Co vime o Slovensku?

Co vime o Slovensku?

Co víme o Slovensku

Slovensko, plným názvem Slovenská republika, je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. V roce 2021 zde žilo 5 441 899 lidí. Hlavním městem je Bratislava, úředním jazykem je slovenština.

Co je větší Slovensko nebo Česko

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), Slovenského statistického úřadu a Eurostatu. Česko mělo ke konci června 10,54 milionu obyvatel, Slovensko 5,44 milionu. Češi tvoří asi dvě procenta obyvatel Evropské unie, Slováci pak zhruba procento. Populace v obou zemích stárne.

Co vyváží Slovensko

Slovensko vyváží hlavně stroje a elektrická zařízení, vozidla, kovy a chemikálie a nerosty. Nejvýznamnějším exportním partnerem je Německo (podíl 21 %). Teritoriální struktura importu je obdobná. Největší část dovozu pochází z Německa (19,3 %) a České republiky (15,1 %).

Co vidět v západním Slovensku

Čachtický hrad. Hrad / Zámek. Malé Karpaty.Stezka v korunách stromů Čajka. Rozhledna.Trenčínský hrad a lesopark Brezina. Město.Aqua arena v Elements resort Šamorín. Aquapark / KoupáníAqua Eden Stráňavy. Aquapark / KoupáníAquathermal Senec. Aquapark / KoupáníAreál Divoká voda Čunovo. Vodní tok.Archeologické múzeum SNM. Muzeum.

Co se vyrábí na Slovensku

Slovensko je největším výrobcem osobních aut na světě v přepočtu na 1.000 obyvatel, v roce 2022 to bylo 186 nových automobilů na 1.000 obyvatel. K dalším významným průmyslovým sektorům patří elektrotechnický a chemický průmysl a metalurgie.

Čím je známé Slovensko

Patnáct turistických cílů na Slovensku, které byste neměli minoutMalá Fatra. Čtvrté nejvyšší pohoří Slovenska (1 709 m) leží na dohled od česko-slovenské hranice, vyniká mimořádnými scenériemi a je rájem pro vysokohorské turisty.Vysoké Tatry.Slovenský ráj.Pieniny.Poloniny.BešeňováVodní nádrž Orava.Bratislava.

Čím je Slovensko zajímavé

Zajímavá místa a památky na SlovenskuVysoké Tatry (High Tatras)Slovenský ráj (Slovak Paradise National Park)Demänovské jeskyně (Demänovská Caves)Bojnický zámek (Bojnice Castle)Spišský hrad (Spiš Castle)Havránok.Hodinová věž v Banské Bystrici (Banska Bystrica Clock tower)Co navštívit v hlavním městě Bratislavě

Proč jet na Slovensko

Pusté lesy, kde není vzácné potkat medvěda, nádherné horské doliny, hluboké jeskyně, ale také zachovalé zámky či nedobytné hrady spolu s termálními koupališti, to je důvod, proč je pro Čechy Slovensko druhou nejnavštěvovanější zemí. Loni sem přijelo více než 600 tisíc českých turistů.

Kam na Slovensku v létě

10 nejlepších míst na Slovensku, kam letos vyrazit na dovolenouTatry. To nejlepší, co může Slovensko nabídnout milovníkům horské turistiky, jsou samozřejmě Vysoké Tatry.Slovenský ráj.Liptov.Trenčianske Teplice.Jižní Slovensko.Turčianské Teplice.Rajecké Teplice.Piešťany.

Co se pěstuje na Slovensku

Na Slovensku se pěstuje hlavně obilí (60% osevních ploch), dále pak olejniny, jednoleté a dvouleté pícniny. Brambory, luštěniny a zelenina (hlavně rajčata, bílé zelí, cibule, paprika a mrkev) se pěstují celkem na asi 3% orné půdy.

Co ochutnat na Slovensku

Pro Slovensko je tradiční maso (vepřové, zvěřina, renesanci zažívá skopové a různé druhy drůbeže), brambory, kyselé zelí, cibule, vepřové sádlo, obilniny a luštěniny. Mezi typické ovoce patří jablka hrušky, švestky, meruňky a broskve, ale i méně známé kdoule a blumy. Velmi populární je sběr hub, malin, jahod a borůvek.

Proč navštívit Slovensko

Mezi nejatraktivnější místa patří: Tatranský národní park, Národní park Nízké Tatry, Národní park Slovenský ráj, CHKO Štiavnické vrchy, Karpatské bukové pralesy a mnoho dalších. Termální koupaliště – Slovensko je proslulé i svými léčivými prameny. Místní lázně jsou vyhledávané domácími i zahraničními návštěvníky.