Kdy kvete šuškarda?

Kdy kvete šuškarda?

Jak vypadá šuškarda

Šuškarda je tedy vytrvalá rostlina vyrůstající z tuhé hlízy.

Od země vytváří trsy ze sytě zelených štíhlých listů. Tyto trsy mohou být vysoké mezi 60-80 cm. Ze středu trsu vyrůstá vysoká lodyha, která je zakončena až 30 cm dlouhým klasem z drobných kvítků. Ten kvete po celé léto nádhernými růžovými květy.
Archiv

Jak pěstovat liatris

Na zálivku není nikterak náročná, vyhovují ji mírně vlhké půdy a v letních měsících přečká i delší období sucha. Naopak přílišné zamokření rostlině škodí. Hlízovité oddenky vysazujeme na podzim do hloubky asi 10 cm a přibližně 40 cm od sebe. V zimě je třeba ji před přemírou vlhkosti ochránit smrkovým klestím.

Jak stříhat Šuškardu

Nechcete-li z květenství získat semena, odstřihněte ho hned po odkvětu, zbytek stonku ale rostlině ponechte až do úplného zaschnutí, aby z něj odčerpala do hlíz asimiláty. Pro nejčastěji pěstovanou šuškardu klasnatou je ideální stanoviště v mírně vlhkém záhonu na plném slunci.

Co je Čechrava

Astilbe čili čechravy jsou opadavé trvalky, jejichž kořen je plazivý, dřevnatějící. Pocházejí z východní Asie, kde volně v přírodě rostou na vlhčích stanovištích. Zaznamenáno bylo několik různých druhů volně žijících v přírodě, ovšem v zahradách jsou oblíbené jejich vydatně kvetoucí hybridy.

Jak kombinovat trvalky

Vždy se tedy snažte kombinovat takové druhy, které mají podobný charakter růstu, dosahují podobné výšky a vyhněte se silně agresivním trvalkám, které během chvilky vytlačí z výsadby méně konkurenceschopné trvalky.

Jak množit Šuškardu

Množit se dá šuškarda i výsevem plně vyzrálých semen, semenáče vykvétají zpravidla až po druhém roce, bývají ale často různě vysoké a barevné. Půdu kolem šuškardy můžete na zimu pokrýt mulčovací kůrou, její přezimování je bezproblémové, ale kůra ji ochrání před extrémními mrazy a současně zajistí, že hlíza neuhnije.

Jak pěstovat Čechravu

Čechravy vysazujeme na polostinná, až stinná místa, s humózní, dobře propustnou, ale vlhčí půdou, bohatou na živiny, a s mírně kyselou reakcí. Přílišné horko čechravám nesvědčí. Zálivka: Čechravm udržujeme stanoviště neustále mírně vlhké, ale nepřemokřené.

Kdy stříhat Čechravu

Nejen trávy, jejichž suchá stébla a květenství zahradu zdobí přes zimu, se stříhají až na jaře. Platí to také pro trvalky, které kvetou na podzim a stonky tak chrání citlivé srdéčko. K takovým druhům patří například rozchodníky, podzimní sasanky, chryzantémy, ale také třapatky, sápy a čechravy.

Jak sázet Šuškardu

Pro výsadbu šuškardy je vhodným obdobím podzim nebo jaro. Sázíme do hloubky 8-10 cm a od sebe v dostatečné vzdálenosti a to kolem 40 cm. Šuškardy jsou velmi oblíbené u škůdců a to zejména u hrabošů. Doporučujeme proto, v místech s vyšším výskytem těchto škůdců, sázet hlízy v ochranných košících.

Co kvete nejdele

Nejdéle kvetoucí trvalkyKrásnoočko přeslenité (Coreopsis verticillata)Svíčkovec (Gaura)Denivka (Hemerocallis)Šanta (Nepeta)Perovskie lebedolistá (Perovskia atriplicifolia)Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)Plamenka latnatá (Phlox paniculata)Třapatka zářivá (Rudbeckia fulgida)

Jaké trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Kdy kvetou čechravy

Stanoviště: Čechrava zahradní preferuje polostinná až stinná místa, kde je chráněna před přímým slunečním zářením během nejteplejších hodin dne. Půda by měla být vlhká, humózní a dobře propustná. Květenství: Čechrava zahradní kvete obvykle v letních měsících, často od července do srpna.

Kdy stříhat Cechravu

Nejen trávy, jejichž suchá stébla a květenství zahradu zdobí přes zimu, se stříhají až na jaře. Platí to také pro trvalky, které kvetou na podzim a stonky tak chrání citlivé srdéčko. K takovým druhům patří například rozchodníky, podzimní sasanky, chryzantémy, ale také třapatky, sápy a čechravy.

Jak je vysoká Čechrava

Venkovní rostlina

Stonky jsou hustě olistěné a nesou hluboce dělené ostře pilovité listy. Na jaře jsou často zbarvené dobronzova. Roste v trsech, které lze snadno na jaře nebo na podzim dělit. Rostlina je vysoká od 0,4 – 1 m.

Co kvete celý rok

Pro trvalky je důležité zejména slunné místo a kvalitní, propustná půda. Mezi nejoblíbenější druhy patří pivoňky, karafiáty, řebříčky, kopretiny, sasanky, artyčoky, plaménky nebo slézovec.

Co nesmí chybět na zahradě

5 věcí, které nesmí na vaší zahradě chybětTrávník. Kdo by nemiloval vůni čerstvě posekané trávy a ranní procházku rosou bosýma nohamaOkrasné rostliny. Jak rozzáříte vzhled vaší zahradyVodní element. Ne nadarmo se říká, že kde je voda, tam je život.Dřevo.Kámen.Pohodové posezení

Co do truhlíků do stínu

Mezi balkonové rostliny dobře snášející stín řadíme například:Balkonové rostliny: begónie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie.Sezonní rostliny: zvonky, primule, dlužicha.Bylinky: kozlík lékařský, převislé a lesní jahody, máta, pažitka, mařinka vonná

Jaké květiny pěstovat ve stínu

Další rostliny vhodné do stínu: Kontryhel měkký (Alchemilla mollis)Bergenie neboli badan (Bergenia spec.)Bohyška (Hosta spec.)Prvosenka bezlodyžná (Primula vulgaris)Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)Čechrava (Astilbe spec.)Zvonek (Campanula spec.)Sasanky (Anemone)

Proč nekvete Čechrava

Stín jí svědčí

Nemusíte se trápit se správným Ph půdy nebo pravidelným přihnojováním. Čechrava ke svému úspěšnému růstu potřebuje jediné – stín. Minimálně 6 hodin zastínění je nutnou podmínkou. Polostín nebo dokonce přímé slunce totiž rostlinu příliš vysiluje, a ta poté neprospívá a samozřejmě ani nekvete.

Jak dlouho kvete Cechrava

Jedním z hlavních lákadel čechravy je její schopnost kvést v období, kdy jiné rostliny již vykvetly. Většina druhů čechravy kvete od června do srpna, čímž do zahrady přináší novou vlnu barev a vitalitu.

Co kvete v létě na zahradě

V létě nás čeká ohňostroj barev květů vyšších trvalek, jako jsou například ostrožky, třapatkovky, kopretiny, krásnoočky, kokardy, řebříčky, čechravy, zvonky, turany, zápleváky, denivky, levandule, plamenky, šanty, šalvěje a mnoho jiných.

Jaké květiny do truhlíku

Mezi nejvhodnější balkonové rostliny na přímé slunce, které jsou odolné vysokým teplotám a zvládnou sucho, patří muškát, gazánie, petúnie, surfinie, minipetúnie, kosmatec, dále některé bylinky, jako třeba rozmarýn. Do květináčů k letničkám můžete zasadit i trvalky (levandule, sporýš argentinský nebo okrasné traviny).

Čím hnojit čechravy

Přihnojujeme je kompostem a při výsadbě je ukládáme do rašeliny. Vysazujeme-li čechravy do méně kyselých půd, dodáváme do jejich okolí rašelinu pravidelně. Aby čechravy vydatně kvetly, jedenkrát vždy za 4 až 5 let rostliny zmlazujeme, a to tak, že dělíme jejich trsy, buďto na jaře nebo na podzim.

Co dát na dno truhlíku

Nejlepšími materiály se tedy jeví perlit a jemný keramzit. Hrubší substráty jsou vhodné do velkých květináčů, truhlíků a zahradních nádob. Opět zde můžeme využít štěrk, někdy se také používají keramické střepy nebo nalámaný polystyren. Ty ale opět nepropouští vodu.

Co dát do truhliku na slunce

Pro výsadbu do truhlíků na přímé slunce je vhodné krásnoočko, šalvěj hajní, zakrslé třapatky, nízké koopretiny, astry, zvonky, denivky, hvozdíky a mnoho dalších.