Co vidět v západním Slovensku?

Co vidět v západním Slovensku?

Kam na Slovensku v létě

10 nejlepších míst na Slovensku, kam letos vyrazit na dovolenouTatry. To nejlepší, co může Slovensko nabídnout milovníkům horské turistiky, jsou samozřejmě Vysoké Tatry.Slovenský ráj.Liptov.Trenčianske Teplice.Jižní Slovensko.Turčianské Teplice.Rajecké Teplice.Piešťany.

Jaká místa navštívit na Slovensku

Nejkrásnější místa SlovenskaBratislava. Hlavní město Slovenska.Spišský hrad. Největší hrad Slovenska.Bojnický zámok. Nejromantičtější zámek na Slovensku.Levoča. Nejkrásnější městské historické centrum Slovenska.Velký Rozsutec. Nejkrásnější hora Slovenska.Vlkolínec. Nejslavnější lidová architektura Slovenska.Kežmarok.Kriváň

Kam na výlet na Slovensku

Patnáct turistických cílů na Slovensku, které byste neměli minoutMalá Fatra.Vysoké Tatry.Slovenský ráj.Pieniny.Poloniny.BešeňováVodní nádrž Orava.Bratislava.
Archiv

Čím je Slovensko zajímavé

Zajímavá místa a památky na SlovenskuVysoké Tatry (High Tatras)Slovenský ráj (Slovak Paradise National Park)Demänovské jeskyně (Demänovská Caves)Bojnický zámek (Bojnice Castle)Spišský hrad (Spiš Castle)Havránok.Hodinová věž v Banské Bystrici (Banska Bystrica Clock tower)Co navštívit v hlavním městě Bratislavě

Co ochutnat na Slovensku

Pro Slovensko je tradiční maso (vepřové, zvěřina, renesanci zažívá skopové a různé druhy drůbeže), brambory, kyselé zelí, cibule, vepřové sádlo, obilniny a luštěniny. Mezi typické ovoce patří jablka hrušky, švestky, meruňky a broskve, ale i méně známé kdoule a blumy. Velmi populární je sběr hub, malin, jahod a borůvek.

Proč jet na Slovensko

Pusté lesy, kde není vzácné potkat medvěda, nádherné horské doliny, hluboké jeskyně, ale také zachovalé zámky či nedobytné hrady spolu s termálními koupališti, to je důvod, proč je pro Čechy Slovensko druhou nejnavštěvovanější zemí. Loni sem přijelo více než 600 tisíc českých turistů.

Čím je proslulé Slovensko

Dvě nejvýznamnější z nich představují Podunajská a Východoslovenská nížina. Nejvyšším bodem je Gerlachovský štít ve Vysokých Tatrách, dosahující výšky 2 655 m.

Co je typické pro Slovensko

Pro Slovensko je tradiční maso (vepřové, zvěřina, renesanci zažívá skopové a různé druhy drůbeže), brambory, kyselé zelí, cibule, vepřové sádlo, obilniny a luštěniny. Mezi typické ovoce patří jablka hrušky, švestky, meruňky a broskve, ale i méně známé kdoule a blumy. Velmi populární je sběr hub, malin, jahod a borůvek.

V čem je Slovensko nejlepší

Slovensko je tak blízko, a přitom se může v mnoha místech zdát tak daleké, odlišné od Česka. Vysoké hory, skály, hluboká údolí, plesa. Tatry a další pohoří, hrady dokládající bohatou historii i moderní města. Nespočet turistických a cykloturistických tras činí z této země ideální destinaci pro milovníky sportu.

Co se pije na Slovensku

Mezi oblíbené nápoje patří žinčica, pivo, borovička, slivovice, ale i víno aj.

Jaké jsou tradice na Slovensku

Polévání žen vodou, pomlázka a bramborový salát na stole. To jsou tradice, bez kterých si Velikonoční pondělí dokáže představit málokterý Slovák. Ačkoli by se mohlo zdát, že se tradiční oslavy svátků jara od těch v Česku neliší, mají pro Slováky Velikonoce mnohem větší duchovní rozměr.

Jaká je na Slovensku měna

EuroSlovensko / Měna

ledna 2009 se na Slovensku stalo euro zákonným platidlem. Nahradilo slovenskou korunu (SKK) v neodvolatelně stanoveném směnném kurzu 1 EUR = 30,1260 SKK.

Co víme o Slovensku

Slovensko, plným názvem Slovenská republika, je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. V roce 2021 zde žilo 5 441 899 lidí. Hlavním městem je Bratislava, úředním jazykem je slovenština.

Co s sebou na Slovensko

Základní informace. Slovensko je jednou ze zemí, do které můžete vyrazit „prostě jen tak“. Stejně, jako v jakékoliv jiné zemi EU, i k cestě na Slovensko vám bude stačit český občanský průkaz. V zemi se platí eurem, ceny běžného spotřebního zboží a potravin jsou přibližně stejné, jako v České republice.

Co jíst na Slovensku

Slovenská kuchyně je specifickým typem kuchyně středoevropské. Ovlivněna byla kuchyní maďarskou, rakouskou či německou. Používá především vepřové a hovězí maso, mouku, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější jídla patří bryndzové halušky, živáňská anebo sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok nebo bryndza.

Co se jí na Štědrý den na Slovensku

Díky společné historii a provázanosti obou národů jsou slovenské Vánoce téměř stejné jako ty české. Na Štědrý den se často drží půst anebo se jí bezmasé pokrmy, například sváteční kapustnica / zelňačka. Večerní hodování začínají oplatky s medem a pokračují rybou s bramborovým salátem a spoustou druhů cukroví.

Co se jí na Slovensku na Štědrý den

Na Štědrý den se na Slovensku nejí rybí polévka, ale kapustnica, což je něco jako naše zelňačka. Na stole jsou také opékance či bobalky, což jsou bochánky velikosti ořechů pečené z kynutého těsta, které se jedí spařené a posypané mákem. Podstatná součást menu jsou oplatky, které se jí s medem a česnekem.

Jak nejlépe platit na Slovensku

Minimálně jeden bankomat najdete v každém městě, ale také ve větších vesnicích. Platit kartou se dá téměř všude. Malé provozy na vesnicích, horské chaty a menší muzea akceptují pouze hotovost. Akceptováno je několik typů kreditních a debetních karet, dominuje Visa, MasterCard a Maestro.

Jak vybrat eura na Slovensku

Na Slovensku české koruny za eura úplně běžně nevyměníte, ale není to nemožné. Výjimkou jsou příhraniční oblasti na česko-slovenské hranici, kde lze často korunami i platit. Banky a směnárny najdete ve větších městech úplně všude a eura vyberete jednoduše i z bankomatu.

Co se vyrábí na Slovensku

Slovensko je největším výrobcem osobních aut na světě v přepočtu na 1.000 obyvatel, v roce 2022 to bylo 186 nových automobilů na 1.000 obyvatel. K dalším významným průmyslovým sektorům patří elektrotechnický a chemický průmysl a metalurgie.

Kdo nosí dárky na Slovensku

Až dnes v podvečer začne Ježíšek roznášet dárky, na Slovensku se do téhož pustí Ježiško a v Budapešti Jézuska. Přestože je jeho jméno jiné, jde stále o stejnou postavu.

Kdo chodí na Vánoce na Slovensku

Až dnes v podvečer začne Ježíšek roznášet dárky, na Slovensku se do téhož pustí Ježiško a v Budapešti Jézuska. Přestože je jeho jméno jiné, jde stále o stejnou postavu.

Na co je třeba si dát pozor při platbě kartou

Při placení bychom platební kartu neměli spouštět nejen z očí, ale nejlépe ani z rukou. Do terminálu u obchodníka vkládáme platební kartu sami, bezkontaktní také přikládáme ke čtečce sami. Pokud to za nás činí obchodník, pozorně jej při provádění transakce sledujeme. Ani při placení v restauraci by to nemělo být jinak.

Na co si dát pozor při platbě kartou v zahraničí

Na cestách v zahraničí si při platbě kartou nebo výběru z bankomatu obvykle můžete zvolit, jestli zaplatíte nebo vyberete v lokální měně, nebo v měně svého účtu (DCC). Pokud jste v zemi, kde se kurz lokální měny příliš nemění – například, kde se platí eurem nebo dolarem, je vždy lepší vybrat si platbu v lokální měně.

Čím se dá platit na Slovensku

Dne 1. ledna 2009 se na Slovensku stalo euro zákonným platidlem. Nahradilo slovenskou korunu (SKK) v neodvolatelně stanoveném směnném kurzu 1 EUR = 30,1260 SKK.