Čím hnojit čechravy?

Čím hnojit čechravy?

Jak se starat o Čechravu

Čechravy vysazujeme na polostinná, až stinná místa, s humózní, dobře propustnou, ale vlhčí půdou, bohatou na živiny, a s mírně kyselou reakcí. Přílišné horko čechravám nesvědčí. Zálivka: Čechravm udržujeme stanoviště neustále mírně vlhké, ale nepřemokřené.
Archiv

Jak je vysoká Čechrava

Venkovní rostlina

Stonky jsou hustě olistěné a nesou hluboce dělené ostře pilovité listy. Na jaře jsou často zbarvené dobronzova. Roste v trsech, které lze snadno na jaře nebo na podzim dělit. Rostlina je vysoká od 0,4 – 1 m.
Archiv

Kdy stříhat Čechravu

Nejen trávy, jejichž suchá stébla a květenství zahradu zdobí přes zimu, se stříhají až na jaře. Platí to také pro trvalky, které kvetou na podzim a stonky tak chrání citlivé srdéčko. K takovým druhům patří například rozchodníky, podzimní sasanky, chryzantémy, ale také třapatky, sápy a čechravy.

Proč nekvete Čechrava

Stín jí svědčí

Nemusíte se trápit se správným Ph půdy nebo pravidelným přihnojováním. Čechrava ke svému úspěšnému růstu potřebuje jediné – stín. Minimálně 6 hodin zastínění je nutnou podmínkou. Polostín nebo dokonce přímé slunce totiž rostlinu příliš vysiluje, a ta poté neprospívá a samozřejmě ani nekvete.

Co s Odkvetlými trvalkami

Odstřihujeme odkvetlé květy trvalek mimo těch, z nichž potřebujeme semena a těch, které ještě i po odkvětu dlouho do zimy zdobí záhony. Od konce srpna je možné všechny odkvetlé trvalky dělit a přesazovat. Do podzimu je dostatek času na řádné zakořenění, aby dobře přečkaly zimu.

Jaké trvalky na slunce

Mezi ně patří:Mateřídouška. Voňavá bylinka, která je odolná vůči mrazu i suchu.Rozchodník. Nezmar.Netřesk. Sukulentní netřesk vydrží přímé slunce, extrémní sucha i mráz.Krásnoočko. Vyhovuje ji suché a slunné stanoviště.Řebříček.Dračík.Kakost.Bohyška (Hosta)

Jak vypadá Čechrava

Čechrava neboli tavolín (Astilbe) je trvalka, patřící mezi lomikamenovité. Má dvojčetně až trojčetně dělené, zpeřené listy. Kvete dlouhými latami květů, převážně v létě. Zkombinujeme-li více odrůd, lze docílit plynulého kvetení od poloviny června až do září.

Jaké trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Jaké Trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Co s orlickem po odkvetu

Po odkvětu pouze ustřihneme okvětí, případně ponecháme u části rostlin dozrát k vysemenění či pro aranžérské účely. Orlíčky můžeme množit také vegetativně, dělením trsů v říjnu nebo březnu. Tak získáme identické rostliny, ale musíme počítat s tím, že tato metoda není, zvlášť u starších rostlin, stoprocentně úspěšná.

Co s kopretinami po odkvětu

Po odkvětu můžeme výhony seříznout a rostliny ke konci léta většinou znovu vykvetou. Pevné tmavozelené výhony s kopinatými listy dorůstají do výšky 50-100 cm a ukončuje je jeden květní úbor se žlutým středem, plnokvěté odrůdy mají střed méně nápadný.

Co vysadit na plne slunce

Patří mezi ně např. gazánie, muškáty, vybrané druhy begónií, aksamitníky, petúnie, surfínie a minipetúnie, verbeny a vějířovky. Kromě letniček můžete v truhlících na balkonech pěstovat i mnoho trvalek, jako jsou nízké kopretiny, třapatky a třapatkovky, šalvěje hajní, krosnoočka, astry nebo zvonky.

Co do skalky na slunce

Traviny na skalce. Na skalku se skvěle hodí i okrasné traviny, např. ovsíř nebo kostřava. Oba tyto druhy milují slunce a propustné písčité půdy.

Jak rychle roste Cechrava

Jde o německou odrůdu vyšlechtěnou v roce 1930. Tato vděčná opadavá trvalka s étericky krásnými soukvětími je vhodná do vlhčích stinných míst. Roste středně rychle, přičemž formuje tmavě zelené listy.

Jaké květiny sázet v červnu

Jde především o cibule krokusů, tulipánů a narcisů. Vysazujeme nové výhonky popínavých růží a rovněž je přihnojujeme. Skalky mírně zavlažujeme, odstraníme plevel a příliš rozrostlé rostlinky zmenšujeme. Také nastává výsadba rododendronů, azalek, jiřin a mečíků.

Co do truhlíků do stínu

Mezi balkonové rostliny dobře snášející stín řadíme například:Balkonové rostliny: begónie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie.Sezonní rostliny: zvonky, primule, dlužicha.Bylinky: kozlík lékařský, převislé a lesní jahody, máta, pažitka, mařinka vonná

Jak vysévat orlíček

Dopřejte jim lehčí, humózní půdu a dostatek vláhy, podmínky podobné původním stanovištím. Pak orlíčky na vaši zahradě zdomácní a budou se množit samovýsevem. Orlíčky nemají rády dělení trsů a přesazování, množení osivem je jednodušší. Semena klíčí na světle, vysejte je proto na povrch substrátu a jenom mírně přitlačte.

Jak stříhat orlíček

Hned po odkvětu rostliny zastřihněte asi 10 centimetrů nad zemí a přihnojte je. Koncem léta rozkvetou znovu. Obecně platí, že byste měli odstřihovat odkvetlé květy, protože tvorba plodů rostlinu vysiluje. Zvlášť důležité je to u druhů, které mají sklon k vysemeňování, například u orlíčku.

Čím hnojit kopretiny

Aby kopretiny bohatě kvetly, osvědčuje se těsně před dobou květu pohnojení kompostem nebo kostní moučkou. Dále už přihnojujeme pravidelně kompostem nebo jiným vhodným hnojivem. Druhým až třetím rokem musíme rostliny rozdělit a rozsadit, jinak budou slabě kvést, a hrozí jim dokonce uhynutí.

Jak zalévat kopretiny

Kopretiny nepotřebují pravidelnou zálivku, zavlažujeme jen v době většího sucha. Kořeny před vysycháním i před mrazem chráníme mulčovací kůrou. Druhým až třetím rokem musíme trsy rozdělit a rozsadit, to proto, že by jen omezeně kvetly a mohly by i vyhynout.

Co dát do truhliku na slunce

Pro výsadbu do truhlíků na přímé slunce je vhodné krásnoočko, šalvěj hajní, zakrslé třapatky, nízké koopretiny, astry, zvonky, denivky, hvozdíky a mnoho dalších.

Jaké květiny do truhlíku

Mezi nejvhodnější balkonové rostliny na přímé slunce, které jsou odolné vysokým teplotám a zvládnou sucho, patří muškát, gazánie, petúnie, surfinie, minipetúnie, kosmatec, dále některé bylinky, jako třeba rozmarýn. Do květináčů k letničkám můžete zasadit i trvalky (levandule, sporýš argentinský nebo okrasné traviny).

Jak obnovit skalku

Můžeme ji proto oživit některými nízkými letničkami. Ty jsou též vhodné k zakrytí holých míst po odkvetlých a „zatažených“ cibulovinách. Ve skalce se také uplatní vřesovištní rostliny, neboť některé druhy kvetou již v lednu až březnu, jiné v létě a na podzim nebo od listopadu do dubna.

Co se dá sázet v červenci

V červenci můžeme vysít mrkev, především odrůdy s kratším či kulatým kořenem, černou ředkev, červenou řepu, kedluben, zeleninový fenykl, brokolici, endivii, keříčkové fazolky, mangold i špenát. Je také čas pro výsev zimní zeleniny: růžičkové kapusty, kadeřávku, póru.

Co vyséváme v červnu

Co můžeme v zahradě vysévat ještě v červnuHlávkový salát.Špenát.Pekingské a čínské zelíMangold.Keříčkové fazole.BrukvovitéI řepa salátová je cennou zeleninou s vysokým obsahem organických kyselin a pektinů.Ředkvičky můžeme vysévat kontinuálně od předjaří až do srpna a postupně sklízet chutné bulvičky.