50 až 7 EUR.

Čím se dříve platilo v Řecku

Řecká drachma se dělila na 100 lepta, ale v oběhu byla již jen mince s hodnotou 50 lepta z důvodů neekonomičnosti jejich výroby. Mince byly raženy v hodnotách 50 lepta, 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 drachem.

Co vzít s sebou na Krétu

Máte-li šnorchl a ploutve, doporučuji přibalit, aspoň si zpestříte nudné povalování na pláži. Opalovák s vysokým faktorem snad nemusím ani připomínat a rozhodně nezapomeňte na Panthenol (nejlépe ve formě pěny). Když je řeč o chemikáliích, ještě si opatřete repelent. Né že bych měl s komáry na Krétě špatnou zkušenost.

Co je typické pro Krétu

Pro Krétu jsou typické olivovníky, kterých tu roste kolem 25 miliónů. Na jaře je ostrov přímo zasypán květinami, především vlčím mákem, kopretinami, divokými tulipány nebo orchidejemi. Údajně tu roste přes 2000 různých druhů bylin a rostlin, 160 z nich se pak nevyskytuje nikde jinde na Zemi.

Jak se jmenuje moře v Řecku

Mezi Řeckem a Tureckem leží Egejské moře, ze západu Řecko omývá Jónské moře a z jihu Libyjské moře.

Kdy letět do Řecka

Většina turistů jezdí do Řecka užít si sluníčka a koupání v moři, a tak bude jistě vhodné uvést nejvyšší teploty moře – od konce dubna do konce listopadu se tu teploty vody pohybují mezi 20 – 25°C. V létě vane v Řecku čerstvý vítr zvaný meltémi, který je poměrně příjemný a jen díky němu je pobyt na pláži snesitelný.

Co vědět před cestou do Řecka

Tipy na závěrDobrý den se řekne „kalí méra“ a děkuji „sas efcharistó“V celém Řecku včetně ostrovů jsou oficiální měnou eura.Na většině míst upřednostňují platbu v hotovosti před kartou.Pro vstup nepotřebujete vízum, stačí pas či občanský průkaz.Zásuvky v Řecku jsou stejné jako u nás, nepotřebujete adaptér.

Jak žili Řekové

Řecké domy byly zařízeny velmi prostě, Řekové ještě neznali skříně a oblečení ukládali do zdobených truhlic. v domech měli ještě postele, stoly, lehátka, stoličky, sedačky a křesla s opěradly pro ruce nazývané thronos, z čehož plyne název pro trůn. Vše bylo vyrobeno z kamene či bronzu, vzácněji pak ze dřeva.

Čím je známé Řecko

Když se řekne Řecko, mnoha z nás se vybaví ostrovy, pláže, ouzo a určitě olivy. Je to země s neuvěřitelně bohatou historií, která oplývá architektonickými památky. Ovšem je mnoho zajímavostí a faktů, které o Řecku ještě nevíte. Řečtina je jedním z nejstarších jazyků Evropy, který se používá více než 3000 let.

Co se pije na Krete

Víno se na Krétě pije zpravidla jen k jídlu.

Rozlévají se zde vína z celého světa. Kréta nabízí vynikající bílé, růžové a červené víno, které si můžete koupit pod názvy značek jako Láto nebo Mínos. Retsína, bílé víno s příchutí pryskyřice, není krétským ale spíše attickým nápojem.

Na co si dát pozor na Krete

Jediné na co si je třeba dát pozor je pečlivý výběr letoviska a ubytování. Není nic horšího než přijet na Krétu za sluníčkem a mořem a přitom se ubytovat 3km od pláže (nejlépe štěrkové) v místě, kde je jeden obchod, 5km do letoviska a mít zaplacenou stravu v podprůměrné taverně.

Jak se mluví řecky

Řečtina (řecky ελληνική (γλώσσα) – ellinikí (glóssa), tj. řecký (jazyk), nebo ελληνικά – elliniká, tj. řečtina) je indoevropský jazyk používaný autochtonním obyvatelstvem především v Řecku, na Kypru a v částech Turecka, a dále v některých emigračních zemích, jako je Austrálie, Spojené státy, Kanada aj.

Co se dalo koupit za jeden krejcar

14. století – groš (12 haléřů neboli parvů)2 haléře = jedno vejce.2 až 32 haléřů = slepice (dražší byla v Praze)1 groš = kus másla nebo sýra.1 groš = nůž3 groše = sekyra.3 až 8 grošů = boty.5 až 29 grošů = vepř22 až 55 grošů = kráva.

Jaké je moře na Krétě

Rozloha ostrova činí 8261 km². Ze severu ho omývá Krétské moře (jižní část Egejského moře) a z jihu Libyjské moře.