Co se v Japonsku nesmí?

Co se v Japonsku nesmí?

Co je neslušné v Japonsku

Žádná tradiční japonská restaurace Vám nenabídne příbor, proto je dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Co se týče používání hůlek, nezapichujte je do rýže ani jimi nenapichujte suši – obojí je považováno za vrchol neslušného chování.

Na co si dát pozor v Japonsku

Japonci ze zásady nechodí nikdy pozdě, ať už na pracovní či přátelské schůzky dorazí vždycky včas. Japonci také běžně nedávají najevo své emoce, především hněv, a pokud jsou nějaké citové výlevy tolerovány, tak jen v opilosti. Být všude včas je pravidlo, které v Japonsku stále platí.
Archiv

Jak jedí Japonci

Své jídlo vaří odlišným způsobem

Tempura, tonkatsu a kroketám navzdory – japonská jídla obnášejí hodně vaření v páře, grilování, grilování na pánvi, restování, pomalého vaření a fermentování. Mají také ve zvyku udělat alespoň jednu misku polévky a obvykle servírují jídlo na více malých talířů.

Kdo nosí dárky v Japonsku

Japonským dětem nosí dárky jeden ze starých šintoistických bůžků – Hoteišó.

Jak se řekne japonsky ne

Ani ano, ani ne. Japonci samozřejmě vůbec nevědí, že české ano je souhlas, a ne je nesouhlas. V japonštině se ano řekne „hai“ a ne se řekne „iie“.

Kde se Krká po jídle

* Některé velmi důstojné kultury od Japonska po Saúdskou Arábii považují hlasité odříhnutí po jídle za pochvalu hostiteli. Doporučuje se rovněž hlasitě srkat (třeba nudle), je to „důkaz, že jídlo je tak dobré, že se nechcete zdržovat s etiketou“. * Je ale nutné znát místní zvyky.

Jak se chovat v Japonsku

Japonci se vždy vyhýbali fyzickým kontaktům, tedy i podávání ruky či dokonce obejmutí, především z hygienických důvodů. Japonská tradice považuje stálý oční kontakt za známku agrese. Naopak vyhnout se přímému očnímu kontaktu je výrazem úcty. Základem pro dobrou pozici v dalším jednáním je vzájemné předávání vizitek.

Co se dá dělat v Japonsku

10 rad, co dělat v JaponskuZajděte si na zápas sumó.Navštivte největší rybí trh světa.Nacpěte se až k prasknutí.Vyzkoušejte klasické lázně onsen.Zazpívejte si na karaoke.Prozkoumejte historické hrady a chrámy.Využijte rychlovlaky šinkansen, jedny z nejdokonalejších dopravních prostředků na světě.

Jakou rýží jedí Japonci

Rýže označovaná jako „nelepkavá“ (uručimai), jejíž užití je častější, má stále daleko lepivější konzistenci než rýže u nás na Západě. Velmi běžné a často nejlevnější jsou v Japonsku nudlové pokrmy.

Co je typické pro Japonsko

Kimono, origami, sumo, Go! Posvátná hora Fuji, kolem které sviští šinkanzen. Klasické japonské spojení tradic a moderních technologií. Japonsko – daleká země, jejíž umění a zvyky pronikají do evropské civilizace pozvolna a s tajemnou nonšalancí.

Co jí Japonci na Vánoce

Od prosince 1974 začal KFC Japan propagovat smažené kuře jako vánoční jídlo svou reklamní kampaní „Kentucky na Vánoce“. Odhaduje se, že každou vánoční sezónu povečeří smažená kuřata z amerického řetězce rychlého občerstvení odhadem 3,6 milionu japonských rodin, čímž se z vánočních kuřat stala celonárodní tradice.

Co je za rok v Japonsku

Od roku 1868 je navíc příslušná éra vždy spojována s vládou daného císaře, a při změně na trůnu tak dojde k faktickému vynulování kalendáře. Například všechny události roku 2019 budou až do 30. dubna datovány jako 31. rok Heisei (název éry současného císaře Akihita), zatímco od 1.

Jak pozdravit v Japonsku

Zde, stejně jako všude jinde, všechno začíná správným pozdravem. Konnichiwa je základ, to ví každý. Japonci se mezi sebou také klaní, ovšem od cizince to naštěstí nikdo nečeká. Co se ovšem čeká, nehledě na to, zdali jste místní nebo turista, je to, že když vás někdo pozdraví poklonou, musíte ji opětovat.

Co znamená Yamete

Přestaňte! Yamete! Keisatsu wo yonde kudasai. Prosím pospěšte.

Co znamená neustále krkání

Za nadměrným říháním může být také porucha dolního svěrače jícnu, přeplnění žaludku, špatné složení stravy, akutní zánět žaludku nebo helikobakterem. Lidé, kteří trpí tímto problémem, by neměli pít žádné sycené vody – ty totiž žaludek dráždí a zhoršují zdravotní stav.

Jak se stoluje v Japonsku

JAPONSKO: SRKÁNÍ A MLASKÁNÍ POVOLENO

První zvláštností je to, že v Japonsku se při jídle sedí na zemi a je nutné se zout. Dalším netradičním zvykem je srkání polévky přímo z misky. Co se týče různých zvuků při jídle, vůbec se toho nemusíte bát.

Co se jí v Japonsku

Japonská kuchyně

Základní informace
Dochucovadla šičimi, tógaraši, sójová omáčka, wasabi, sezamový olej, zázvor
Pokrmy
Jídla sushi, sašimi, moči, ramen, onigiri, umeboši, daifuku, japonské nudle
Nápoje sake, japonský čaj

Co se vyplati koupit v Japonsku

Většinou se jedná o množství stánků umístěných v podlouhlých arkádách s pestrou nabídkou zboží jako je móda, levná elektronika a množství přívěsků. Zakoupíte zde také tradiční sušené potraviny, například různé druhy mořských plodů či řas. Smlouvání o ceně je zde do určité míry možné.

Co zařídit před cestou do Japonska

S platností od 29. dubna 2023 jsou zrušena všechna covidová opatření při příletu do Japonska. Cestující se tedy již nemusí prokazovat dosud vyžadovanými dokumenty (certifikáty o očkování proti Covid či potvrzením o negativním PCR testu), ani není nutné vyplňovat aplikaci Fast Track na webu Visit Japan.

Co jíst v Japonsku

Hlavní suroviny v japonské kuchyni jsou rýže, maso, ryby, mořské plody, tofu a zelenina. Japonská rýže je „kulatozrnná“ a po uvaření ve speciálním vařiči je lepivá, což umožňuje její konzumaci hůlkami. Nejuznávanějším masem je hovězí, i když na úplném jihu Japonska převládá spíše vepřové.

Jaký je režim v Japonsku

Od přijetí ústavy 3. května 1947 je Japonsko unitární parlamentní konstituční monarchií s císařem jako hlavou státu, ovšem s čistě ceremoniální funkcí. Po prohrané válce byla typickou vlna pacifismu.

Kdy slaví Japonci Nový rok

Oslavy Nového roku neoslavují půlnoc 31. prosince, ale první východ slunce. Je zvykem vstát brzo a dívat se na první východ slunce v roce, kterému se říká „goraikó“. Přípravy na oslavy Nového roku zahrnují výzdobu, kdy se aranžují v předsíni květiny.

Kdy je nejlepší jet do Japonska

Za nejlepší období pro návštěvu z hlediska počasí v Japonsku je všeobecně považováno jaro, především měsíce březen a duben, kdy rozkvétají po celé zemi sakury. Oblíbeným obdobím je také podzim, kdy se obloha po období tajfunů opět vyjasní a lesy se zabarví pestrými odstíny červené, hnědé a žluté.

Jak se rekne japonský děkuji

Stručný slovník

Ahoj! Yaa. *1 やあ。
Děkuju (mnohokrát)! Arigatou! *2 ありがとう!
Prosím/Není zač Dou itashi mashite. どういたしまして。
Dobrou noc! Oyasumi nasai. おやすみなさい。
Na shledanou! Sayonara! さようなら!

Jak se řekne japonsky dobrou chuť

Itadakimas znamená japonsky dobrou chuť.